Ζητά παρέμβαση για τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους

Την άμεση παρέμβαση και έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών (ΣΕΠΕ Ελευσίνας, υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης) για τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα και άλλα μισθολογικά ζητήματα απαιτεί η «Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Σημειώνεται ότι  η νέα εργοδοσία επιβάλλει -σε συνεργασία με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στη διοίκηση του Σωματείου- την καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εφαρμόζοντας ωρομίσθιο, πληρώνοντας με 2 ευρώ/ώρα παραπάνω σε όσους εργαστούν και για όσο υπάρχει δουλειά! Δεν αναγνωρίζει στοιχειώδη δικαιώματα κατοχυρωμένα από το Εργατικό Δίκαιο, όπως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας, προσαυξήσεις σε υπερωρίες – Σαββατοκύριακο – νυχτερινά.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η «Συσπείρωση», «η επανεκκίνηση του Ναυπηγείου Ελευσίνας (με βάση το σχέδιο “εξυγίανσης”) έχει ξεκινήσει με σοβαρά προβλήματα και βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας των εργαζομένων. Περιληπτικά αναφέρουμε: Δεν πληρωνόμαστε τον μισθό μας στο σύνολό του (λαμβάνουν το 70% του μισθού τους από το Πολεμικό Ναυτικό), ενώ καταστρατηγείται η εργατική νομοθεσία, διότι δεν μας καταβάλλονται δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις υπερωρίας – νυχτερινής εργασίας – αργιών κλπ.

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, κι ενώ δεν μας έχει καταβληθεί το δώρο Πάσχα 2023, όπως δηλαδή δεν μας καταβλήθηκε και το δώρο Χριστουγέννων 2022, η πλευρά της εργοδοσίας αναφέρει προς τους εργαζομένους ότι δεν τα δικαιούμαστε».

Μάλιστα, σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων σημειώνεται ότι τα 2.000 ευρώ που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα εφάπαξ σε κάθε εργαζόμενο βαφτίστηκαν ως …«δώρο Χριστουγέννων». Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται χιλιάδες ευρώ στον καθένα από τα προηγούμενα χρόνια, μένουν χωρίς την καταβολή του πραγματικού δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας.

Η «Συσπείρωση» προσθέτει πως «τα πλοία μπαίνουν το ένα μετά το άλλο για επισκευαστικές εργασίες, οι εργασίες στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου είναι στο φουλ, εμείς οι εργαζόμενοι δουλεύουμε με αυταπάρνηση και πέραν του ωραρίου (καθημερινά – Σαββατοκύριακο – νυχτερινά κλπ.) αλλά ούτε τον μισθό μας παίρνουμε κανονικά, ούτε προσαυξήσεις υπερωρίας, νύχτας, Σαββατοκύριακου, βάρδιας, ούτε τα δώρα πληρωνόμαστε, ούτε επίδομα αδείας…

Ρωτάμε λοιπόν τις υπηρεσίες σας και ζητάμε την διενέργεια άμεσου ελέγχου…

Έχει μετατραπεί το ναυπηγείο (επίσημα, ανεπίσημα ή με την ανοχή σας) σε ειδική οικονομική ζώνη όπου δεν ισχύει η επιχειρησιακή ΣΣΕ, αλλά ούτε καν και η ελληνική εργατική νομοθεσία;», τονίζει και επισημαίνει:

«Ο συνδυασμός μας, “Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας” με δυο εκλεγμένους συνδικαλιστές στην διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου και οι δεκάδες εργαζόμενοι που εκπροσωπούμε, απαιτούμε άμεση παρέμβαση, έλεγχο και απαντήσεις»