ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ και ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ : Προσφορά της κυβέρνησης στους κεφαλαιοκράτες

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για τα ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ:
Δεν αφορά τις ανάγκες του λαού αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου

Υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων, το οποίο, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, «εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, με το οποίο θα προωθηθούν μεγάλα κατασκευαστικά έργα που θα ακριβοπληρώσει ο λαός. Εργα που αφορούν και προορίζονται κυρίως στο να διευκολύνουν τις μεταφορές εμπορευμάτων, αλλά και στην εξυπηρέτηση υποδομών για την τουριστική βιομηχανία, ώστε να προσελκύσουν νέες κερδοφόρες επενδύσεις για το κεφάλαιο».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, την υποδομή, δηλαδή την κατασκευή του αεροδρομίου, την αναλαμβάνει το Δημόσιο, μέσω ΟΤΑ ή Λιμενικού Ταμείου ή Οργανισμού Λιμένος ή φορέα ή υπηρεσίας του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου. Τη δε λειτουργία την αναλαμβάνει ο «επενδυτής», δηλαδή ο επιχειρηματικός όμιλος, είτε απευθείας είτε μέσω ΣΔΙΤ. Προβλέπεται η επιδότηση από κοινοτικά κονδύλια και τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ δεν απαιτείται υποχρεωτικά περιβαλλοντική μελέτη. Υδατοδρόμια μπορούν να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν ακόμα και σε περιοχές Natura. Ακόμα και τα τιμολόγια υπηρεσιών του υδατοδρομίου προς τα υδροπλάνα θα καθορίζονται από το φορέα λειτουργίας του υδατοδρομίου, δηλαδή τον ιδιώτη, ώστε «να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υδατοδρομίων, σύμφωνα με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, είπε ότι «είναι πολιτική η επιλογή του διαχωρισμού της άδειας ίδρυσης και της άδειας λειτουργίας», γιατί η κυβέρνηση προωθεί τη «στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας» και «τον ενεργό ρόλο του κράτους».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καλωσόρισαν και υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, το οποίο άλλωστε, όπως αναφέρθηκε από τους βουλευτές τους, είναι διαμορφωμένο πάνω στον δικό τους προηγούμενο νόμο. Το υπερψήφισαν επίσης Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αν και καταψήφισε, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση «φιλοδοξεί να δώσει τις ευκαιρίες που ζητάνε οι επενδυτές και κανένας δεν μπορεί να είναι αντίθετος με την ανάπτυξη».

Η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων πάνω απ’ όλα

Η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «ουδεμία σχέση έχει με τις ανάγκες των νησιωτών για την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους», αλλά πρόκειται «για μία ακόμα μπίζνα για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι για την κατασκευή και τη λειτουργία των υδατοδρομίων, που δεν εξυπηρετούν και σε τίποτα το λαό, η κυβέρνηση σπεύδει να εξασφαλίσει κονδύλια από τα κοινοτικά προγράμματα και τον κρατικό προϋπολογισμό, «όμως υποδομές για νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς ή αντιπλημμυρικά έργα δεν φτιάχνετε, γιατί αυτά αφορούν λαϊκές ανάγκες και δεν αφήνουν κέρδη στους καπιταλιστές, και ας πνίγονται άνθρωποι, και ας καταστρέφονται περιουσίες που φτιάχτηκαν με κόπους μιας ζωής».

«Αυτή είναι η ανάπτυξη που προπαγανδίζετε», σχολίασε.

Παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους τις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Την πλήρη «απελευθέρωση» των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να προσφέρει νέα πεδία επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, συνεχίζοντας να θυσιάζει στο βωμό τις κερδοφορίας τους ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε, και μάλιστα εκπρόθεσμα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, τη νύχτα της περασμένης Τρίτης 2/10 στη Βουλή, προβλέπεται στην παρ. 3 ότι: «Στις περιοχές ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΣΕΘ ΑΕ, επιτρέπεται να εκτελούνται αστικά και υπεραστικά δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ ΑΕ ή από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ή από οδικό μεταφορέα επιβατών με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ αφενός του ΟΑΣΑ ΑΕ ή του ΟΣΕΘ ΑΕ και αφετέρου του φορέα εκτέλεσης. Τα δρομολόγια προτείνονται από τον ΟΑΣΑ ΑΕ, ή τον ΟΣΕΘ ΑΕ και εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών».

Στην παρ. 4 συμπληρώνεται ότι στις περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ και ΟΣΕΘ «επιτρέπεται να καθορίζονται ειδικά δρομολόγια τοπικού χαρακτήρα για την εκτέλεση των οποίων καταρτίζονται συβάσεις αφενός του ΟΑΣΑ ΑΕ ή του ΟΣΕΘ ΑΕ και αφετέρου του κατά τόπον αρμόδιου ΚΤΕΛ ΑΕ. Στις συμβάσεις αυτές καθορίζεται ο τρόπος σύμπραξης και διάθεσης υλικών και ανθρώπινων πόρων από τους συμβαλλόμενους». Προσθέτει ότι «σε περίπτωση μη κατάρτισης της σύμβασης με το κατά τόπον αρμόδιο ΚΤΕΛ ΑΕ, αυτή μπορεί να καταρτίζεται με άλλους οδικούς μεταφορείς επιβατών».

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις», το οποίο στο δεύτερο μέρος του προωθεί την επέκταση του κανονισμού 1370/2007 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση» των οδικών επιβατικών αστικών συγκοινωνιών, επανακαθορίζοντας το θεσμικό τους πλαίσιο με πρόσχημα τη «διασφάλιση της συνεχούς παροχής αστικών μεταφορών επιβατών».

Στο νομοσχέδιο προβλεπόταν ότι οι διατάξεις του αφορούσαν 34 πόλεις της Ελλάδας, εξαιρώντας – όπως διευκρίνιζε – την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η κυβέρνηση έφερε αιφνιδιαστικά την τροπολογία και διόρθωσε την «παράλειψη».

Τα όσα προβλέπει η τροπολογία ήρθαν ως «κερασάκι» στον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το οποίο με το άρθρο 35 προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Όπως αναφέρεται, «ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τη συνεχή και ομαλή μεταφορά επιβατών σε όλο το δίκτυο δημόσιων αστικών οδικών μεταφορών επιβατών. Σε περίπτωση διακοπής της παροχής» των υπηρεσιών αυτών «ή επικείμενου κινδύνου διακοπής τους, ο υπουργός έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει έκτακτα μέτρα», τα οποία είναι «η προκήρυξη διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης δημόσιας αστικής οδικής μεταφοράς επιβατών» ή η απευθείας ανάθεση δημόσιας υπηρεσίας σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει ο διαγωνισμός.

Σε κάθε περίπτωση, ο πάροχος που θα αναδεικνύεται θα αποζημιώνεται, δηλαδή θα του προσφέρεται ζεστό χρήμα, το ύψος του οποίου θα καθορίζεται από τον υπουργό, ενώ ως κριτήρια θα λαμβάνονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις, ο πληθυσμός κ.ά. Από τον υπουργό θα καθορίζεται και το χρονικό διάστημα της ανάθεσης, ενώ στον κανονισμό προτείνεται ο χρόνος της ανάθεσης να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερος, για να είναι και «ελκυστικός» για τις επιχειρήσεις.

Ο Χρ. Σπίρτζης παρουσίασε τις απαράδεκτες αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις ως «αλλαγή σελίδας» και ως «ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Από την πλευρά της η ΝΔ καταψήφισε, χωρίς να διαφωνεί με το περιεχόμενο αλλά με τον χρόνο κατάθεσης, όπως ανέφερε ο εισηγητής της, Γ. Βλάχος. Καταψήφισε επίσης το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση, δίνοντας «πάσα» στον υπουργό να θυμίσει ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί το δικό τους πλαίσιο. «Κατά» ψήφισαν ακόμα η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία διά στόματος Ελ. Ζαρούλια κατηγόρησε την κυβέρνηση για …υπερβολική ιδιωτικοποίηση. Το Ποτάμι ψήφισε «παρών».

Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών

Στον αντίποδα, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έρχεται να ενεργοποιήσει και να επεκτείνει το νόμο 3920/2011 του ΠΑΣΟΚ για την «απελευθέρωση» των αστικών συγκοινωνιών. Μάλιστα, η βουλευτής του Κόμματος διαμαρτυρήθηκε για τη διαδικασία της «νυχτερινής τροπολογίας» και ανέδειξε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του αιφνιδιασμού που επιχειρεί, δεν είχε πει τίποτα όταν το νομοσχέδιο συζητιόταν στην Επιτροπή.

Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστικές συγκοινωνίες: «Το 50% με 60% των λεωφορείων είναι ακινητοποιημένα. Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά εδώ και αρκετά χρόνια, και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παίρνουν φωτιά ακόμα και με τον οδηγό στο τιμόνι, και να μην μπορεί ο άνθρωπος να κάνει τίποτα, ενώ καθημερινά ο λαϊκός κόσμος που τα χρησιμοποιεί τραβάει Οδύσσεια για να φτάσει στη δουλειά του ή στο σπίτι του (…) Και τι λύση δίνετε; Σχεδιασμό διείσδυσης ιδιωτών για να κερδοφορήσουν σε έναν νέο τομέα. Και βέβαια ο εκάστοτε υπουργός μπορεί να δίνει τα φιλέτα των δρομολογίων. Απαξιώνετε λοιπόν τις αστικές συγκοινωνίες, για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους».