
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Κριτήριο του ΚΚΕ, για τις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτει, είναι να βγει ο λαός γερός και δυνατός. Τώρα που πλήρωσε την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, πρέπει να δει καθαρά τα αδιέξοδα του συστήματος που όλοι μαζί υπηρετείτε. (Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία).
- Κοινός παρονομαστής όλων των διαφορετικών σχεδίων από τα επιτελεία της ΕΕ και των κρατών – μελών, υπό την ονομασία «Σχέδιο Μάρσαλ», είναι ότι και αυτή την κρίση θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης.
- Τα νέα δάνεια θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, για τη στήριξη του κεφαλαίου και ο «λογαριασμός» θα σταλεί πάλι στους λαούς, με νέους αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις.
- Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι διαφορές των προτάσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα αφορούν μόνο τον χρόνο και τον τρόπο σφαγής του λαού για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Στη «βιομηχανία» fast track ψήφισης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που έχει ανοίξει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής αξιοποιώντας τις έκτακτες διαδικασίες για να εφοδιάσει την εργοδοσία με απανωτά αντεργατικά μέτρα, τα οποία ήρθαν για να μείνουν και την επόμενη μέρα, προστέθηκε χτες και η ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 20 Μάρτη.
Κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας και έχει τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις».
Περιέχει σειρά ρυθμίσεων που ενισχύουν παραπέρα και θωρακίζουν την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο εφιαλτικό τοπίο στους χώρους δουλειάς. Όσο για το σύστημα δημόσιας Υγείας, προβλέπονται για τα «μάτια του κόσμου» μερικά ημίμετρα, που μόνο ως κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν μπροστά στις τεράστιες ανάγκες, όπως αυτές αναδεικνύονται από τους υγειονομικούς και τις κινητοποιήσεις τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, μέσα σε κλίμα συναίνεσης λόγω της «εθνικής ομοψυχίας που επιβάλλουν οι έκτακτες περιστάσεις», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, επιδόθηκαν σε «εποικοδομητικές» προτάσεις, παροτρύνοντας την κυβέρνηση «για ακόμα πιο τολμηρά μέτρα» υπέρ του κεφαλαίου, γιατί αυτό που «προέχει είναι να βγουν όρθιες οι επιχειρήσεις» από την «υγειονομική κρίση». Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά, ενώ ΚΙΝΑΛ, Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 παρών.
Το ΚΚΕ, στην αντίπερα όχθη, καταψήφισε το νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση, με αφορμή την πανδημία και με τις πλάτες των άλλων αστικών κομμάτων, βρήκε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με βάση τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου που ήδη είχε στα σχέδιά της. Κατέθεσε παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών, που πρέπει να γίνουν στόχοι πάλης για το λαό, για να μην πληρώσει και πάλι αυτός το «μάρμαρο».
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Να αποσυρθούν τα αντεργατικά μέτρα
Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, κατά τη χτεσινή συζήτηση παρέθεσε συνοπτικά τα αντεργατικά μέτρα που περιλαμβάνοντα στην ΠΝΠ, όπως: Το άθλιο αντεργατικό μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν το 50% του προσωπικού τους για δύο βδομάδες το μήνα, με το 50% του μισθού. Την υποτιθέμενη «ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων», που όμως όχι μόνο δεν απαγορεύει τις απολύσεις που έγιναν μέχρι τις 18 Μάρτη, αλλά δεν αφορά και τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, δηλαδή τις εκβιαστικές παραιτήσεις, τις συμβάσεις που δεν ανανεώνονται, τους εποχικούς εργαζόμενους κ.ά. Την ενδοομιλική μεταφορά εργαζομένων χωρίς την προστασία των δικαιωμάτων τους. Την αναστολή των συμβάσεων μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους. Το ξεχαρβάλωμα του ωραρίου με την αύξηση των υπερωριών και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για κλάδους εργαζομένων.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση του άρθρου 12, που περιέχει την κατάπτυστη διάταξη για την αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια της απεργίας και την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν κάνει καμία αναφορά για τον συνωστισμό και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, όπως και του άρθρου 13 για την κατάργηση του γιατρού εργασίας κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ. Κατήγγειλε επίσης το άρθρο 62, που προβλέπει «δωράκι» 11 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες για τα σήματα που μεταδίδουν για την πανδημία.
Όσο για τις κινητές μονάδες Υγείας που προβλέπεται να στελεχωθούν με συμβασιούχους, τη μεταφορά προσωπικού από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία και αντίστροφα προκειμένου να «μπαλωθούν» κενά, σημείωσε ότι πρόκειται για μέτρα που όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Προδιέγραψε τα νέα βάσανα που προετοιμάζουν για το λαό
Τον νέο Γολγοθά που προετοιμάζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο για το λαό προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα «βυθίζεται σε πολύ βαθιά ύφεση φέτος», ίση με το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ έδωσε και μια «γεύση» από τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείριση της νέας καπιταλιστικής κρίσης.
Ο υπουργός έκανε σαφές ότι απαιτούνται «λύσεις ουσιαστικές, τολμηρές και ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης, απαλλαγμένες από όρους, περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος» – στις «αγκυλώσεις» αυτές, ως γνωστόν, συμπεριλαμβάνονται και όσα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα γλίτωσαν από τους μνημονιακούς νόμους.
