Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην «ΕΡΤ1» (VIDEO)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Επτά» της «ΕΡΤ1» και τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη, το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Γενάρη 2019.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στην κυβέρνηση, στην επικείμενη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, στη συμφωνία των Πρεσπών, στις εκλογές, στην επίσκεψη της Μέρκελ, στην καταστολή που δέχθηκε η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών.

(Δείτε εδώ το VIDEO με τη συνέντευξη του Δ. Κοτσούμπα)

Ολόκληρη η συνέντευξη:

«Κύριε Κουτσούμπα σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας, που δεχτήκατε να μας κάνετε ποδαρικό… Να είναι καλή η χρονιά…

Ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, σε όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, γιατί πραγματικά είμαστε σε κρίσιμη φάση και επίκεινται και δύσκολες καταστάσεις. Η ελπίδα όμως και η προσδοκία και η αισιοδοξία που πρέπει να διακατέχει όλους μας είναι απαραίτητη, κυρίως αισιοδοξία ότι έχουμε τη δύναμη σαν λαός, σαν εργατικό λαϊκό κίνημα να βάλουμε επιτέλους τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις γιατί μέχρι τώρα δυστυχώς τη σφραγίδα τους, τη βάζουν άλλοι.

Άλλωστε έτσι προχωράει η ιστορία…

Έτσι ακριβώς.

Μέσα από τις σφραγίδες και τις λαϊκές και μαζικές παρεμβάσεις.

Κυρίως με τις δεύτερες…

Κύριε Κουτσούμπα είναι άδηλο τελικά τι θα γίνει με τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση, καθώς το χτεσινό ραντεβού αναβλήθηκε, θα γίνει, λένε οι πληροφορίες, υπήρχαν και οι εξελίξεις αυτές στην ΚΟ των ΑΝΕΛ που είναι σημαντικές, ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Καταρχήν, μετά τη χτεσινή ψηφοφορία στα Σκόπια και την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, τα “ήξεις αφήξεις”, τα διάφορα “παραιτούμαι – δεν παραιτούμαι”, “κάθομαι – δεν κάθομαι”, “αποχωρώ – δεν αποχωρώ” του κ. Καμμένου πρέπει να φτάσουν στο τέλος τους, δηλαδή θα πρέπει να δούμε τελικά τι θέλει ο κ. Καμμένος, τι θέλει ο κ. Τσίπρας, τι θέλει η συγκυβέρνηση συνολικά ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πράξει για το επόμενο διάστημα.

Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε τι θέλει, δηλαδή είπε ότι αν αρθεί η υποστήριξη προς την κυβέρνηση, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ναι, αυτό το ξεκαθάρισε δημόσια, απευθυνόμενος στο κόμμα του και τον ελληνικό λαό, όμως οι συζητήσεις μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου συνεχίζονται προφανώς, στην ίδια κυβέρνηση είναι, βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και συμφωνία και εκατέρωθεν ασκούνται πιέσεις είτε για να παραμείνει είτε για να συνεχίσει να ενισχύει κ.λπ. Άλλωστε αυτό είναι το αστικό παιχνίδι στο δικομματικό πολιτικό σύστημα που ζούμε, το γνωρίσαμε και παλιότερα, το γνωρίζουμε και αυτές τις μέρες. Άρα λοιπόν το τι θα γίνει εξαρτάται και από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση συνολικά της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά από τους ΑΝΕΛ. Η γνώμη μου είναι ότι τελικά η προσπάθεια που γίνεται είναι να καθίσουν όσο γίνεται περισσότερο και οι δύο στην κυβερνητική εξουσία, δεν θέλουν να χάσουν τις καρέκλες τους, αυτό προσπαθούν να κάνουν μέχρι τέλος. Από εκεί και πέρα βέβαια αν συμβεί ένα διαζύγιο γιατί όπως καθόρισε ο κ. Καμμένος εάν συνδυαστεί η ψήφος εμπιστοσύνης με τη συμφωνία των Πρεσπών ο ίδιος δεν θα μπορέσει να τη δώσει.

Κάτι που δεν φαίνεται πολύ πιθανό….

Δεν φαίνεται πολύ πιθανό, άλλωστε εκεί γίνεται και η διαπραγμάτευση που σας έλεγα και οι εκατέρωθεν πιέσεις, μεταξύ τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει, σε τελευταία ανάλυση, τον ελληνικό λαό ούτε κατά τη γνώμη μας πρέπει να τον ενδιαφέρει τι παιχνίδια παίζονται στο παρασκήνιο, από ποιους πιέζεται ο κ. Καμμένος, από ποιους πιέζεται ο κ. Τσίπρας και πάει λέγοντας. Η ουσία στην πολιτική αυτή και στο τι θα εκφραστεί είναι τι έχει να κερδίσει ο ελληνικός λαός από μια κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να ψηφίζει αντιλαϊκούς νόμους, να συντάσσεται με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ δηλαδή με οργανισμούς που έχουν φέρει πλείστα όσα δεινά όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, στον ελληνικό λαό.

Κύριε γραμματέα οι τηλεθεατές μας ρωτάνε αν θέλετε εκλογές, εγώ θα το συμπληρώσω το ερώτημα και θα σας ρωτήσω αν είναι έτοιμο το ΚΚΕ για εκλογές;

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο για εκλογές γιατί όπως πολύ καλά ξέρει και όπως καθαρά λέμε στον ελληνικό λαό, τις εκλογές τις συνδυάζουμε με μια πλατιά πολιτική εκστρατεία ενημέρωσής του έτσι ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να ενισχυθεί το ΚΚΕ το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά σήμερα.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Όσο πιο ισχυρό γίνεται, όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ τόσο θα είναι για το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Για τρίτο κόμμα ή ακόμα πιο ψηλά;

Επειδή δεν είναι καλό να κάνουμε εκτιμήσεις και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, το ζήτημα είναι να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Για παράδειγμα, ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων στην πατρίδα μας, πάνω από 20-30% ακούνε με ενδιαφέρον τι λέει το ΚΚΕ σε πάρα πολλά σημεία συμφωνούν, έχοντας βέβαια και τις διαφορές τους, τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους, τους διαφορετικούς προβληματισμούς τους, όμως ακούνε το ΚΚΕ και το εμπιστεύονται. Γιατί όπως λένε είναι ένα κόμμα το οποίο με συνέπεια και σταθερότητα λέει αυτά που λέει, δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά, αυτό που θα τους πει τώρα θα το υλοποιήσει μέχρι κεραίας, θα παλέψει για παράδειγμα να καταργηθούν αντιλαϊκοί νόμοι, θα παλέψει να εμποδίσει να έρθουν αντεργατικά αντιλαϊκά νομοσχέδια που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, που πλήττουν κοινωνικά δικαιώματα, θα είναι επικεφαλής αυτού του αγώνα και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή και στους δήμους και στις περιφέρειες και στην ευρωβουλή παντού, για να υπερασπίζεται το εργατικό λαϊκό συμφέρον. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι που μας κάνουν αισιόδοξους ότι τελικά έχοντας αποκομίσει και μια πείρα πολλών χρόνων, δεν θα έλεγα δεκαετιών, θα σταθώ μόνο στην τελευταία δεκαετία, που 4,5 χρόνια πριν και 4,5 περίπου τώρα -όταν θα γίνουν οι εκλογές τόσα θα έχουν κλείσει- μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πριν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και έχει δει στην πλάτη του όλα αυτά τα βάρη που του έχουν φορτώσει, έχει εκτιμήσει και δει τις πολιτικές τους και που βρίσκεται σήμερα και ξέρει ότι σε όλα αυτά το ΚΚΕ ήταν μπροστά έτσι ώστε να αποτρέψουμε χειρότερα, αλλά κυρίως να ανοίξουμε ένα δρόμο καλύτερο για την κοινωνία.

Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν σας έχει κατηγορήσει ποτέ για αναξιοπιστία, ότι αλλάζετε θέσεις, όμως στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως αυτό είναι ένα το κρατούμενο, για κριτήριο στην ψήφο του ελληνικού λαού.

Όμως στις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον στις περισσότερες, δεν φαίνεται να ενισχύονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ και δεν φαίνεται να έρχεστε τρίτο κόμμα;

Κοιτάξτε, εγώ αποφεύγω γενικά και αποφεύγουμε ως κόμμα να κάνουμε εκτιμήσεις για τις δημοσκοπήσεις γιατί δείχνουν μια συγκυρία, μια τάση της στιγμής, τις μελετάμε φυσικά, τις παίρνουμε υπόψη. Εμείς θέλουμε η πραγματική δημοσκόπηση που θα γίνει τη μέρα των εκλογών να αποκρυσταλλώσει αυτό που βλέπουμε ως τάση, ως ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Κι αυτό λέει ότι γνωρίσαμε ποιοι είναι οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, γνωρίσαμε τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γνωρίσαμε διάφορα άλλα κόμματα που με διάφορα συνθήματα μέσα σε συνθήκες μνημονίων, βαθιάς οικονομικής κρίσης όπως το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή, οι φασίστες που αναδείχτηκαν μέσα σε αυτή τη συγκυρία οι οποίοι στηρίχτηκαν από το κατεστημένο της χώρας μας. Όλα αυτά τα έχει ζήσει, έχει εκτιμήσει και μπορεί μάλλον να αποτιμήσει, θα το δούμε στην πράξη αυτό, αυτή την πορεία. Άρα η πείρα που έχει συγκεντρώσει πρέπει να αποκρυσταλλωθεί, αυτό λέμε απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό. Το τι θα πράξει βέβαια ο λαός είναι δική του ευθύνη από εκεί και πέρα.

Και δικές του οι συνέπειες πάντα…

Ξέρετε η λογική αυτή να φύγουμε από ένα κακό ή από ένα χειρότερο για να πάμε σε ένα δήθεν λίγο καλύτερο, οδηγεί πάντα ή στο ίδιο κακό ή στο χειρότερο.

Η συζήτηση εδώ διακόπηκε για ανταπόκριση δημοσιογράφου, αμέσως μετά από την οποία ο Δ. Κουτσούμπας, σχολίασε :

Πάντως καταντάει και λίγο φαρσοκωμωδία. Διότι όλο αυτό το θέμα περί ψήφου εμπιστοσύνης, αν θα θέσει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ή όχι τέλος πάντων το οποίο γεννήθηκε από το τι θα γίνει με τη συμφωνία των Πρεσπών κι από το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος. Άρα είναι και λίγο φαρσοκωμωδία ότι δήθεν ο πρωθυπουργός δεν το συνδέει ή ο Καμμένος λέει ότι αν δεν το συνδέσει θα τον ψηφίσω αν το συνδέσει δεν θα τον ψηφίσω. Δεν είναι φαρσοκωμωδία;

Εγώ αναρωτιέμαι γιατί να το συνδέσει ο πρωθυπουργός παρά μόνο αν θέλει να ρίξει την κυβέρνησή του.

Φραστικά δεν θα το συνδέσει, αλλά επί της ουσίας δεν συνδέεται; Κατά την άποψή μας συνδέεται πολύ καθαρά. Δεν θα το συνδέσει γιατί δεν τον συμφέρει, γιατί άμα το κάνει αυτό θα έχει την καταψήφιση όπως λέει τέλος πάντων από τον Καμμένο και δεν το θέλει αυτό ως αποτέλεσμα με μια συνεργασία με ένα κόμμα εθνικιστικό, ακροδεξιό το λένε άλλοι, δεν θέλω να το χαρακτηρίσω, αλλά τέτοιου χαρακτήρα κόμμα είναι αυτό του κ. Καμμένου που βρέθηκε να συγκυβερνά κάτω από συγκεκριμένες συγκυρίες και που τον αγκάλιασε ο κ. Τσίπρας και η υποτίθεται, κυβερνώσα αριστερά.

Πάμε επί της ουσίας τώρα στη συμφωνία των Πρεσπών και θα σας έλεγε κάποιος που δεν έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, θα έλεγε ότι ένα κόμμα, όπως το ΚΚΕ, με μια διεθνή κουλτούρα που συνεπάγεται συγκεκριμένες απόψεις για την εξωτερική πολιτική θα ήταν υπέρ της συμφωνίας…

Από την αρχή όπως θα θυμάστε πολύ καλά και ο λαός θυμάται, είχαμε πει ότι είναι μεγάλο λάθος να συνδυαστεί η συμφωνία με τη γειτονική δημοκρατία και οι οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές σχέσεις με τον γείτονα λαό με το ονοματολογικό, με την ονομασία. Αυτό το έκαναν από το ’92 όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε ΣΥΝ, συνέδεσαν το όνομα ως βασικό ζήτημα. Εμείς λέγαμε ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, μπορεί να βρεθεί λύση όπου το όνομα με ένα γεωγραφικό προσδιορισμό κοινής αποδοχής, erga omnes, που δεν θα έχει αλυτρωτικές βλέψεις, που θα διευκρινίζεται αυτό.

Μα έχει γίνει…

Θα σας πω τι έχει γίνει! Ταυτόχρονα από τότε λέγαμε ότι το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να συνδυαστεί ενάντια στους οργανισμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που έχουν το διαίρει και βασίλευε, που ανάλογα δημιουργούν επεμβάσεις, αλλάζουν σύνορα, χωρίζουν λαούς, διότι αυτή είναι η πολιτική όλων αυτών των δυνάμεων και το είδαμε περίτρανα μετά το ’92, το 1999 με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου εκεί αναδείχτηκε το μεγάλο πρόβλημα της γειτονικής δημοκρατίας με αυτά τα ζητήματα. Άρα λοιπόν αυτά τα θέματα που έλεγε το ΚΚΕ, και σήμερα τα λέει, έχοντας στο μυαλό του ότι χρειάζεται η αλληλεγγύη, η φιλία, η κοινή δράση με το λαό, με τους εργαζόμενους της γειτονικής χώρας χωρίς αλυτρωτισμούς, χωρίς εθνικισμούς, χωρίς διεκδικήσεις εδαφών ούτε από τη μεριά τους ούτε από τη μεριά μας, χωρίς να υπάρχουν όλα αυτά τα ανιστόρητα περί “Μεγάλου Αλεξάνδρου”, περί “μακεδονικής γλώσσας”, “μακεδονικής εθνότητας” και όλα αυτά, και βεβαίως ενάντια στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία αυτή, έγινε για να ενταχτεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αυτή είναι η ουσία, αυτό προσδιορίζεται ρητά στο δεύτερο άρθρο της συμφωνίας. Η συμφωνία που θα έρθει εδώ δεν θα είναι μόνο για το όνομα, η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει το όλο το πακέτο της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ και στο άρθρο 2 λέει ότι η συμφωνία γίνεται με αυτές τις προϋποθέσεις, να ονομαστεί δηλαδή Βόρεια Μακεδονία, να φύγουν οι αλυτρωτισμοί στα λόγια, αλλά να μένει ο “μακεδόνας πολίτης” στα έγγραφά τους, να μένει η “μακεδονική γλώσσα” ρητά και κατηγορηματικά έστω κι αν δεν συνδυάζεται με την αρχαία ελληνική ή με τους Έλληνες, με την αρχαία Μακεδονία κ.λπ. που το λέει σε άλλη παράγραφο. Και σε συνέχεια ακολουθεί το άρθρο που λέει “δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ αμέσως μόλις ψηφιστεί αυτή η συμφωνία”. Αυτό το πακέτο έρχεται εδώ. Εμείς ως ΚΚΕ ξακαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μια τέτοια συμφωνία η οποία βάζει και τη γειτονική δημοκρατία στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Και όλα αυτά που λέγονται περί ειρήνης, φιλίας, αγαστής συνεργασίας είναι ψέμματα. Το επόμενο διάστημα, η γειτονική δημοκρατία όπως και η Ελλάδα θα γεμίσει από αμερικανικές στρατιωτικές ΝΑΤΟικές βάσεις, όπου και εκεί συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και όταν θα έρθει η σύγκρουση στα Δυτικά Βαλκάνια ανάμεσα στη Ρωσία, πιθανόν και την Κίνα, σε συνεργασία ή από μόνες τους, διότι τα οικονομικά συμφέροντα, ως κόμβος τα Δυτικά Βαλκάνια όπως και η Ελλάδα, είναι κρίσιμα, είναι μεγάλης σημασίας τα συμφέροντα που παίζονται. Οι Αμερικάνοι δεν κάνουν πίσω, οι Γερμανοί δεν κάνουν πίσω, άρα λοιπόν εδώ θα συγκρουστούν. Και θα συγκρουστούν για το ποιος θα έχει τα περισσότερα οικονομικά οφέλη για τους δικούς του μονοπωλιακούς ομίλους, για τους δικούς του επιχειρηματίες και τη δική του χώρα. Άρα λοιπόν σε αυτή τη σύγκρουση την οικονομική, εμπορική, πολιτική, διπλωματική, η Ελλάδα θα πάρει μέρος ενεργά κι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται ειρηνικά ούτε με διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα αν πρόκειται για αλλαγές συνόρων οι οποίες ήδη προωθούνται. Ήδη από πρώτη Γενάρη, πριν λίγες μέρες έχουμε αλλαγές συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια ξεκινώντας από την Αλβανία, η οποία έχει πλέον κοινά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, η οποία πλέον αρχίζει και έχει κοινές διπλωματικές αποστολές σε άλλες χώρες και πάει λέγοντας, άρα λοιπόν δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Άρα ο διεθνισμός του ΚΚΕ, για μας βεβαίως είναι συνώνυμο με τον πατριωτισμό. Ο διεθνισμός ταυτίζεται με την υπεράσπιση δηλαδή της πατρίδας των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, αυτού που λέμε ελληνικού λαού, κι όχι μιας άρχουσας τάξης, μιας ελίτ, η οποία έχει οικονομικά συμφέροντα και κάνει και πολέμους και εμπόρια και λαθρεμπόρια και κάνει τα πάντα προκειμένου να ανεβάσει τα κέρδη της, πάει μαζί με τον κοινό αγώνα που πρέπει να κάνουν και κάνουν οι εργαζόμενοι στα Σκόπια ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην καταπίεση που δέχονται από τη δική τους άρχουσας τάξης.

Λένε οι τηλεθεατές ότι δεν ωφελείται στην πραγματικότητα η Ελλάδα πολύ περισσότερο με τη συμφωνία των Πρεσπών σε σχέση με πριν; Και συμπληρώνω εγώ ότι σε ότι αφορά το ονοματολογικό όλη η διεθνής κοινότητα αποκαλούσε την ΠΓΔΜ “Μακεδονία”. Σήμερα μπαίνει ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Επιπλέον τα Βαλκάνια είναι ταραγμένα, είναι πολύ ταραγμένα όπως τα περιγράψατε, η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε δύο χώρες, σε ένα πρόβλημα το οποίο κολλούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό, όχι σε απόλυτο, στο ονοματολογικό. Δεν είναι προς όφελος και της ειρήνης στην περιοχή αλλά και υμών; Και να βάλω και έναν τίτλο στις ερωτήσεις των τηλεθεατών και να σας ρωτήσω, “η πολιτική δεν είναι και η τέχνη του εφικτού”;

Κατά την άποψή μου φτάνει τα όρια της γελοιότητας και όχι ώριμης σκέψης, να υπάρχει η αυταπάτη σε κάποιους συμπολίτες μας, γιατί για την ηγεσία της χώρας δεν υπάρχει, ξέρουν τι κάνουν, να λένε ότι διά μαγείας θα επιλυθούν τα ζητήματα και θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, του λαού εάν αρχίζουμε να λέμε τους γείτονες “Βόρεια Μακεδονία”, αν στα διαβατήρια που θα έρχονται γράφεται ότι έχουν “μακεδονική υπηκοότητα” και είναι “Μακεδόνες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”, αν θα λέμε ότι υπάρχει “μακεδονική γλώσσα” η οποία μιλιέται στη “Βόρεια Μακεδονία” και όπου αλλού μιλιέται. Κι ότι επειδή θα γίνουν τώρα σε λίγους μήνες μέλος του ΝΑΤΟ με την υπογραφή και σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης, της Ελλάδας, ως διά μαγείας θα ζούμε εν ειρήνη κ.λπ. Όχι κυρία Πετούρη, δεν θα συμβεί αυτό, διότι αυτοί που θα έχουν οικονομικά, πολιτικά και άλλα οφέλη κυρίως θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το μεγάλο κεφάλαιο, θα είναι η κ. Μέρκελ που ήρθε εδώ για μπίζνες και η οποία θέλει να πάρει από την πίτα στα Δυτικά Βαλκάνια, της το υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός σε ότι τον αφορά για την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι ο κ. Τραμπ με τον οποίο επίσης έχει αγαστή συνεργασία και τον είπε και “διαβολικά καλό” ο κ. Τσίπρας εδώ για τις μπίζνες που έχει στα Βαλκάνια μαζί με τις πολεμικές βιομηχανίες και τις στρατιωτικές βάσεις που θέλει παραπέρα να αναπτύξει τις αμερικάνικες. Αυτοί θα είναι οι κερδισμένοι και βέβαια από αυτή την πίτα, ε, κανά κομματάκι θα παίρνουν και κάποιοι όμιλοι εδώ, αλλά και πάλι θα είναι η αστική τάξη, τμήματά της, όχι το σύνολό της, που μπορεί να πάρουν κάτι σαν απόρροια από τη συμφωνία στον εμπορικό, οικονομικό τομέα κλπ. Αυτά πρέπει να τα ξέρει ο λαός γιατί στην τσέπη του δεν θα μπει τίποτα. Οι μνημονιακοί νόμοι δεν πρόκειται να καταργηθούν, το λαϊκό εισόδημα δεν θα αυξηθεί.

Θα ήθελα να σας θέσω μερικές ερωτήσεις τηλεθεατών. Είναι πολλοί, λοιπόν τηλεθεατές, οι οποίοι λένε ότι κάνετε μόνο κριτική. Ότι αρνείστε, αλλά εσείς τι θα κάνατε αν αναλαμβάνατε τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν παίρνετε ένα υπουργείο -λένε οι τηλεθεατές- για να δείξετε και εσείς τι μπορείτε να κάνετε;

Η κριτική βεβαίως πάντα είναι θεμιτή, από όλους και προς όλους, αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από προτάσεις. Έχουν δίκιο σε αυτό που λένε οι τηλεθεατές και αυτό ακριβώς κάνει το ΚΚΕ. Ποτέ δεν στέκεται μόνο σε κριτική, έχει και προτάσεις για κάθε θέμα που τίθεται. Αυτό που λέμε εμείς κι αυτό που θα κάναμε -αν ο ελληνικός λαός μας έδινε την πλειοψηφία και είχε έτσι κι αλλιώς τη δύναμη να στηρίξει τέτοιες αλλαγές κι αυτό που χρειάζεται η χώρα και που τώρα δεν υπάρχει- είναι ένα οργανωμένο σχέδιο, ένα σχέδιο στην οικονομία, επιστημονικά επεξεργασμένο -το ΚΚΕ το έχει- με βασικό επίκεντρο την ευημερία των εργαζομένων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που θα μπορέσει βεβαίως να λύσει προβλήματα ανασφάλειας, όπως είναι σήμερα οι εργασιακές σχέσεις, η ανεργία. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο και πρωταρχικά, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, όπως λέγεται στην πολιτική οικονομία, δηλαδή με τον πλούτο της χώρας στα χέρια. Πρώτα απ’ όλα η κοινωνικοποίηση είναι το κύριο, αυτό που πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση, γιατί αν δεν έχει αυτό τον πλούτο, την παραγωγή, την ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο, τις τηλεπικοινωνίες, τα μεγάλα εργοστάσια διατροφής, δεν θα μπορέσει να επιλύσει και λαϊκά προβλήματα, όπως είναι η Υγεία, όπως είναι ένα λαϊκό εισόδημα που να μπορεί όχι μόνο να επιβιώνει ο λαός, αλλά να μπορεί και κάπως να χαίρεται τη ζωή του, με κοινωνικές υπηρεσίες και όλα τα άλλα ζητήματα. Άρα λοιπόν, αυτό είναι η βασική προϋπόθεση.

Αυτές οι προϋποθέσεις είναι αρκετές για να στηρίξουν ένα εθνικό νόμισμα, με έξοδο από το ευρώ;

Αυτό βεβαίως θα οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη και από την ΕΕ, όχι μόνο από το νόμισμα. Γιατί το νόμισμα -σας είχα πει και πέρυσι στην άλλη εκπομπή που κάναμε- δεν είναι το κύριο ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τον ελληνικό λαό. Με οποιοδήποτε νόμισμα μπορεί να επιβιώσει μια οικονομία, όμως δεν μπορεί να επιβιώσει μια οικονομία σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων όταν έχει ένα νόμισμα, είτε ευρώ είτε άλλο νόμισμα, δραχμή ή όπως ήθελε ονομαστεί, όπου δεν έχεις ως κράτος, ως κοινωνία, τα μέσα παραγωγής στα χέρια του. Όταν αυτά βρίσκονται στην αναρχία της καπιταλιστικής αγοράς, που φέρνει πότε κρίσεις, πότε φέρνει ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά μόνο για τα συμφέροντα της κερδοφορίας κάποιων μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου, που λέμε εμείς -όχι εμείς, έτσι λέγεται, αυτό είναι η ουσία και το λένε όλοι- λοιπόν αυτά τα ζητήματα είναι που αποκτούν προτεραιότητα. Αλλά για όλα αυτά ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί και να απαντήσει ότι μπορεί και έχει τη δύναμη να τα κάνει και να τα πραγματοποιήσει.

Εκεί, λοιπόν, το ΚΚΕ και κυβερνητική ευθύνη θα πάρει και θα στηρίξει και θα συμμετέχει σε τέτοιες κυβερνήσεις, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει με βάση αυτή τη γραμμή πάλης, αυτή την προοπτική να αναδείξει και να ακολουθήσει. Αλλιώς είναι δώρον άδωρο. Αλλιώς θα καταντούσαμε ένας ΣΥΡΙΖΑ, πιο light. Λίγο -αν θέλετε- πιο σκληρός κλπ. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει ιδανικά κι αξίες. Και η λογική του εφικτού ακριβώς αυτή είναι, το εφικτό είναι το ρεαλιστικό και το ρεαλιστικό σήμερα, άσχετα από τη συνείδηση που υπάρχει, από την ωριμότητα που υπάρχει, αυτό είναι: Μία νέα κοινωνία, μία νέα οικονομία.

Να απαντήσουμε μία ακόμα ερώτηση τηλεθεατή και μετά να πάμε στην επίσκεψη Μέρκελ. Με ποιους θα συνεργαστείτε στις δημοτικές εκλογές;

Ήδη από όσο ξέρετε έχουμε ανακοινώσει επικεφαλής περιφερειάρχες.

Με ποιες δυνάμεις…

Και εκεί υπάρχει συνεργασία, και οι δυνάμεις είναι λαϊκές. Αν εννοείτε δυνάμεις διάφορα πολιτικά κόμματα είτε το ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, ε, όχι βεβαίως.

Νομίζω αυτό εννοούν…

Θέλω να σας πω το εξής: Ότι σε πάρα πολλούς συνδυασμούς, σε όλους τους συνδυασμούς των δημοτικών συμβουλίων που συγκροτούμε αυτή τη στιγμή, σε όλους τους συνδυασμούς των περιφερειακών συμβουλίων, ακόμα και στα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές, ακόμα και στα ψηφοδέλτια, που συζητάμε και έχουμε αρχίσει να συζητάμε για τις πιθανές βουλευτικές εκλογές, γιατί βουλευτικές εκλογές, έτσι κι αλλιώς, είτε σε 4 μήνες το Μάη είτε τον Μάρτιο αν συμβεί οτιδήποτε από τις εξελίξεις και τις “γκαστρωμένες νύχτες” που περνάμε κ.λπ., θα έχουμε είτε το Μάρτη το νωρίτερο είτε το Μάη, αυτό είναι το περιθώριο των εκλογών. Σας λέω, λοιπόν και βγάζετε και την είδηση σήμερα, ότι έχουμε και στελέχη που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ήταν και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι είχαν εκλεγεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν στους συνδυασμούς, άλλοι είχαν συνεργαστεί στα δημοτικά ψηφοδέλτια με ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ.

Να μας πείτε και ονόματα σε συνδυασμούς που δεν έχετε ακόμα ανακοινώσει…

Όχι, αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Για παράδειγμα η Αγλαΐα Κυρίτση, είναι γνωστή, συνάδελφός σας, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ ήταν, κατεβαίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και ξέρετε ότι ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έως τον Αύγουστο του 2015 και ήταν και επικεφαλής του συνδυασμού που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Β. Αιγαίο. Τώρα κατεβαίνει ως περιφερειακός σύμβουλος και συμπαρατάσσεται με το ΚΚΕ.

Το ίδιο γίνεται και στην Πάτρα το ίδιο γίνεται και στο δήμο της Αθήνας κ.λπ., με ανθρώπους εκλεγμένους σε άλλους συνδυασμούς.

Στο δεύτερο γύρο, ρωτούν οι τηλεθεατές, αν υπάρχει υποψήφιος ο οποίος υποστηρίζεται από τη ΝΔ και υποστηρίζεται και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιον θα στηρίξετε;

Κανέναν από τους δύο. Διότι ίδια πολιτική έχουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ το ήξερα ότι αυτό θα απαντάγατε…

Μα τα έχουμε απαντήσει και στις προηγούμενες εκλογές το 2014, για παράδειγμα ήταν ξανά δημοτικές εκλογές και ήταν ξανά οι δύο γύροι. Εκεί, λοιπόν, είχαμε ξεκάθαρη θέση, εμείς είμαστε συνεπείς κα Πετούρη -και αυτό να το ξέρουν και οι τηλεθεατές- ότι κάνουμε την πρώτη Κυριακή κάνουμε και τη δεύτερη. Δεν μπορεί να έχεις κάνει ανοιχτή κριτική, να έχεις πει ότι ο τάδε υποψήφιος της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταψηφιστεί, να τους κάνεις κριτική για σοβαρά ζητήματα, να λες ότι δεν πρέπει να του έχουν καμιά εμπιστοσύνη και μετά από 5 μέρες, την άλλη Κυριακή, να πας και να του πεις ότι τέλος πάντων σε υποστηρίζω και θέλω να σε βγάλω εσένα σε σχέση με τον άλλο.

Ήρθαν και οι ερωτήσεις των τηλεθεατών για την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ. Κάποιοι τηλεθεατές ρωτούν ότι στην προηγούμενη επίσκεψη το ΚΚΕ είχε κάνει διαδηλώσεις και τώρα δεν έκανε, γιατί διαδήλωση έγινε χθες.

Η κ. Μέρκελ ήρθε εδώ για να κάνει τις οικονομικές μπίζνες του γερμανικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα να δώσει στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα, κυρίως μπροστά στη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό ήταν το κύριο περιεχόμενο των συναντήσεων. Απ’ ότι φαίνεται ο κ. Τσίπρας έδωσε αυτά που ζήτησε η κ. Μέρκελ, σχετικά με την οικονομία εδώ στη χώρα, άλλωστε το είπε καθαρά η κ. Μέρκελ, μέχρι και η Κίνα ζητά μερίδιο από την πίτα στα Βαλκάνια και την Ελλάδα, επειδή ακριβώς η Ελλάδα είναι κόμβος μεταφοράς ενέργειας κ.λπ. Αυτό είναι το σημαντικό. Εμείς συνδυάσαμε τις χθεσινές και προχθεσινές διαδηλώσεις για επίκαιρα ζητήματα, όπως ήταν νόμος που έρχεται στη Βουλή για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, γιατί είχαν μεγάλες κινητοποιήσεις οι λαϊκές οργανώσεις και βεβαίως έπρεπε ο προσανατολισμός να είναι εκεί. Και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε σφόδρα από αυτές ακριβώς τις κινητοποιήσεις την ημέρα της επίσκεψης της κ. Μέρκελ ήταν το γεγονός ότι χτύπησε βάναυσα την πορεία των εκπαιδευτικών. Μάλιστα η Αστυνομία με τυφλά χτυπήματα τραυμάτισε βουλευτή του ΚΚΕ, τον Γιάννη Δελή, ο οποίος ήταν για συμπαράσταση στην απεργιακή κινητοποίηση, όντας ο ίδιος εκπαιδευτικός, και όντας χρεωμένος στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση μαζί με άλλους εκεί εργαζόμενους.

