
Εύσημα από τον Γ. Βρούτση στους προκατόχους του για τη «συνέχεια» στους αντιασφαλιστικούς νόμους.
Την αντιασφαλιστική «συνέχεια» όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, την οποία αναδεικνύει σταθερά το ΚΚΕ στο λαό, κόντρα στον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό που σηκώνουν τα αστικά επιτελεία, ήρθε να επιβεβαιώσει χτες πλήρως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δίνοντας εύσημα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι διατήρησε και πήγε παραπέρα τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας τη δυνατότητα στη σημερινή κυβέρνηση να κάνει το «τελευταίο βήμα».
Χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε χτεσινή συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής, με αφορμή το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Γενάρη, ο Γ. Βρούτσης είπε πως με τη νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ «θα έχουμε ολοκληρώσει μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως ένα αποτέλεσμα από το 2010, από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ»!
Αναφέρθηκε σε νομοθετήματα στο Ασφαλιστικό των προηγουμένων κυβερνήσεων που «τα κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ καλά έκανε», όπως είπε, και πρόσθεσε ότι «τα προχωρήσαμε όλοι μαζί και τώρα θα πάμε στο τελευταίο βήμα», το οποίο ζήτησε να έχει τη στήριξη «του μεγαλύτερου τμήματος της Βουλής».
Απευθυνόμενος ξανά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «το σχέδιο το οποίο αφορά την ανταποδοτική και τη βασική σύνταξη δεν είναι σχέδιο του νόμου 4387 (σ.σ. δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου), ήταν του Λοβέρδου, του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κρατήθηκε από εμένα και το συνεχίσατε κι εσείς, όπως κρατήθηκαν κι άλλα πράγματα και θα κρατηθούν σωστές αντηρίδες και θα αλλάξουν περιοχές που το ίδιο το ΣτΕ αμφισβήτησε».
Επιβεβαιώνει ανοιχτά δηλαδή ο Γ. Βρούτσης αυτό που αποκαλύπτει σταθερά το ΚΚΕ, ότι η ΝΔ όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά θα τον εφαρμόσει και θα τον «βελτιώσει» από νομικά κενά σε ορισμένες «περιοχές», προκειμένου το αντιλαϊκό περιεχόμενό του να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στην πράξη, διευκολύνοντας το «τελευταίο βήμα» στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης.
Σκαλοπάτι για την ιδιωτικοποίηση η προωθούμενη «ενοποίηση» ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ
Στο μεταξύ, σκαλοπάτι για την προώθηση της ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης, αλλά και για την αφαίμαξη της σημερινής δημόσιας επικουρικής σύνταξης στην κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ, αποτελεί η απόφαση που πάρθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για «ενοποίηση» του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και δημιουργία του e-ΕΦΚΑ.
Παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τα παραπάνω ως ένα απλό οργανωτικό μέτρο για την «ταχύτατη εισαγωγή και εναρμονισμένη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών», η ιστορία των ενοποιήσεων την τελευταία 20ετία δείχνει ότι αυτές γίνονταν πάντα σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, έχοντας πάντα ως κοινό παρανομαστή την περικοπή παροχών, την απαλλαγή των εργοδοτών από υποχρεώσεις, όπως και του ίδιου του κράτους.
Ετσι, μπορεί το υπουργείο Εργασίας να υποστηρίζει ότι παρά την «ενοποίηση» το ΕΤΕΑΕΠ θα συνεχίσει να είναι ξεχωριστός κλάδος με λογιστική αυτοτέλεια, μπορεί να επικαλούνται τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας πως «η κύρια σύνταξη και η επικουρική αποτελούν διαφορετικά υπολογίσιμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που προέρχονται από διαφορετικό λόγο», όπως όμως δήλωνε χτες και ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Μηταράκης,«η ψηφιακή ενοποίηση σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή διοικητική βάση για τη μετάβαση στη νέα κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2021, καθώς βάζει τέλος στην όποια συζήτηση γινόταν για πιθανές αστάθειες του κόστους μετάβασης».
Δηλαδή, ομολογείται ότι η «ενοποίηση» ΕΦΚΑ – ΕΤΕΑΕΠ γίνεται για να διευκολυνθεί η προώθηση της ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης και να αντιμετωπιστεί το «κόστος μετάβασης», που έτσι κι αλλιώς θα φορτωθεί στο λαό.
Τις παραπάνω στοχεύσεις από την «ενοποίηση» αναδεικνύει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του:
«Μετά τα πορίσματα των “σοφών” και τις εισηγήσεις για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ), η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα παραπέρα σε ακόμα χειρότερη βάση, προκειμένου άμεσα όχι μόνο να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση αλλά να την καταργήσει οριστικά, ενσωματώνοντάς την στην Κύρια Ασφάλιση, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία των λεγόμενων 3 πυλώνων. Θέλει να δώσει τη χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο εκτελεστικό απόσπασμα που την έστειλε ο νόμος Κατρούγκαλου.
(…) Θέλουν να βάλουν στο χέρι τα αποθεματικά των 7 δισεκατομμυρίων του ΕΤΕΑΕΠ. Θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν απευθείας για να καλύψουν κύριες συντάξεις. Το ίδιο έκαναν και όταν είχαν καταληστέψει τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΜ, που το ενοποίησαν με άλλα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑ κ.λπ.), που είχαν αποθεματικά, για να μπορούν να καταβάλλουν τις επικουρικές συντάξεις».
Τέλος, το σωματείο τονίζει ότι μετά και τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, «όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, αλλά ίσα – ίσα ανέδειξε την αναγκαιότητα για μαζικό ξεσηκωμό των εργαζομένων και όλου του λαού, μπροστά στο διαφαινόμενο έγκλημα καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και προώθησης με κάθε μέσο της ιδιωτικής ασφάλισης».
- Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 3/12/2019
ΣΧΕΤΙΚΑ
«Περικυκλώσαμε το Σύνταγμα, την επόμενη φορά να περικυκλώσουμε την Αθήνα… »
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ:
Ερώτηση για τη νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στην Κοινωνική Ασφάλιση
Το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση βρίσκονται στο επίκεντρο του «νέου ασφαλιστικού» της κυβέρνησης της ΝΔ τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ερώτηση τονίζονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:
«Με “ατομικούς κουμπαράδες” στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού και ανταποδοτικού συστήματος που θα απαλλάσσει από τις ευθύνες τους το κράτος και την εργοδοσία και με το ξήλωμα, αρχικά των επικουρικών συντάξεων, δρομολογείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, πατώντας πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και ιδιαίτερα στο νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό επιβεβαιώνει και η “τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας” της Επιτροπής που αναφέρει ότι “οι αρχές αποφάσισαν να επιβεβαιώσουν τη νομοθεσία που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση”.
Η ίδια έκθεση αντιμετωπίζει ως “κόστος” τις όποιες και υπό πολλές προϋποθέσεις επιστροφές σε συνταξιούχους από το πετσόκομμα των συντάξεών τους, ενώ επικροτεί το ότι και με τις αποφάσεις του ΣτΕ ο βασικός πυρήνας του νόμου Κατρούγκαλου π.χ. όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παρέμεινε άθικτος.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι με το “νέο ασφαλιστικό” που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της ΕΕ με τους τρεις πυλώνες και το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν:
– Η κοινωνική ασφάλιση μετατρέπεται σε εμπόρευμα;
– Το κράτος και η εργοδοσία απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους;
– Ο εργαζόμενος καλείται να τζογάρει από το υστέρημά του με αβέβαιες και χωρίς καμία εγγύηση μελλοντικές απολαβές;»