Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Μπαχμούτ

Πηγή: Associated Press


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι μάχες στο Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις (αποτελούμενες κυρίως από μισθοφόρους της «Wagner») επιχειρούν να κλείσουν τη λαβίδα γύρω από την πόλη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες το βράδυ ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη. Η στρατιωτική διοίκηση «υποστήριξε ομόφωνα αυτήν τη θέση. Δεν υπήρξαν άλλες προτάσεις. Είπα στο Γενικό Επιτελείο να βρει τις κατάλληλες δυνάμεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους μας στην Μπαχμούτ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «καμία περιοχή της Ουκρανίας δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί» στους Ρώσους.

Την Κυριακή το αμερικανικό Institute for the Study of War (ISW) εκτίμησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει εμφανώς να προχωρούν σε τακτική υποχώρηση περιορισμένου εύρους» στην Μπαχμούτ.

Η κατάληψη της πόλης είναι κρίσιμη για την πρόκληση ρήγματος στην ουκρανική άμυνα και θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Μόσχας να πραγματοποιήσουν περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις βαθύτερα μέσα στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η πόλη αυτή είναι ένας σημαντικός κόμβος (των γραμμών) άμυνας των Ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς. Η κατάληψή της θα επιτρέψει τη διεξαγωγή νέων επιθετικών επιχειρήσεων σε βάθος κατά της άμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», τόνισε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ισχυρίστηκε ότι η Μπαχμούτ έχει περισσότερο «συμβολική» παρά επιχειρησιακή σημασία και η πτώση της δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι η Ρωσία έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία στον πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Γιαν Γκαγκίν, μέλος της ρωσικής διοίκησης του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Μπαχμούτ με τρόπο που θυμίζει πώς οι ουκρανικές δυνάμεις παγιδεύτηκαν στο Ντεμπάλτσερβο το 2015.

Ενδεχόμενη «προδοσία» καταγγέλλει ο επικεφαλής της «Wagner»

Πάντως χθες ο επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner» δήλωσε εκ νέου ότι δεν λαμβάνει από τη Μόσχα τα απαραίτητα πυρομαχικά που χρειάζεται για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Μπαχμούτ. Ο Γ. Πριγκόζιν ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στους κορυφαίους του στρατού αλλά τα περισσότερα πυρομαχικά δεν είχαν αποσταλεί, προτού αφήσει να υπονοηθεί ότι θα μπορούσε η ενέργεια αυτή να ήταν σκόπιμη.

Ο Γ. Πριγκόζιν χαρακτήρισε την καθυστέρηση αυτή «συνηθισμένη γραφειοκρατία ή προδοσία», σχόλιο που αποτυπώνει για ακόμα μια φορά τεταμένες σχέσεις μεταξύ «Wagner» και Μόσχας.

Προειδοποίησε πως αν οι δυνάμεις της «Wagner» αναγκαστούν σε υποχώρηση, το σύνολο του μετώπου θα καταρρεύσει.

Επίσκεψη Σόιγκου στη Μαριούπολη

Παράλληλα η Μόσχα προχωρά στην εδραίωση της εξουσίας της στις περιοχές που έχει καταλάβει και προσαρτήσει. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ. Σόιγκου, επισκέφθηκε χτες τη Μαριούπολη για να επιθεωρήσει εργασίες ανοικοδόμησης. Νωρίτερα είχε βρεθεί σε επιχειρησιακό κέντρο στην Μπαχμούτ.

Στον Σόιγκου παρουσιάστηκε επίσης έκθεση για την κατασκευή σημαντικού υδραγωγείου που θα συνδέει το Ντονέτσκ με τη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Ria Novosti»)