ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ : Κυβερνητική υποκρισία τα δήθεν μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Το ΚΚΕ, με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της μονογονεϊκής οικογένειας (δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα).

 • Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει οδηγήσει ώστε οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες, να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας, κάτω από την ανασφάλεια της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης, της εργασιακής ζούγκλας, της μετανάστευσης, των «ελάχιστων» και «υποκατώτατων» δικαιωμάτων.
 • Οι προτάσεις της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, «made in EE», οδηγούν στον κατακερματισμό της κοινωνικής ζωής της γυναίκας, φέρνοντας σε αντιπαράθεση το δικαίωμα στην εργασία με την κοινωνική ανάγκη προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας.
 • Η συζήτηση για τους δημογραφικούς δείκτες είναι πρόκληση την ίδια στιγμή που η μητρότητα γίνεται συνώνυμο της ανεργίας ή της απόλυσης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επειδή αποτελεί «κόστος» για το κράτος και τα μονοπώλια.

Όλη η γκάμα των αντιδραστικών προτάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των λοιπών αστικών κομμάτων για τη μητρότητα, την Υγεία – Πρόνοια, το Ασφαλιστικό, την Προσχολική Αγωγή κ.ά. ξεδιπλώθηκε χτες με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) προσήλθαν με προτάσεις που έφεραν ατόφια τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και στη σχετική έκθεση της Επιτροπής. Αφού εξέφρασαν υποκριτικά την ανησυχία τους για τους δημογραφικούς δείκτες, υπερασπίστηκαν στη συνέχεια όλοι μαζί την πολιτική που θυσιάζει κάθε ανάγκη της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μετατρέποντας σε εμπόρευμα από την προστασία της μητρότητας μέχρι την Προσχολική Αγωγή, ενώ πλειοδότησαν για ορισμένες …παροχές – φιλοδωρήματα για την ακραία φτώχεια. Οσο για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, πρόσφερε τη δική της στήριξη σε αυτήν την πολιτική καταφεύγοντας στα γνωστά εθνικιστικά και αντιδραστικά παραληρήματα.

Το ΚΚΕ κατέθεσε δικό του πόρισμα, ενώ και χτες έκανε σαφές ότι οι δημογραφικοί δείκτες είναι άμεσα συνυφασμένοι με τις συνθήκες διαβίωσης του λαού, κάτι που προσπαθούν να κρύψουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που εμφανίζονται τάχα να ανησυχούν ενώ την ίδια ώρα ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για μέτρα που χειροτερεύουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας για να θωρακιστεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ανέδειξε ότι η ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας, τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα κάνουν κάτι παραπάνω από ρεαλιστική τη βελτίωση των όρων δουλειάς, αμοιβής και συνολικά διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών, για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, Κοινωνική Ασφάλιση, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία – Πρόνοια, ελεύθερο χρόνο κ.ο.κ., τονίζοντας ότι εμπόδιο σε αυτά μπαίνει το καπιταλιστικό κέρδος. Απηύθυνε το κάλεσμα οι προτάσεις αυτές να γίνουν στόχοι πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος με προμετωπίδα την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για το Δημογραφικό

Το ΚΚΕ κατέθεσε τις δικές του προτάσεις στο ξεχωριστό πόρισμα που κατέθεσε για το ζήτημα ο βουλευτής του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής, Μ. Συντυχάκης, το οποίο συμπεριλήφθηκε στην έκθεση της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα έχει ως εξής:

«Η πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κάνει αναγκαία και ρεαλιστική τη συνολική μείωση του γενικού εργάσιμου χρόνου, εξασφαλίζοντας σε όλες και όλους μόνιμη και σταθερή δουλειά με ταυτόχρονη άνοδο του βιοτικού επιπέδου, μέσω της αύξησης των μισθών, της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και ζωής. Ταυτόχρονα, όμως, η κατάκτηση των ισότιμων σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα προϋποθέτει αποκλειστικά κρατικές, δωρεάν 190 παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, με έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες της γυναίκας λόγω του ρόλου της στην αναπαραγωγική διαδικασία, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της. Πρέπει να εξασφαλίζονται στην πράξη η κοινωνική προστασία της μητρότητας και οι δυνατότητες για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της σε όλα τα πεδία των ενδιαφερόντων της και της δράσης της, των σχέσεών της και με το παιδί.

Εμπόδιο σε αυτήν τη δυνατότητα δεν αποτελούν κυρίως οι δήθεν “κακές” ή “λαθεμένες” πολιτικές επιλογές κάποιων κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση, οι επιμέρους υποκειμενικές αδυναμίες πρωθυπουργών, υπουργών, άλλων κρατικών παραγόντων, η τάση τους προς τον χρηματισμό, τη δωροδοκία και άλλα. Μπορεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουν, να αναμορφώνεται το αστικό πολιτικό σύστημα και με νέα κόμματα και πρόσωπα, να αναδεικνύονται γυναίκες ως στελέχη επιχειρήσεων και στους θεσμούς του αστικού κράτους. Ομως, παραμένει ο πυρήνας της ανάπτυξης με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, η σαπίλα των σύγχρονων καπιταλιστικών σχέσεων, στην εποχή του υπερσυγκεντρωμένου κεφαλαίου, των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ, με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, ώστε η απόφαση δημιουργίας οικογένειας ή συμβίωσης να μην εξαρτάται από οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες. Να είναι πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού πότε και αν θα κάνει και πόσα παιδιά, στηριγμένη στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο φύλων, στηριγμένη αποκλειστικά στη σωματική, πνευματική, ψυχική έλξη.

Συγκεκριμένα διεκδικεί:

 1. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και όλες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
 2. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
 3. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και δικαιώματα.
 4. Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 50 για τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ.
 5. Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης. Καμιά απόλυση εγκύου.
 6. Αδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων.
 7. Αδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.
 8. Στη συνέχεια, διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία, με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο.
 9. Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της υπαίθρου, στο ύψος του βασικού μισθού για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ενημερότητα. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από τον τοκετό. Υπολογισμός του χρόνου αυτού του διαστήματος στον συντάξιμο χρόνο.
 10. Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών. Μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες για τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών με ανάπηρα παιδιά και αυξημένη κατά μία βδομάδα καλοκαιρινή άδεια.
 11. Επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 12. Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσής της.
 13. Αδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμεΑ.
 14. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με έμφαση στην πρόληψη, για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού, από το κράτος.
 15. Δημιουργία κέντρων ενημέρωσης και εκπαίδευσης για το θηλασμό μέσα στα μαιευτήρια, αλλά και στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους. Με επιστημονικά κριτήρια και πρακτικά μέτρα να διευκολύνεται η νέα θηλάζουσα μητέρα. Το έτοιμο βρεφικό γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης και θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή.
 16. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία.
 17. Λειτουργία των υπηρεσιών νοσηλείας και φροντίδας στο σπίτι με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 18. Δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών:
 • Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
 • Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
 1. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.
 2. Παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές.
 3. Παροχή φτηνής, σύγχρονης κατοικίας στις πολύτεκνες οικογένειες από το κράτος.
 4. Κατάργηση όλων των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ – “Εισφορά Αλληλεγγύης” – Στο πετρέλαιο θέρμανσης).
 5. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς, λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο όριο για την πολύτεκνη οικογένεια τα 50.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμία περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και της “ισόβιας σύνταξης”.

Ιδιαίτερα για τις οικογένειες που ένας από τους δύο γονείς ή η/ο γονέας είναι άνεργη/ος:

 1. Επιδότηση ανεργίας για όλους τους ανέργους μέχρι να βρουν δουλειά.
 2. Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 3. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
 4. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
 5. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων».