ΒΟΥΛΗ: «Καυγάς» για το ονοματολογικό – Συμφωνία για την επέκταση του ΝΑΤΟ – Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση

Με υψηλούς τόνους για το όνομα, αλλά και με εκκωφαντική σιωπή για την ολοκλήρωση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με ψηφοφορία υπέρ ή κατά της πρότασης δυσπιστίας. Κατά την έναρξη υπήρξαν ενστάσεις για την ώρα λήξης της συζήτησης το Σάββατο, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προτείνει η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 μ.μ. και τη ΝΔ να ζητά να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα.

Σε πραξικόπημα κάλεσε χρυσαυγίτης βουλευτής

Σε νέες αθλιότητες προχώρησε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, καλώντας ουσιαστικά το Στρατό να κάνει πραξικόπημα. «Καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της, να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί αυτή η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες», ανέφερε ο χρυσαυγίτης βουλευτής, Κ. Μπαρμπαρούσης, από το βήμα της Βουλής όπου συζητείται η πρόταση δυσπιστίας.

Την τοποθέτηση καταδίκασαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, με εξαίρεση τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππά, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία για «πρωτόγονο» αντικομμουνισμό. Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, πρότεινε και δέχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να μη συμμετάσχουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Με αφορμή αυτή την πρόταση, ο ναζιστής βουλευτής, Χρ. Παππάς, αφού αρχικά υποστήριξε πως «δεν άκουσε ακριβώς» τι είπε ο Μπαρμπαρούσης, ανέφερε πως «είναι πρακτική της σταλινικής αριστεράς η εφαρμογή του κανόνα της συλλογικής ευθύνης».

O υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, μίλησε για «σοβαρή προσβολή του πολιτεύματος και του στρατεύματος» και ζήτησε να ασκηθεί δίωξη κατά του Κ. Μπαρμπαρούση για εσχάτη προδοσία.

https://youtu.be/nvU4RaGPln0

ΚΚΕ: Ο λαός θα σας τσακίσει

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τόνισε πως είναι αυτονόητη η καταδίκη, ενώ θύμισε τη λαϊκή παροιμία «Από στόματος κοράκου, κρα θα ακούσεις», επισημαίνοντας βέβαια ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση προσβάλλουμε και τα κοράκια»!

«Η πολιτική τους προέλευση είναι γνωστή. Ποιοι μιλούν για πατρίδα, οι συνεργάτες των Γερμανών, οι πρόγονοί τους; Τα τάγματα ασφαλείας; Το σύνθημα της Χρυσής Αυγής ήταν δόξα και τιμή στους χίτες και στους ταγματασφαλίτες. Από αυτούς προέρχονται», ανέφερε. Παράλληλα, όμως έθεσε το θέμα της δίκης της Χρυσής Αυγής που καθυστερεί σημαντικά και της καταδίκης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου, επειδή τους αποκάλεσε ναζιστές. «Η καταδίκη πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας πως ο λαός τους τσάκισε και θα τους ξαναστείλει στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Τη στάση της Χρυσής Αυγής κατήγγειλε  στην τοποθέτηση του και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας πως «δεν φτάνει μόνο ή απλά να καταδικάζουμε τη στάση των ναζί χρυσαυγιτών, όποτε κάνουν μια ακραία φασιστική προπαγάνδα μέσα στη Βουλή ή έξω απ’ αυτή ή να παίρνουμε απλά τα μέτρα, με βάση τη διαδικασία και τη λειτουργία του κοινοβουλίου, αποκλεισμού τους μια – δυο μέρες. Όταν μιλάμε για δολοφόνους, για μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται υπόδικη, αυτό από μόνο του τα λέει όλα: και για την ηγεσία της και για τους βουλευτές της και για τους εκάστοτε πληρωμένους μπράβους που χρησιμοποιεί ως μέλη της για να δολοφονούν αθώους συμπολίτες μας. Ο ελληνικός λαός γι’ αυτό πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, το λαϊκό κίνημα το ίδιο να τους τσακίσει οριστικά».

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας

Ο λαός μπορεί με τους αγώνες του να κάνει την αποφασιστική μομφή και δυσπιστία στην κυβέρνηση, στα αστικά κόμματα και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός κόμματος και δεν θα γίνει ουρά στον αποπροσανατολισμό και πρόσθεσε πως επιδίωξη με την πρόταση δυσπιστίας είναι η παραπλάνηση του λαού και ο αποπροσανατολισμός από τις αιτίες που επιδεινώνουν τη θέση του. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει με ευθύνη και σαφήνεια πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όταν όλα τα άλλα κόμματα έτρεχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Ανέφερε ότι αυτό που δεν ακούγεται είναι πως υπεύθυνη είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η δράση των ιμπεριαλιστών είναι παράγοντας ανασφάλειας και αλλαγής συνόρων για τη διευκόλυνση των μονοπωλιακών ομίλων για να εκμεταλλευθούν λαούς και πλουτοπαραγωγικές πηγές. Όπως είπε, η συμφωνία έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ανάβει το πράσινο φως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή, ενώ εμπεριέχει το σπέρμα του αλυτρωτισμού.

Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων καθώς συμφωνούν με τη στρατηγική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όπως επίσης συμφωνούν με τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας που είναι επιλογή της αστικής τάξης. Πρόσθεσε ότι από κοινού ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια και παίρνοντας το ένα κόμμα τη σκυτάλη από το άλλο.

Την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτήν τη διαδικασία, τόσο σε εσάς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ όσο και εσάς της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ», ανέφερε, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ «δεν θα πάρει άλλο μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας».