Υπογράφτηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προϊόν της απροκάλυπτης παρέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Παρουσία των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, υπογράφτηκε την Κυριακή 17 Ιούνη  σε ειδική τελετή στο χωριό Ψαράδες της Μ. Πρέσπας, από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Φ. Μογκερίνι, καθώς και του επίτροπου διεύρυνσης της ΕΕ, Γ. Χαν.

Νωρίτερα, στους χαιρετισμούς τους οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, επιχείρησαν να κρύψουν το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας που φέρνει ατόφια τη σφραγίδα των επικίνδυνων ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, βαφτίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τα σχέδια αυτά παράγοντα σταθερότητας, ευημερίας και φιλίας για τους λαούς.

Για «αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών»  έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας απευθυνόμενος προς των πρωθυπουργό της γείτονος ότι «Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» και ότι «έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο».

Παρουσιάζοντας προκλητικά τα ευρωατλαντικά σχέδια που καταγράφονται ευθέως στη συμφωνία και σηματοδοτούν κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ως παράγοντα «ασφάλειας και σταθερότητας», πρόσθεσε ότι «Βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της ανάπτυξης. Για να βαδίσουμε σε μία νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης. Η σημερινή υπογραφή βάζει τα θεμέλια αυτής της εποχής».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει τα σχέδια αυτά εντός των οποίων φουντώνουν οι αλυτρωτισμοί και εθνικισμοί, η αμφισβήτηση συνόρων κ.ο.κ., όπως δείχνει και η συμφωνία που διατηρεί το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού με τις αναφορές σε «μακεδονική» ιθαγένεια και γλώσσα, ως τάχα απάντηση «στο σοβινισμό, τις καθάρσεις, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου» που έχουν γνωρίσει οι λαοί των Βαλκανίων. Δεν έλειψαν και οι αναφορές στα έργα ενεργειακής και εμπορικής διασύνδεσης και στην «ευημερία» που θα φέρει για το κεφάλαιο η συμφωνία.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και ο χαιρετισμός του Ζ. Ζάεφ, με τον πρωθυπουργό της γείτονος να σημειώνει ότι «Όταν κάποιοι είχαν αμφιβολίες, εμείς επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατό. Σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα (…) Με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Η συμφωνία αποτελεί μια λύση προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών». «Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια», συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά την τελετή στους Ψαράδες, οι αντιπροσωπείες διέσχισαν τα σύνορα και μετέβησαν στο Οτέσοβο.

«Η ΕΕ ήμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας», σημείωσε σε δηλώσεις της εκεί η Φ. Μογκερίνι, συγχαίροντας τους δυο πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών και σημειώνοντας με νόημα στο φόντο και των προσπαθειών που επιταχύνονται για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής ότι «Τώρα θα έχουμε μια πηγή έμπνευσης για πολλούς ώστε να λάβουν σημαντικές αποφάσεις». Σημείωσε εξάλλου ότι «πολλοί ήταν απέναντι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας αλλά τελικά τα καταφέραμε» είπε, ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ θα βρίσκεται πάλι δίπλα στις δυο χώρες γιατί «τώρα υπάρχει η πραγματική σκληρή δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:
Η κατάσταση περιπλέκεται με την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των ανιστόρητων θέσεων περί «Μακεδονικού έθνους», «Μακεδονικής γλώσσας», που αποτελούν βασικά στηρίγματα του αλυτρωτισμού.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης.

— Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, φαίνεται ότι το «Σκοπιανό» κλείνει. Πιστεύετε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει τους δύο λαούς;

— Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, αυτό που κατάφεραν είναι να δώσουν στη γειτονική χώρα συστατική επιστολή για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η συμφωνία, η οποία είναι προϊόν της απροκάλυπτης παρέμβασης αυτών των δυνάμεων, στόχο έχει να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια. Αρκεί να δεις ποιοι έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συμφωνία, πριν καν μάλιστα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και ο λαός για το περιεχόμενό της. Ήταν το State Deparment, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δια στόματος Τουσκ. Γι’ αυτό το λόγο, η όλη διαδικασία επικεντρώθηκε στο όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ μια σειρά κρίσιμα ζητήματα όχι μόνο παραπέμπονται στο αβέβαιο μέλλον, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται με την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των ανιστόρητων θέσεων περί «Μακεδονικού έθνους», «Μακεδονικής γλώσσας», που αποτελούν βασικά στηρίγματα του αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια είναι μια συμφωνία που δεν μπορεί να εξασφαλίσει λύση προς όφελος του ελληνικού λαού, του λαού της γειτονικής χώρας και όλων των λαών της περιοχής.

— Επειδή δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του ΝΑΤΟ, από τη μεριά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται κατηγορίες προς το ΚΚΕ ότι άλλαξε τη θέση του πάνω στο θέμα…

— Πριν από τρεις μήνες, όταν με είχατε ρωτήσει αν θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό, σας είχα με σαφήνεια διατυπώσει τη σταθερή θέση μας. Επί λέξει σας είχα πει ότι πραγματική λύση σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων. Σημαίνει αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και όχι στο απώτερο μέλλον. Σημαίνει ότι η όποια σύνθετη ονομασία erga omnes, πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, πως εγγύηση για πραγματική λύση είναι να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανακάλυψαν αλλαγή στάσης του ΚΚΕ, μπορούν να διαβάσουν ακόμα και ανακοίνωση του ΚΚΕ πριν από 10 χρόνια, το 2008, λίγο πριν από την τότε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου και τότε μιλούσαμε για το παζάρι για το όνομα της ΠΓΔΜ στο έδαφος των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε τη φανέλα του ΝΑΤΟ τη φορούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ τώρα τη μοιράζονται και με το ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και τα στελέχη του πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα γιατί παίζουν στο εχθρικό για τους λαούς γήπεδο των ιμπεριαλιστών.

— Θα σταθώ λίγο ακόμα στα εθνικά θέματα. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η Τουρκία διατηρεί την επιθετική ρητορική; Θεωρείτε ότι το σενάριο του θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είναι ακόμα υπαρκτό;

— Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας ερμηνεύεται, αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή για τις αγορές, τους δρόμους ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής. Στο έδαφος αυτό η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα, διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα, δηλαδή με την ελληνική άρχουσα τάξη. Απ’ αυτή τη σκοπιά θεωρούμε πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από τα «παιχνίδια» στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπως λέει η κυβέρνηση με τη γνωστή τακτική του εφησυχασμού και την προσπάθειά της να εμφανίσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως δήθεν εγγυητές του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της χώρας.

— Η κυβέρνηση μιλάει ανοιχτά για «Καθαρή Έξοδο» από τα μνημόνια και για την αρχή μιας νέας εποχής. Πώς εκτιμά το ΚΚΕ ότι θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα;

— Νέα αφαίμαξη στο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών και νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Αυτή είναι με δυο λόγια η επόμενη μέρα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και για τις λεπτομέρειες σας παραπέμπω σε όσα ψήφισε προχθές η κυβερνητική πλειοψηφία. Ακόμα και αν τα νέα μέτρα και η επιτροπεία βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση «αυξημένη παρακολούθηση», ο λαός ξέρει πως αυτός θα συνεχίζει να πληρώνει το λογαριασμό για να μπορούν οι λίγοι και με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο – νόμο να απολαμβάνουν νέες φοροελαφρύνσεις, προκλητικά προνόμια και κέρδη.

— Το επιχείρημα της άλλης πλευράς είναι ότι θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Για παράδειγμα, δεν είναι θετική η επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων;

— Από που προκύπτει αυτό; Ίσα – ίσα η κυβέρνηση το απέρριψε, αρνούμενη την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατατέθηκε από 530 συνδικάτα κι έφερε το ΚΚΕ στη βουλή. Η επαναφορά των ΣΣΕ θα είναι μια καρικατούρα, ένας μηχανισμός μονιμοποίησης της εργασιακής ζούγκλας, των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων και των εκατοντάδων αντεργατικών νόμων, που είναι σε πλήρη ισχύ και προστίθενται και νέοι. Τα ψίχουλα που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στον κατώτερο μισθό, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, θα τα ξαναπάρει πίσω από το λαό διπλά και τριπλά από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ και απ’ όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Αυτό σημαίνει προσαρμογή. Και η μεγαλοεργοδοσία να έχει φθηνούς εργαζόμενους να εκμεταλλευτεί και το κράτος «μεγαλύτερη ευελιξία», δηλαδή μεγαλύτερες δυνατότητες να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή τους. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ελπίζουν για λύσεις από τις κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και τους ανθρώπους του. Μπορούν να ελπίζουν στον αγώνα τους, κάτω από τη σημαία των συμφερόντων και των αναγκών τους. Μπορούν να ελπίζουν και να παλέψουν για μία ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις εργατικές, λαϊκές ανάγκες.

— Σας προβληματίζει ότι ορισμένα στελέχη της ΝΔ χρησιμοποιούν γλώσσα που θυμίζει τις μετεμφυλιακές εποχές;

— Είναι κι αυτό έκφραση της αντιδραστικοποίησης του πολιτικού συστήματος, παντού και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η οποία δεν εκφράζεται μόνο με την άνοδο ακροδεξιών – φασιστικών – εθνικιστικών δυνάμεων και κομμάτων, όπως η ναζιστική εγκληματική ΧΑ, αλλά και με την αντιδραστικοποίηση των άλλων αστικών κομμάτων, των νεοφιλελεύθερων, των λεγόμενων δεξιών και κεντροδεξιών, όπως είναι η ΝΔ στη χώρα μας και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, της ονομαζόμενης κεντροαριστεράς.

Βεβαίως, εκφράζεται και με πιο αντιδραστική μετατόπιση και του οπορτουνιστικού ρεύματος, όλων των ροζ αποχρώσεων της «αριστεράς», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι στη χώρα μας. Μετεμφυλιακές εποχές δεν θυμίζουν μόνο ο αντικομμουνισμός στελεχών της ΝΔ. Μετεμφυλιακές εποχές θύμισε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την προστασία που προσέφερε στο άγαλμα του Τρούμαν και το πώς αντιμετώπισε τους διαδηλωτές. Αυτού που έριξε ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, που σκόρπισε βόμβες Ναπάλμ στα βουνά της Ελλάδας, που οργάνωσε το αντικομμουνιστικό πογκρόμ του Μακάρθι στις ΗΠΑ, που οργάνωσε τον ψυχρό πόλεμο, που έφερε τόσα δεινά στην ανθρωπότητα και στον ελληνικό λαό. Το «yes men» προς τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρέσβη έχει ενταθεί από την «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.

— Πρέπει να νοιάζει έναν δεκαεπτάχρονο τι συνέβη πριν 50 χρόνια;

— Έναν 17χρονο τον νοιάζει πώς θα ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, πώς θα καλύπτει τις ανάγκες του στη μόρφωση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον ελεύθερο χρόνο, χωρίς να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, πώς θα εξασφαλίσει ένα μέλλον χωρίς ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αλλά με δικαιώματα. Σ’ αυτόν τον αγώνα πολύτιμο εφόδιο είναι όλη η ιστορία της ανθρωπότητας και η πιο πρόσφατη και η πιο παλιά. Αυτή η ιστορία πρέπει να διδάσκεται, να γίνεται κτήμα όλο και περισσότερων νέων, μαζί βεβαίως με τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτή, με πιο βασικό ότι το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας δεν είναι αιώνιο, ότι όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του, όταν αποφασίσει ο ίδιος να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος…