ΤΣΙΠΡΑΣ – ΣΤΑΪΝΜΑΪΕΡ : Στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ – ΕΕ και παιχνίδι με τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο διάλογο που είχαν, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή», ενώ ο Φ. Β. Σταϊνμάιερ εξέφρασε το θαυμασμό προς τον Αλέξη Τσίπρα για τη «θαρραλέα κίνηση» με τη Συμφωνία των Πρεσπών και δήλωσε πως «ελπίζω οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να μην ήταν μάταιες». Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γερμανίας συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, λέγοντας ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν» και προσθέτοντας πως πρέπει «να ορίσουμε από κοινού το πεδίο επίλυσης με βάση το διεθνές δίκαιο που όλοι σεβόμαστε» ενώ από την πλευρά του ο Φ. Β. Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι θα μπορούσαμε να γράψουμε «ένα καινούριο κεφάλαιο των ελληνογερμανικών σχέσεων».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:
«Οριστικά ρυθμισμένο» το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων

«Οριστικά ρυθμισμένο» έσπευσε να χαρακτηρίσει η γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας.

«Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν τη θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου.

Επίσης, εξέφρασε άγνοια όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. «Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω», σημείωσε.

ΚΚΕ: Σχόλιο για τις δηλώσεις Τσίπρα περί γερμανικών αποζημιώσεων

«Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ξανά προεκλογικά τις γερμανικές αποζημιώσεις, όταν επί μια τετραετία δεν έκανε τίποτα ουσιαστικά για να τις διεκδικήσει. Με το πρόσχημα ότι ”τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα”, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δε διεκδίκησε ποτέ από τη γερμανική κυβέρνηση τις αποζημιώσεις, για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου. Άλλωστε και στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, δε γίνεται καμιά αναφορά σε ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να διεκδικήσει ενιαία και το σύνολό τους.

Ο λαός μας έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, ταυτόχρονα με τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε στην από 3/11/2015 επιστολή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, αν διεκδικεί ή όχι τις γερμανικές αποζημιώσεις, συμβάλλοντας στο να «κλείσει» χωρίς συζήτηση η σχετική Αναφορά που είχε καταθέσει από τις 15/10/2015 η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ενώ κι ο πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο μόνο για «ηθική αποζημίωση»…