Όσον αφορά τις αντιλαϊκές διεργασίες στην ΕΕ, επανέλαβε ότι δεν επαρκούν οι παρεμβάσεις των τριών αξόνων, αξίας 540 δισ. ευρώ, για να βγει από την κρίση η ευρωπαϊκή οικονομία. Παρέθεσε εκ νέου τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για «έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου», να ριχτούν στη μάχη κι άλλα όπλα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων κ.ο.κ., με τον λογαριασμό να πληρώνουν οι λαοί των χωρών της ΕΕ.
Να σημειωθεί πως ο υπουργός έφυγε από την Ολομέλεια προκειμένου στη συνέχεια να συμμετάσχει στο Γιούρογκρουπ, έχοντας τις… ευχές, αλλά και τις «εποικοδομητικές» προτάσεις των εκπροσώπων όλων των αστικών κομμάτων, οι οποίοι εξέφρασαν την …ελπίδα η ΕΕ «να επανέλθει στις βασικές της ηθικές αρχές»! Αυτός δε που το «τερμάτισε» ήταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «Ευρωπαϊκή Ένωση εν δυνάμει ευημερίας» αν όλα πάνε καλά στο Γιούρογκρουπ!
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την τοποθέτησή του ανέδειξε την προσπάθεια των αστικών κομμάτων να εξωραΐσουν και να συσκοτίσουν τον αντιδραστικό από τα γεννοφάσκια της χαρακτήρα της ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι «λάκκος λεόντων, είναι ένωση ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα, είναι ένωση αστικών κρατών με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης και διαφορετικά συμφέροντα».
Αναφέρθηκε στα παζάρια που εξελίσσονται για τη διαχείριση της νέας καπιταλιστικής κρίσης την οποία επιτάχυνε η πανδημία, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ο όποιος συμβιβασμός προκύψει θα είναι εύθραυστος, καθώς κάθε καπιταλιστικό κράτος προσπαθεί να θωρακίσει την κερδοφορία των δικών του επιχειρηματικών ομίλων. Τα περί αλληλεγγύης της ΕΕ, πρόσθεσε, είναι «το πιο σύντομο ανέκδοτο».
Έκανε σαφές ότι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα θα είναι οι λαοί των κρατών της ΕΕ, όπως και ο ελληνικός, και ότι όλη η αγωνία των αστικών κομμάτων είναι πώς θα διασώσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων που είχαν απομείνει από τα μνημόνια και τα οποία τώρα χτυπιούνται με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.
«Ο λαός και οι εργαζόμενοι, αντί να ψάχνουν τις επιμέρους διαφορές στις αντιδραστικές προτάσεις που ακούγονται, πρέπει να εντείνουν την πάλη τους για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό, γιατί μόνο αυτός είναι η απάντηση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: «Πλειοδοσία» αντιλαϊκών προτάσεων
«Πλειοδοσία» σε μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου έκαναν ξανά χτες τα αστικά κόμματα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις ΠΝΠ.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Χρυσομάλλης, για να καλύψει το ξεχαρβάλωμα του δημόσιου συστήματος Υγείας από την αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης της ΕΕ και όλων των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων, αποφάνθηκε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση κανένα σύστημα Υγείας να ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει τη μεταδοτικότητα και τη φονικότητα της πανδημίας». Παράλληλα, απαντώντας στις παροτρύνσεις των άλλων αστικών κομμάτων για περισσότερα μέτρα για τις επιχειρήσεις, ανέφερε ότι τα συνολικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση «φτάνουν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ». «Επομένως, συνέχισε, δεν είναι απαραίτητη η πλειοδοσία μέτρων που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα», πάντως σημείωσε ότι είναι «ευπρόσδεκτη η εποικοδομητική κριτική»…
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά κυρίως για λόγους εντυπώσεων. Ο εισηγητής του, Γ. Τσίπρας, αν και βρήκε ότι συνολικά στο νομοσχέδιο «υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση», εστίασε την κριτική του στα άτολμα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την οικονομία αντί για μέτρα – «μπαζούκας», όπως χαρακτηριστικά είπε, όπως είναι η γενναία χρηματοδότηση με κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων ανάλογα με τα μέτρα που λήφθηκαν π.χ. στη Γερμανία που πρόσφερε πάνω από το 30% του ΑΕΠ κ.ά. «Το θέμα είναι να αισθανθούν όλες οι επιχειρήσεις και η οικονομία την εμπιστοσύνη ότι υπάρχουν πιστωτικές γραμμές και χρηματοροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κρατικές αρχές, τέτοιες που να κρατηθούν ζωντανές όλες οι επιχειρήσεις για την επόμενη μέρα», και όλα αυτά με το πρόσχημα να μη γίνουν απολύσεις.
Μέτρα για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητα στις επιχειρήσεις, όπως ευνοϊκές δανειοδοτήσεις και άλλα εργαλεία, πρότεινε και ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Γ. Μουλκιώτης. Στα μέτρα του κεφαλαίου ήταν και οι προτάσεις του πρόεδρου της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλου, όπως φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων κ.ο.κ., τις οποίες συνόδευσε με τα γνωστά εθνικιστικά παραληρήματα.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, κάλεσε την κυβέρνηση «να μην κάνετε ακολουθία χλιαρών μέτρων», αλλά να «δώσει ένα οικονομικό σοκ» με τολμηρά μέτρα, γιατί «ένας ξενοδόχος δεν βοηθιέται με την αναστολή των φόρων. Θα κλείσει αν δεν του κάνετε κούρεμα» κ.ο.κ.
- Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 10/4/2020