ΒΟΥΛΗ: Ρεσιτάλ κοροϊδίας από την κυβέρνηση που αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

  • Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στην τροπολογία της κυβέρνησης, που έφερε σε ένα άρθρο την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου μαζί με την κατάργηση θετικών μέτρων όπως η μείωση του συντελεστή φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης».
  • Η ψήφος του ΚΚΕ εκφράζει το «ΝΑΙ» στην κατάργηση του νόμου που μειώνει το αφορολόγητο και το «ΟΧΙ» στην κατάργηση των όποιων μέτρων είχαν κάτι θετικό για το λαό.
Ομοβροντία νομοθετημάτων μέχρι την τελευταία στιγμή

Με ένα μπαράζ νομοσχεδίων και τροπολογιών, που ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, χειρότερες ακόμα και από αυτές τις απαράδεκτες του κατεπείγοντος, έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής τις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής για αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως «πιστός στρατιώτης» του κεφαλαίου, καταθέτοντας τη μία νομοθετική ρύθμιση μετά την άλλη, την τελευταία βδομάδα, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν τη διάλυση της Βουλής, για να προλάβει να τακτοποιήσει «εκκρεμότητες» που στρώνουν το δρόμο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης την επομένη των εκλογών με όποια κυβέρνηση, αλλά και για να υφαρπάξει λαϊκές ψήφους.

Τελευταίο νομοσχέδιο ήταν του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα Εργα V και VI της από 06-09-2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας», στο οποίο υπουργεία και κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεταν τροπολογίες ακόμα και λίγο πριν την ψήφισή του.

Συνολικά από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, δηλαδή μέσα σε 5 μέρες, στη Βουλή ψηφίστηκαν με εντελώς συνοπτικές διαδικασίες 5 νομοσχέδια και πάνω από 20 τροπολογίες υπουργείων, με αρκετές από αυτές να είναι ολόκληρα νομοσχέδια.

Ανάμεσα στα νομοσχέδια ήταν και τα δύο – με πάνω από 1.000 άρθρα – για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις αντιδραστικές, οι οποίες περιστέλλουν παραπέρα τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες (βλ. και σχετικό θέμα σελ. 11). Το ΚΚΕ αποχώρησε τόσο από τη συζήτηση στην Επιτροπή όσο και από εκείνη στην Ολομέλεια, καταγγέλλοντας το περιεχόμενο και τις διαδικασίες.

Οσον αφορά τις τροπολογίες, πέρα από τις ψηφοθηρικές, πέρασαν σειρά μέτρων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, διαγραφές προστίμων σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως αυτές των πετρελαιοειδών, αλλά και φοροαπαλλαγές επιχειρηματικών ομίλων που παρέλαβαν επιχειρήσεις μετά την αποκρατικοποίησή τους (π.χ. ΣΕΚΑΠ), «δωράκια» στους ομίλους της Ενέργειας κ.ο.κ.

Ύμνοι στην επιχειρηματικότητα σε βάρος της Υγείας

Συγκεκριμένα: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά Νιάρχου έδωσε αφορμή για να υμνηθεί και πάλι η «φιλανθρωπία» των εφοπλιστικών ομίλων από τους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με ύμνους στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» είχαν υποδεχτεί τη δωρεά η ΝΔ, η οποία δεν συμμετείχε στη συζήτηση στην Ολομέλεια, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η ΧΑ, που αποχώρησαν. Η δωρεά αφορά δύο αεροπλάνα, την ανακατασκευή δύο ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές και μηχανήματα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι και η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες «αξιοποιούν αυτού του τύπου τις συμφωνίες, όπως η συγκεκριμένη με το Ιδρυμα Νιάρχου, ώστε να επιδράσει με πολλαπλούς στόχους – ιδεολογικά, βεβαίως – στο λαό, στους εργαζόμενους: Αφενός να καλλιεργήσει, στο έδαφος των σοβαρών προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών, το “ανθρώπινο πρόσωπο” του συστήματος του καπιταλισμού, του συστήματος της εκμετάλλευσης, που ευθύνεται και για την εικόνα της Υγείας, έτσι ώστε να συμφιλιωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας με την αντίληψη ότι όσο καλύτερα πάει η κερδοφορία των επιχειρηματιών, μπορεί να περισσέψει και κανένα ψίχουλο, και παράλληλα οι εργαζόμενοι να εθίζονται με την αντίληψη για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές όχι ως δικαίωμα, αλλά ως φιλανθρωπία. Διότι την ίδια ώρα που εμφανίζονται ως μεγάλοι ευεργέτες υπέρ του λαού όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θεωρούν για παράδειγμα αιτία πολέμου ακόμα και τη διεκδίκηση μιας στοιχειώδους αύξησης στο μισθό, βελτίωσης συνθηκών εργασίας και ασφάλειας, διαμορφώνοντας δηλαδή συνθήκες δουλειάς και ζωής με όρους περασμένων δεκαετιών».

Σημείωσε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι δεν «υπάρχει μία» για την Υγεία λόγω των δημοσιονομικών στόχων, προσφέρει απλόχερα χρήμα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ μόνο για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς δίνει 4 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τόνισε ότι αυτό είναι κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους, που με την οργάνωση της πάλης τους θα πρέπει να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη, δωρεάν Υγεία, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Απέρριψε ξανά την τροπολογία του ΚΚΕ για πραγματική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

Απορρίφθηκε για τρίτη φορά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της διάταξης που μειώνει το αφορολόγητο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επέκταση του μέτρου αυτού και για τους αυτοαπασχολούμενους. Η τροπολογία του ΚΚΕ, που η κυβέρνηση αρνήθηκε να τη βάλει σε ψηφοφορία, είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στο οποίο η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που απέρριπτε ακόμα και αυτήν τη μικρή ανάσα για το λαό, πέρναγε τροπολογίες με προνόμια, φοροαπαλλαγές, διαγραφές προστίμων και άλλα πολλά υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

«Κερασάκι» των παραπάνω ήταν η δική της τροπολογία, που αποδείχτηκε καθαρή προεκλογική απάτη σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Παρά τον βαρύγδουπο τίτλο περί μη μείωσης του αφορολόγητου, αυτό που κάνει τελικά είναι με το ένα χέρι να καταργεί ψηφοθηρικά την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου που η ίδια βέβαια είχε νομοθετήσει, και με το άλλο να αναιρεί ουσιαστικά την κατάργησή του, αφού παίρνει πίσω τα «αντίμετρα» που είχαν ψηφιστεί τότε, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα των απωλειών που θα έβλεπε ο λαός στο εισόδημά του.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία του ΚΚΕ προέβλεπε, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση: «Με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017 προβλέπεται η μείωση του αφορολόγητου από 9.500 ευρώ σε λιγότερο από 6.000 ευρώ, από την 01/01/2020, για τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα μια περαιτέρω αφαίμαξη στα ήδη συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα. Το ΚΚΕ ζητά την ουσιαστική αύξηση του αφορολόγητου σε επίπεδα που να καλύπτει τις βασικές λαϊκές ανάγκες και να προστατεύει τα λαϊκά εισοδήματα.

Για τους λόγους αυτούς επανακαταθέτει την παρούσα τροπολογία, με την οποία προτείνεται η κατάργηση του αντιλαϊκού μέτρου μείωσης του αφορολόγητου που προβλέπεται με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017. Με την παράγραφο 2 καταργείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4172/13 και επεκτείνεται το αφορολόγητο στους αυτοαπασχολούμενους».

Αντίθετα, η κυβερνητική τροπολογία αναφέρει μεν την απόσυρση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου, όμως μαζί με αυτήν στην τροπολογία αναφέρεται ότι αποσύρονται ταυτόχρονα η μείωση του αρχικού συντελεστή φορολογίας για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά. από 22% σε 20%, η μείωση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η κατάργηση του χαρατσιού της «εισφοράς αλληλεγγύης» για ετήσια εισοδήματα 12.000 έως 30.000 ευρώ κ.λπ., που σημαίνει ότι ο λαός δεν θα δει καμία ουσιαστική ανακούφιση από το μέτρο αυτό, αφού είναι κομμένο και ραμμένο στους δημοσιονομικούς στόχους των ματωμένων πλεονασμάτων.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασαν την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής εμφάνισαν την τροπολογία ως «ακόμα μεγαλύτερη μεροληψία» υπέρ του λαού, ενώ έθεσαν εκ νέου τα προκλητικά εκβιαστικά διλήμματα που καλλιεργούν τη λογική του «μικρότερου κακού», για να πηγαίνουν τα λαϊκά στρώματα από το κακό στο χειρότερο. Η ΝΔ δεν συμμετείχε στην Ολομέλεια, το ΚΙΝΑΛ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή αποχώρησαν.

«Ναι» στην ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, «όχι» στην κατάργηση των θετικών «αντιμέτρων»

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την τροπολογία του ΚΚΕ. Αρνήθηκε ακόμα και το αίτημα του ΚΚΕ, από τη δική της τροπολογία να αποσύρει τις διατάξεις για την κατάργηση των «αντιμέτρων». Ετσι, το ΚΚΕ στην ψηφοφορία για την κυβερνητική τροπολογία τοποθετήθηκε με το «παρών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σε δήλωσή του στην Ολομέλεια λίγο πριν από την ψηφοφορία ανέφερε: «Το ΚΚΕ, εκφράζοντας το αίτημα των εργαζομένων, κατέθεσε τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, μείωση που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την τροπολογία του ΚΚΕ την απέρριψε η κυβέρνηση στις 15 Μάη. Η κυβέρνηση στη συνέχεια έφερε στη Βουλή δική της τροπολογία, σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά την ίδια στιγμή στο ίδιο το κείμενο την αναιρεί, καταργώντας τα αποκαλούμενα αντίμετρα και πιο συγκεκριμένα: Καταργεί τη μείωση του αρχικού συντελεστή φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 22% στο 20%. Καταργεί διάταξη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αν το ποσό του φόρου δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, υπό τον περιορισμό ότι η μείωση δεν θα ήταν μεγαλύτερη από τα 70 ευρώ. Αποσύρει την προνομοθετημένη κατάργηση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.

Το ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση, στην τροπολογία της, να περιοριστεί μόνο στο θέμα της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου και να αποσύρει τις υπόλοιπες διατάξεις. Η κυβέρνηση επίσης δεν κάνει ούτε το αυτονόητο. Να ξεχωρίσει δηλαδή την ψηφοφορία για το άρθρο για το αφορολόγητο και για τα αντίμετρα. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ γιατί έχει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, στους “θεσμούς”, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το ΚΚΕ, επειδή υποστηρίζει την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου και διαφωνεί με τα άλλα ζητήματα που περιέχει η κυβερνητική τροπολογία, επιμένει να μπει σε ψηφοφορία η δική του τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου. Η κυβέρνηση όμως αρνείται να θέσει σε ψηφοφορία τη δική μας τροπολογία και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με την ψήφο μας μόνο στην κυβερνητική τροπολογία. Ακριβώς επειδή η ψήφος μας είναι “ναι” για την κατάργηση του νόμου που μειώνει το αφορολόγητο και “όχι” στην κατάργηση όλων των άλλων θετικών, για το λαό, αντιμέτρων, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με το “παρών”, που εκφράζει ακριβώς αυτό».

Πήρε πληρωμένη απάντηση η άθλια επίθεση Τσακαλώτου στο ΚΚΕ

Βρώμικη επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, από τη Βουλή, την Παρασκευή, για να καλύψει τις πομπές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και να τονώσει το κάλπικο «αντιδεξιό» παιχνιδάκι της.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος ανέδειξε την απάτη της κυβέρνησης με την τροπολογία της για το αφορολόγητο, ο Ευκλ. Τσακαλώτος πήρε το λόγο για να επιδοθεί σε αθλιότητες, λέγοντας πως «αν κερδίσει η ΝΔ θα είναι ένα ακόμα τεράστιο λάθος του ΚΚΕ» (!), ενώ δείχνοντας τι είναι αυτό που πραγματικά «καίει» τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του συμπλήρωσε: «Εμείς καλούμε τους ψηφοφόρους ή να πιέσουν το ΚΚΕ να αλλάξετε τη γραμμή, ή να μη σας ψηφίσουν»!

Δίνοντας πληρωμένη απάντηση ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε: «Εχετε το θράσος να λέτε ότι το ΚΚΕ θα φέρει τη ΝΔ στην κυβέρνηση; Η δική σας πολιτική δεν την “ξέπλυνε”; Εσείς δεν πήγατε στους δήμους που ήταν αντίπαλο το ΚΚΕ, στους τρεις της Αττικής και την Ικαρία, με τη ΝΔ, για να χάσει το ΚΚΕ; Εσείς δεν τα κάνατε αυτά;».

«Αυτό που σας πειράζει – πρόσθεσε – είναι η πολιτική του ΚΚΕ. Να αλλάξει λέει πολιτική το ΚΚΕ, δηλαδή να γίνει ένα χρήσιμο κόμμα για την αστική τάξη. Ενα χρήσιμο κόμμα για τους ιμπεριαλιστές θέλετε. Οπως έγιναν τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη τα οποία έχετε ως παράδειγμα. Και αλήθεια, για πείτε, αυτά τα ισχυρά τότε Κομμουνιστικά Κόμματα της Ιταλίας, της Γαλλίας που αναθεώρησαν την επαναστατική στρατηγική πού κατέληξαν; Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας και αντίθετα στη θέση τους αναδείχθηκε η ακροδεξιά και στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Εχετε το θράσος να εγκαλείτε το ΚΚΕ για την πολιτική την οποία έχει και να αυτοχαρακτηρίζεστε ως αριστεροί εσείς, που έχετε ξεκόψει οποιαδήποτε σχέση με την Αριστερά γιατί ακριβώς είστε συνδαιτυμόνες του Αμερικανού πρέσβη; “Γιες μεν” λέτε στον Αμερικανό πρέσβη, σφίγγετε το χέρι του Νετανιάχου, του φονιά του Παλαιστινιακού λαού και μας εγκαλείτε εμάς; Κοιτάξτε να δείτε, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνει το ΚΚΕ χρήσιμο κόμμα για τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, για το κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, όπως εσείς θα θέλατε, γιατί ακριβώς το ισχυρό ΚΚΕ είναι η απάντηση και στη δεξιά και στο φασισμό γιατί στο κάτω κάτω της γραφής με την ακροδεξιά εσείς συνεργαστήκατε 4 χρόνια στην κυβέρνηση».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” του Σαββατο-Κύριακου 8-9/6/2019