Σύσκεψη για την Ημέρα της Γυναίκας και τα ιδιαίτερα προβλήματα των ναυτεργατριών

Στη σύσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό, η Πόπη Ξεκαλάκη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

Στην ομιλία του, ο Άγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», αφού επισήμανε τις ιδιαίτερες συνθήκες που διεξήχθη η σύσκεψη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στην ηρωική εξέγερση των ραπτριών της Νέας Υόρκης, 165 χρόνια πριν. Εξέγερση που αποτέλεσε την αφετηρία του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας παγκόσμια.

Τόνισε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που συναντά μια ναυτεργάτρια τόσο την περίοδο των σπουδών, όσο και όταν δουλεύει στα πλοία. Ανέδειξε την ανάγκη, που επιβεβαιώνεται από την πείρα, για οργανωμένη πάλη με τη συμμετοχή στη ζωή και τη δράση των σωματείων, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο των Σωματείων:

  • Άμεσα μέτρα για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, για τη στέγαση των σπουδαστριών στις Εστίες των ΑΕΝ.
  • Μέτρα για την έγκαιρη απορρόφηση των σπουδαστριών των ΑΕΝ, που πρέπει να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά ταξίδια.
  • Ισότιμη και έμπρακτη αναγνώριση, με τους άνδρες συναδέλφους τους, των σπουδών και των ικανοτήτων τους.
  • Μέτρα προστασίας για τις γυναίκες, που είναι μπαρκαρισμένες για την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Διασφάλιση του δικαιώματος στη μητρότητα, με μέριμνα από το κράτος. Εκτός από το επίδομα μητρότητας, που είναι το ελάχιστο, διασφάλιση της επιστροφής στην εργασία χωρίς εμπόδια και διακρίσεις. Και ζήτησε από τις ναυτεργάτριες που συμμετείχαν τον εμπλουτισμό του.

Κατέληξε ότι η ζωή διαχρονικά αποδεικνύει πως ο αγώνας για την ισοτιμία των γυναικών αφορά την εργατική τάξη στο σύνολό της και έκλεισε λέγοντας πως η απελευθέρωση της γυναίκας από την ταξική εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και ανταλλαγή πείρας και απόψεων από τις ναυτεργάτριες, που οδήγησε στο συμπέρασμα πως καμία ναυτεργάτρια δεν θα πρέπει να κάνει πίσω, να λυγίσει και να εγκαταλείψει τη δουλειά που έχει επιλέξει, αλλά θα πρέπει μέσω των Σωματείων και των Συλλόγων της ΟΓΕ να παλέψουν συλλογικά για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ.