ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υλοποιούν το ίδιο σχέδιο για την Υγεία – 19 σημεία αποδείξεις για τη μεταξύ τους συμφωνία

19 σημεία – αποδείξεις για τη μεταξύ τους σκυταλοδρομία καταγράφει σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 1. Το 5ευρω ποτέ δεν καταργήθηκε. Αντικαταστάθηκε μέσα από την αύξηση των εισφορών από 4% στο 6% στις κύριες και από 0 σε 4% στις επικουρικές συντάξεις. Ενα μέτρο απόδοσης 20 εκατομμυρίων ενσωματώθηκε σε ένα μέτρο 700 εκατομμυρίων. Με τον ίδιο τρόπο το 2014 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντικατέστησαν το 25ευρω για νοσηλεία στα νοσοκομεία με αύξηση του φόρου στον καπνό.
 2. Οι ανασφάλιστοι δεν έχουν ούτε δωρεάν ούτε κρατική κάλυψη. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν διέθεσε στα νοσοκομεία επί 4 χρόνια ούτε δεκάρα τσακιστή για την περίθαλψή τους. Ολο το κόστος φορτώθηκε στους ασφαλισμένους, δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2019 το κράτος διέθεσε 100 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, ποσό που αντιστοιχεί στα 67 ευρώ ανά ανασφάλιστο/έτος, όσο η δαπάνη των δύο εποχικών εμβολίων (γρίπη και πνευμονιόκοκκος). Οσοι δε ανασφάλιστοι έχουν εισόδημα πάνω από 200 ευρώ/μήνα πληρώνουν όλες τις συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις, όπως οι ασφαλισμένοι.
 3. Από όσες οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων (10.000) κατάργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2012 δεν επανέφερε ούτε μία. Μάλιστα, την έλλειψη κενών θέσεων την αξιοποίησε για να προσλαμβάνει, στις θέσεις μονίμων, φτηνούς και πολιτικά εκμεταλλεύσιμους συμβασιούχους.
 4. Διατήρησε τη διάταξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για υποχρεωτική διάθεση του 10% των κλινών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
 5. Διατήρησε και εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία (όπως το ΠΓΝΙ) τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ του 2014 (ίδρυση της ΕΣΑΝ ΑΕ) για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων, όχι με βάση τον πληθυσμό ευθύνης αλλά με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Αλλαξε μόνο το όνομα από ΕΣΑΝ ΑΕ σε ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ.
 6. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τη μετατροπή του ΕΣΥ σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με την ένταξη του Νοσοκομείου Σαντορίνης, που διαχειρίζεται η ΑΕΜΥ ΑΕ, στο ΕΣΥ, με τον νόμο Ν. 4368/2016.
 7. Μείωσε την επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860 εκατομμύρια (45%), από το 2015 έως το 2019, και φόρτωσε τη δαπάνη στα κατακλεμμένα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.
 8. Μπούκωσε τα νοσοκομεία με προγράμματα προσωρινής απασχόλησης και μείωσε κατά 1.378 τον αριθμό των μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην Υγεία, στο διάστημα 2015 – 2019, εξασφαλίζοντας ένα φτηνότερο και πιο «ευέλικτο» Δημόσιο, όπως το «οραματίζεται» και η ΝΔ.
 9. Οχι μόνο δεν κατάργησε τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά από το 2016 έως το 2018 καταγράφηκε αύξηση 10% (από 539.699 σε 592.035) στις επισκέψεις πανελλαδικά, λόγω των πολύμηνων ραντεβού για πρωινό εξωτερικό ιατρείο. Διατήρησε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για δυνατότητα λειτουργίας απογευματινών ιδιωτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.
 10. Η αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων πραγματοποιήθηκε, όπως και επί ΝΔ, μέσω δωρεών ιδιωτών και με χρηματοδότηση των αιρετών Περιφερειών. Ετσι, ιδιώτες, όπως το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (με έδρα την εξωχώρια νήσο των Βερμούδων – offshore) και οι αιρετές Περιφέρειες υποκαθιστούν το κράτος και πατάνε πόδι στα νοσοκομεία ετοιμάζοντας τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίες αποτελούν στόχο αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, όπως ο «Ιατρικός Τουρισμός».
 11. Στον νόμο «Κλεισθένης» για την Τοπική Διοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού να χρηματοδοτεί τη δημιουργία Μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό τους, τη μισθοδοσία προσωπικού. Το μέτρο αυτό ανοίγει το δρόμο της μετάθεσης του κόστους από το κράτος στις Περιφέρειες και τους δήμους και τελικά στην τοπική φορολογία του λαού, που είναι θέση και της ΝΔ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

 1. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (για παροχή φαρμάκων και εξετάσεων) σχεδόν μηδενίστηκε από το 2016 έως το 2019 και καθορίστηκε η «ασφαλιστική τιμή» πέραν της τυπικής (0-10-25%), οδηγώντας σταδιακά στην εκτόξευση της ατομικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη από το 9% το 2012 στο 30% το 2019.
 2. Από το 2019 καταργήθηκε μαζί με το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων και το ποσό των 240 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση για να έχουν μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
 3. Τη διαλυμένη ΠΦΥ σε δομές, προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, την διατήρησε εξίσου διαλυμένη, όπως φαίνεται και από την τεράστια αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων. Αντί της ίδρυσης και στελέχωσης Κέντρων Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου, έβαλε ως προτεραιότητα τη μνημονιακή δέσμευση της δημιουργίας των ΤΟΜΥ, δομές – κόφτες της πρόσβασης των ασθενών σε δημόσιες μονάδες Υγείας, ώστε να συμπιέζεται το κόστος της περίθαλψης κάθε ασφαλισμένου προς τα κάτω.
 4. Το 75 – 90% των βασικών διαγνωστικών εξετάσεων της ΠΦΥ, όπως μαστογραφίες – αξονικές – μαγνητικές, πραγματοποιούνται το 2019 στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, επιβαρύνοντας τους ασθενείς με το 15% της συμμετοχής και ένα ποσοστό 5% πραγματοποιείται στα ιδιωτικά απογευματινά εργαστήρια των νοσοκομείων.

ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ

 1. Στο 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την περικοπή κατά 900 εκατ. ευρώ/έτος των κονδυλίων για την Πρόνοια, από το 2019. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου τα ΚΕΠΑ, με την εφαρμογή του κριτηρίου της «λειτουργικότητας», συνεχίζουν ακόμα πιο άγρια την περικοπή του βαθμού αναπηρίας σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχει μεταβληθεί η αναπηρία τους, που όμως δεν είναι σε θέση να εργαστούν.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

 1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο (περικοπή 13ου – 14ου μισθού, αυξήσεις εισφορών και κρατήσεων, μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση), αρνήθηκε την κάλυψη των μισθολογικών απωλειών, ενώ επέφερε επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο».
 2. Εφερε ξανά την «αξιολόγηση» ως μηχανισμό υποταγής και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζοντάς την με περισσότερο αυταρχισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα τη «στοχοθεσία» και την προώθηση των «επιτελικών στελεχών» – μάνατζερ των δημόσιων υπηρεσιών.
 3. Διατήρησε τους υγειονομικούς των δημόσιων μονάδων Υγείας εκτός των ΒΑΕ και τη δέσμευση για περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, όταν ολοκληρωθεί η νέα λίστα των ΒΑΕ.