ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Ανακοινώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών

Την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, μπαίνει και πάλι «ως χαρτί» στο τραπέζι των συνολικότερων διευθετήσεων στο εν εξελίξει ευρωατλαντικό παζάρι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή και των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανταλλάσσουν ανακοινώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, όταν η «στρατηγική» της κυβέρνησης περνάει μέσα από τα παζάρια ΕΕ – Τουρκίας για μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού των ξεριζωμένων και η Άγκυρα τους χρησιμοποιεί ως εργαλεία πίεσης για τις διεκδικήσεις της.

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σε ραδιοφωνικό σταθμό. Με αφορμή την αναφορά του Νίκου Δένδια ότι είναι η Τουρκία που παραβιάζει με «βάρβαρο τρόπο» τα δικαιώματα των μεταναστών, ο εκπρόσωπός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η Ελλάδα αλλάζει την πραγματικότητα και παραβιάζει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών: «Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι ντροπή να αποκαλούν την Τουρκία βάρβαρη χώρα. Το ελληνικό κράτος πρέπει να γλιτώσει από τη δική του βαρβαρότητα, πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών, να μην κάνει βαρβαρότητες, να μην τους προωθεί στα σύνορα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί επίσης την Ελλάδα να εγκαταλείψει τη λογική τού «ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου», ενώ καταλήγει ότι «η χώρα που υποστηρίζει ότι είναι λίκνο του πολιτισμού να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαντά σημειώνοντας ότι «αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Παράλληλα κατηγορεί την Τουρκία για «πρωτοφανή κυνισμό», ενώ τηρώντας την πολιτική ανάδειξης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε εγγυητή της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας, κατηγορεί την Άγκυρα ότι πυροδοτεί μια νέα «ευρω-τουρκική ένταση».

«Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στη νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας», υπογραμμίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.