«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ : Με τεράστιες ελλείψεις σηκώνει το βάρος της περίθαλψης εγκαυματιών

Να στραφεί ο αγώνας ενάντια στις πραγματικές αιτίες καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου

 Για άλλη μια φορά, το «Θριάσιο» Νοσοκομείο κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο βάρος για την περίθαλψη θυμάτων από μεγάλες καταστροφές, όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα πριν από 8 μήνες, και τώρα οι πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική.

Και στις δύο περιπτώσεις αναδείχθηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ενώ η γεωγραφική θέση του νοσοκομείου, στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά εργατικά «ατυχήματα», καθιστά επιτακτική την ανάγκη της ουσιαστικής ενίσχυσης και του «Θριάσιου» με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, πλήρη κρατική χρηματοδότηση και αναμόρφωση του οργανισμού για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) – Πλαστική του Κέντρου Εγκαυμάτων, με συνολική δύναμη 24 κρεβάτια (όπου σήμερα νοσηλεύονται 12 εγκαυματίες – οι περισσότεροι θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς).

Οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ΜΑΦ προβλέπουν τουλάχιστον 2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή απαιτούνται τουλάχιστον 48 νοσηλευτές. Αντ’ αυτού, σήμερα εργάζονται μόλις 17 νοσηλευτές (εκ των οποίων η μία έχει προσληφθεί μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ και κινδυνεύει με απόλυση το Φλεβάρη του 2019), μία… βοηθός θαλάμου καθώς και ένας τραυματιοφορέας, που καλύπτει και τη ΜΑΦ και τη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων!

Για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία εγκαυματιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Στην Αιμοδοσία, επίσης, εκτός από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό και επισκέπτριες υγείας, υπάρχουν μόνο τρεις οργανικές θέσεις γιατρών και εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι και δύο επικουρικοί γιατροί, ενώ ο διευθυντής είναι σε μόνιμη απόσπαση.

Μετά την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, εκατοντάδες εθελοντές αιμοδότες εξυπηρετήθηκαν μόνο χάρη στην προσφορά των εργαζομένων της Αιμοδοσίας (με διπλοβάρδιες, περικοπές ρεπό και ακυρώσεις κανονικών αδειών) και στη βοήθεια εργαζομένων από άλλα τμήματα, αναδεικνύοντας και την ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου κινητοποίησης και λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού ολόκληρο το βάρος της συλλογής αίματος για τους εγκαυματίες έπεσε μόνο σε τρεις νοσοκομειακές μονάδες Αιμοδοσίας.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές (π.χ. παθολογικές, πνευμονολογική, χειρουργική κ.ά.) και τμήματα του νοσοκομείου, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο ή και μία βδομάδα καλοκαιρινής άδειας, και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και περικοπές ρεπό.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, «οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερεύσουν με τις απολύσεις των πρώτων επικουρικών γιατρών, ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι επομένως πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα περί “αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας”».

Μεταξύ άλλων, το σωματείο αναδεικνύει ως προτεραιότητα την πλήρη στελέχωση και τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας – ΠΕΔΥ σε Ελευσίνα και Μέγαρα, καθώς και τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων τουλάχιστον σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο.