Το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων προς όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματιών (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Με πολύμορφες πρωτοβουλίες το ΚΚΕ, εδώ και χρόνια, έθεσε στην προμετωπίδα της διεκδίκησης την προστασία του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητος Αγίου Κοσμά, ώστε να παραμείνει ανοιχτό, αναβαθμισμένο και σύγχρονο για τους αθλητές και τις αθλήτριες των εθνικών ομάδων, των συλλόγων, του λαού της περιοχής και κλειστό σε κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σήμερα η κυβέρνηση, από κοινού με τη διοίκηση του «Αγίου Κοσμά» και τους «επενδυτές» του Ελληνικού, έχουν δρομολογήσει την έξωση των αθλητών και προχωρούν σε σφράγισμα για το λαό της περιοχής.

Τον Μάη του 2021, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, είχε επισκεφτεί τον Άγιο Κοσμά, συνομιλώντας με αθλητές και εργαζόμενους, εξέφρασε την σταθερή θέση του Κόμματος, ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή.

«Αναδεικνύουμε την ​αναγκαιότητα να ενισχυθούν ώστε να μπορέσουν εδώ, σε αυτές τις εγκαταστάσεις, να προπονηθούν, να αθληθούν όπως αξίζουν οι αθλητές μας, μένοντας εδώ οι αθλητικοί σύλλογοι, οι αθλητικές ομοσπονδίες, χωρίς να γίνει καμία μετεγκατάσταση. Αυτές οι εγκαταστάσεις, αυτός ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθούν εδώ και τώρα. Ειλικρινά, κρατάμε πάρα πολύ μικρό καλάθι στις διάφορες γενικές υποσχέσεις, στα διάφορα “λόγια του αέρα” για μετεγκατάσταση, η οποία θα είναι δήθεν καλύτερη, χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς που θα πάνε, πώς θα γίνει κλπ., ούτε το πότε και φυσικά, οτιδήποτε και αν γίνει θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, θα περάσουν πολλά χρόνια. Αυτό εκτιμάμε εμείς και αυτό όπως φαίνεται δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα, πρέπει εδώ και τώρα να αναβαθμιστούν, να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά, να μπορέσουν να επιτελέσουν το ρόλο τους. Γι’ αυτό χρειάζεται γενναία οικονομική στήριξη και εργασίες που θα αναβαθμίσουν το Κέντρο, έτσι ώστε με ασφάλεια οι αθλητές και οι αθλήτριες να μπορούν να προπονούνται και να φέρνουν τα μετάλλια.

Γιατί αυτός εδώ ο χώρος βγάζει μετάλλια και αυτό είναι σπουδαίο ζήτημα για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, για τη νεολαία. Δεν μπορεί κάθε φορά όλοι, πολιτικά πρόσωπα, κόμματα, οι εκάστοτε κυβερνώντες, να χειροκροτούν και να λένε τα μεγάλα “μπράβο” όταν παίρνουμε τα μετάλλια και όταν με κοπιαστική δουλειά τα καταφέρνουν, οι αθλητές μαζί με τους προπονητές και όλη τη στήριξη που τους παρέχουν οι άνθρωποι του αθλητισμού, και την άλλη μέρα να τους ξεχνάνε», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας σε δήλωσή του κατά την επίσκεψη.

Δεν ήταν η μόνη φορά που αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε στον Άγιο Κοσμά για να εκφράσει τη στήριξή τους στους αθλητές, προπονητές, αθλούμενους της περιοχής ενάντια στο σχεδιαζόμενο ξερίζωμά τους. Μέλη της ΤΕ Νότιου Τομέα του ΚΚΕ επισκέπτονταν το χώρο, ενημέρωναν και ενημερώνονταν για τις εξελίξεις, καλώντας σε οργάνωση του αγώνα. Επίσης, στελέχη του ΚΚΕ στάθηκαν στο πλευρό αθλητών και προπονητών, όποτε αυτοί κινητοποιήθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για την σχεδιαζόμενη έξωσή τους.

Το ζήτημα του κλεισίματος του «Αγίου Κοσμά» ανέδειξε πολλάκις και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή.

Τον Γενάρη του 2022, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης κατήγγειλε μέσω Επίκαιρης Ερώτησης, την απαξίωση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Άγιος Κοσμάς, που αποτελεί προπονητήριο αθλητών και αθλητριών, μεταξύ των οποίων ολυμπιονικών.

Τον Γενάρη του 2023, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης, αποκάλυψε την κοροϊδία της κυβέρνησης, θυμίζοντας την υπόσχεση του υφυπουργού Αθλητισμού ότι… «το Ελληνικό δεν θα επηρεάσει τον Άγιο Κοσμά και ότι κανένα άθλημα ή αθλητής δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τον Άγιο Κοσμά, εάν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί η νέα αθλητική του έδρα (είτε με όσες δημιουργηθούν στο Ελληνικό είτε με την περαιτέρω αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων)».

Την εναντίωσή τους στην έξωση των αθλητών από τον Αγ. Κοσμά, έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τόσο το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, όσο και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.