Να αποσυρθεί η τροπολογία για την οργανική σύνθεση πλοίων σε βάρος των ναυτεργατών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 Η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο υπουργός ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, συνεχίζουν την πολιτική τους στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών, σε τροπολογία του υπουργείου ναυτιλίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου περιβάλλοντος, επαναφέρει την κατάργηση ακόμα και των ελάχιστων θέσεων εργασίας από ναυτεργάτες με ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, στα ποντοπόρα καράβια.

Με πρόσχημα την πανδημία και τις αντικαταστάσεις για την παλινόστηση των χιλιάδων ναυτεργατών που βρίσκονται σε πολύμηνο εγκλωβισμό στα ποντοπόρα καράβια και με ευθύνη των εφοπλιστών της κυβέρνησης χωρίς  κανένα ουσιαστικό μέτρο μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος, επαναδιατυπώνεται το άρθρο 76 του ν.4745/2020.

Συγκεκριμένα στη τροπολογία αναφέρει:

Οργανική σύνθεση πλοίων του άρθρου 13 του ν.δ. 2687/1953

  1. Για το χρονικό διάστημα από την Ιη.ΙΟ.2Ο21 έως και την 31η,12.2021, στα πλοία υπό ελληνική σημαία άνω των 3000 κ.ο.χ., που έχουν νηολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.δ. 2687/1953 (Α’ 317), δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις οργανικής σύνθεσης των παρ. ΑΙ και Α2 του όρου 8 της οικείας εγκριτικής απόφασης και δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται παρ. Β3 του ως άνω όρου 8.
  2. Η χρονική περίοδος που προβλέπεται στην παρ.1 δύναται να παρατείνεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) από το πέρας του χρονικού διαστήματος της παρ. 1, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος έξαρσης πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19

Αποτελεί συνέχεια του αντεργατικού ν.4714/2020 που κατάργησε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια και αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το αδηφάγο εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που το υπηρετούν για την ενίσχυση των κερδών του, δεν διστάζει να γίνεται πιο βίαιο, πιο επιθετικό, να αυξάνει διαρκώς την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών.

Καταγγέλλουμε και απαιτούμε ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η αντεργατική τροπολογία.

Διαρκή και ολομέτωπη είναι η επίθεση των εφοπλιστών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, όπως καταγράφηκε και στην χτεσινή συνάντηση για την ανανέωση της ΣΣΕ στα Πορθμεία, με τους εφοπλιστές να προτείνουν 0% αύξηση για το 2020 και το 2021, ενώ δεν δίστασαν να απαιτήσουν και την μείωση του χρόνου αδείας από 3,5 ημέρες/μήνα σε 2,5 μέρες/μήνα!!!

Οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ, για τα οξυμμένα προβλήματα σε ΣΣΕ, συνθήκες εργασίας, ανεργία, κοινωνική ασφάλιση και την λήψη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Καλούμε τα Δ.Σ των ναυτεργατικών σωματείων να συνεδριάσουν και να συντονίσουμε την πάλη μας με σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, να συμμετέχουμε στο Παναττικό Συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/2021).    

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΠΕΜΕΝ                           ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ                     ΠΕΕΜΑΓΕΝ         

14 Οκτώβρη 2021