Η υπ. Προστασίας του Πολίτη, πάντως, καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση.

Αλίμονο αν δεν καταδίκαζε αυτή την επίθεση. Άλλωστε και άλλοι υπουργοί, όχι μόνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πριν και της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά από τέτοια βάναυσα χτυπήματα έκαναν δηλώσεις καταδίκης. Και ήταν το στοιχειώδες που έπρεπε να κάνει η κ. Γεροβασίλη, διότι την πολιτική ευθύνη, έτσι κι αλλιώς, την έχει η κυβέρνηση. Μπορεί βεβαίως να έδρασαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, της ΕΛΑΣ, των ΜΑΤ, με εντολή των προϊσταμένων τους προφανώς, όμως την πολιτική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, για το κλίμα αυταρχισμού, αντικομμουνισμού που καλλιεργείται και το κλίμα του να είναι ένοχος κάθε εργαζόμενος που κινητοποιείται ενάντια σε μια κυβέρνηση που έχει φέρει πλείστα τόσα αντιλαϊκά νομοσχέδια, όλα αυτά τα χρόνια.

Επειδή θίξατε τα θέματα της οικονομίας και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως αντιμετωπίζεται την αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση;

Και την οποία πολυδιαφημίζει κιόλας. Ειδικά αυτό το γεγονός είναι πολυδιαφημιζόμενο και το λέω αυτό γιατί πρόκειται ακριβώς για εφαρμογή, που δεν πρέπει να φύγει από το μυαλό μας, ούτε από το μυαλό των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, ενός εμβληματικού αντεργατικού νόμου στην ουσία. Είναι ο νόμος Βρούτση της ΝΔ, τον οποίο ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βρούτσης τότε, ως νεοδημοκράτης υπουργός, έφερε αυτό το νόμο στη Βουλή, τον πέρασε, ήταν μαζική η αντίδραση των εργαζομένων τότε, μέχρι και καταλήψεις έγιναν, και προέβλεπε τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού, αυτό είναι το επικίνδυνο, από μια εκάστοτε υπουργική απόφαση, δηλαδή στην ουσία καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εμείς λέμε, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους λένε ότι έπρεπε να είναι κάτω από τις διεκδικήσεις και τις συλλογικές συμβάσεις κ.λπ. Μπορείς να αυξάνει τώρα κατά 30 ευρώ, κι εμείς λέμε καλά κάνει και τα αυξάνει, καλά θα κάνουν και θα τα πάρουν οι εργαζόμενοι και είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που δικαιούνται και μπροστά σε αυτά που έχουν χάσει, αν και θα εξανεμιστούν αμέσως από άλλα μέτρα που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, όπως είναι η αύξηση 1 δισ. ευρώ των φορολογικών βαρών, που θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια για το 2019. Πάνω από το 50% δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με εκ περιτροπής εργασία κι αυτό θεωρείται μόνιμη δουλειά -κάθε άλλο παρά τέτοια είναι- όπως είναι μια σειρά άλλα μέτρα που επιβαρύνουν το εισόδημα. Άρα λοιπόν πρέπει να σκεφτούμε ότι αύριο αφού θα έρθει και η Τρόικα για τον έλεγχο και μεθαύριο με μια “στραβή” στην οικονομία θα έρθουμε στο σημείο να πει ο υπουργός, είτε η ίδια η Αχτσιόγλου αν είναι σε τρεις μήνες είτε ένας άλλος υπουργός, ότι “περιορίζω τον κατώτατο μισθό”. Άρα, λοιπόν η μόνη λύση -επειδή οι τηλεθεατές μας θέλουν και πρόταση- είναι η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει επανειλημμένα το ΚΚΕ στη Βουλή και την έχει καταψηφίσει η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα, για εφαρμογή εδώ και τώρα του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, τελεία και παύλα. Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει».