ΒΟΥΛΗ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας – Προβοκάτσια Αχτσιόγλου για τις τροπολογίες του ΚΚΕ

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστικές και Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις-Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας- Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων-Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

Υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης στη συζήτηση, τόσο στις Επιτροπές, όσο και στην Ολομέλεια, για να στηρίξουν τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι δήθεν τα συμφέροντα των εργαζομένων μπορούν να συμβιβαστούν με τη στρατηγική του κεφαλαίου που υπηρετεί, έκαναν «σημαία» κάποιες υποτυπώδεις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, οι οποίες όμως υπονομεύονται από την συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που όχι μόνο διατηρεί σε πλήρη ισχύ όλο το αντεργατικό αντιλαϊκό πλαίσιο αλλά το ενισχύει και με νέα μέτρα.

Ενδεικτικά το νομοσχέδιο εισάγει το δικαίωμα της μη διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας για την έναρξη της καταβολής της σύνταξης, προωθώντας την «ενεργή γήρανση» σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο άρθρο 5 προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και μέτρα για την αδήλωτη εργασία, όπως πρόστιμο 10.000 ευρώ, παρακολούθηση της συμπεριφοράς του εργοδότη που εντοπίστηκε για αδήλωτη εργασία κ.ά. Ωστόσο στο αμέσως επόμενο άρθρο, προβλέπεται έκπτωση των προστίμων, αν οι εργοδότες δείξουν …καλή διαγωγή και προσλάβουν εργαζόμενους «πλήρους απασχόλησης», αλλά για «ορισμένο χρονικό διάστημα».

Προβλέπει ακόμη την συνευθύνη εργοδότη και εργολάβου, υποτίθεται για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων (τήρηση ωραρίου, ασφάλιση), όμως η υπουργός Εργασίας απέρριψε την πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ να ισχύουν για τους εργολαβικούς εργαζόμενους οι ΣΣΕ των κλάδων που θα δουλεύουν. Ακόμη την αναγραφή στο σύστημα «Εργάνη» των μαθητευόμενων σπουδαστών και φοιτητών που κάνουν πρακτική, μέτρο βέβαια που δεν φτάνει ούτε για αστείο για να προστατέψει τους σπουδαστές και φοιτητές από την άγρια εκμετάλλευση.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην Ολομέλεια εμφάνισε το νομοσχέδιο λίγο πολύ ως επίτευγμα της κυβέρνησης, επιχείρησε να διαμορφώσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ καλλιεργώντας τη λογική του μικρότερου κακού, και ζητώντας με τα παραμύθια της «δίκαιης» ανάπτυξης να στοιχίσει τους εργαζόμενους πίσω από την …«υγιή επιχειρηματικότητα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν φύλλο και φτερό το κάλπικο αφήγημα που έστησε η κυβέρνηση γύρω από το νομοσχέδιο ότι τάχα «δίνει μάχη σε όλους τους τομείς για την υπεράσπιση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» όπως είπε με θράσος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Βαρδάκης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου, αλλά και της απάτης που επιχειρεί η κυβέρνηση, όταν έχει σε πλήρη εξέλιξη νέο γύρο άγριας αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ανέφερε ότι «η κανονικότητα για την οποία μιλάει η κυβέρνηση είναι τόση όση επιτρέπουν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η ανάκαμψη της κερδοφορίας» (δείτε και διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Διαμάντω Μανωλάκου παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι η κυβέρνηση νομίζει ότι με το να φοράει «φιλεργατικό, φιλάνθρωπο, αλληλέγγυο προσωπείο» και να καμώνεται ότι ενδιαφέρεται «ακόμα και για την προστασία και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων», θα κρύψει τις πομπές της, όμως αυτές βγαίνουν συνέχεια στην επιφάνεια, όπως με το πρόσφατο παράδειγμα της υπόθεσης στο επισκευαζόμενο πλοίο «Mobi Love» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πέραμα – Δραπετσώνα (δείτε και διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Ο Γιάννης Δελής τόνισε ότι «αν δεν αγωνιστεί ο λαός, δεν πρόκειται να δει άσπρη ημέρα»,  τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, αναφερόμενος στην απόρριψη από την υπουργό Εργασίας των δύο τροπολογιών που κατέθεσε το ΚΚΕ  (δείτε και διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι «για το ΚΚΕ κανονικότητα, τουλάχιστον στο μικρότερο επίπεδο, σημαίνει επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα σε μισθούς, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία, κλπ.»  και  «αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα τον απολαμβάνουν, θα τον έχουν στα χέρια τους, θα τον διαχειρίζονται και δεν θα τους τον κλέβουν μια χούφτα πλουτοκράτες, αρπακτικά, παράσιτα, τους οποίους υπηρετείτε με συνέπεια» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (δείτε και διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Προβοκάτσια Αχτσιόγλου

Με προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ επιχείρησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της αποψινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής,

Επιχειρώντας να προσπεράσει την τεκμηριωμένη κριτική των βουλευτών του Κόμματος επί του νομοσχεδίου, αλλά και να αποπροσανατολίσει σχετικά με την απόρριψη των τροπολογιών που κατέθεσε, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έφτασε στο σημείο να διαστρεβλώσει λεγόμενα του Θ. Παφίλη, σημειώνοντας προκλητικά ότι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας».

Πρόκειται για υπουργό Εροδοσίας και όχι Εργασίας, ήταν η απάντηση που πήρε (δείτε και διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Η δευτερολογία του Χρ. Κατσώτη

«Το ΚΚΕ έχει αντιμετωπίσει πολλούς υπουργούς Εργασίας μέχρι τώρα, αλλά τέτοια διαστρέβλωση, συκοφάντηση των θέσεών του δεν έχει ξανασυναντήσει. Πολύ εκνευρισμένη σήμερα η υπουργός, κάτι που δεν το έδειχνε στο “Χίλτον”, στις συναντήσεις με την τρόικα. Γιατί εκνευρίστηκε; Επειδή είπαμε ότι είναι ασπιρίνες για τον καρκινοπαθή αυτές οι ρυθμίσεις», είπε στη δευτερολόγία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης (δείτε και διαβάστε αναλυτικά εδώ).