ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ : Παζάρια και ιμπεριαλιστικοί «δίαυλοι», που δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για τους λαούς

ΚΚΕ: Οι λαοί Τουρκίας και Ελλάδας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τον αγώνα ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

  • Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, όπως και αντίστοιχες προηγούμενες συναντήσεις, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι αστικές τάξεις των δύο χωρών. Δεν μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους λαούς. Πολύ περισσότερο, που το τελευταίο διάστημα οξύνθηκε η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.
  • Ερωτήματα από τις δηλώσεις για στενότερη συνεργασία στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Επικίνδυνη για πρόσφυγες και μετανάστες η κοινή προσήλωση στην τήρηση της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τον διπλό εγκλωβισμό τους στα νησιά.

Τα ζητήματα της Ενέργειας, των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, της «ασφάλειας», των υποδομών, το Προσφυγικό και φυσικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, υπό το πρίσμα πάντα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών που μαίνονται στην περιοχή και στους οποίους συμμετέχουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν χτες, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ενώ απασχόλησαν και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων.

Στις κοινές τους δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες, ο Αλ. Τσίπρας εγκωμίασε το επίπεδο επικοινωνίας που έχει με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επιτυχημένη την επίσκεψη του τελευταίου πέρυσι στην Αθήνα, παρότι αυτή αποτέλεσε βήμα για την αναβάθμιση των απαράδεκτων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Εγκωμιαστικά αναφέρθηκε και στη συνεργασία των δύο κρατών για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, υπερασπιζόμενος την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που κρατάει εγκλωβισμένους στα ελληνικά νησιά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

«Θεμέλια» επικίνδυνων διευθετήσεων με σφραγίδα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας και για «νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών» για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ παρέπεμψε σε μελλοντικές επαφές που θα καταλήξουν σε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και εδώ μπορούν να συμβάλουν οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, μπορούμε πιστεύω στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες και τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο», σε μια αναφορά που γεννά μεγάλες ανησυχίες για τα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες και παραπέμπουν σε σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και των κυπριακών θαλάσσιων ζωνών.

«Θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε. Η συνάντηση αυτή είχε στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε αργότερα να μιλήσουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, στη γνωστή γραμμή του εφησυχασμού περιορίστηκε σε μια γενική αναφορά, υποβαθμίζοντάς την και κάνοντας λόγο για παραβιάσεις που «φτάνουν σε υψηλά επίπεδα με επικίνδυνα περιστατικά» και για την ανάγκη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και για «κατάργηση των απειλών πολέμου», σε μια έμμεση αναφορά στο casus belli από τη μεριά της Τουρκίας.

Για το Κυπριακό, επανέλαβε τη θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και θα καθιστά την Κύπρο μια κανονική χώρα της ΕΕ και της περιοχής. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος χρειάζεται «να υπάρξουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, υποστήριξε την ανάγκη «να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι αντικείμενο συγκρούσεων», όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει, καθώς αποτελεί μήλον της Εριδος και επίκεντρο σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ εξήρε τη συνεργασία σχετικά με τον αγωγό TAP και δήλωσε επιθυμία διεύρυνσής της και σε ό,τι αφορά το σχέδιο του «Turkish Stream».

Με τη σειρά του, υποστήριξε έργα όπως η σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης και η διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού φόρουμ για τη διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων.

Για τους «8», ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή του δεν υπερασπίζονται πραξικοπηματίες, ωστόσο είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και παρέπεμψε σε συνεργασία των δύο χωρών «ενάντια στην τρομοκρατία» και σε όποιον «επιβουλεύεται την ασφάλειά» τους, γεννώντας επιπλέον ερωτήματα για το τι ακριβώς εννοεί.

Υποστήριξε, τέλος, την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν υπερασπίστηκε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας, με την προώθηση σχεδίων όπως είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης κ.ά., αλλά και τη βελτίωση της «κατάστασης των μειονοτήτων».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, έθεσε ζήτημα συμφωνίας σε έναν οδικό χάρτη για τις συνομιλίες, καθώς και ισοτιμίας των «Τούρκων στην Κύπρο».

Αξίωσε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, μιλώντας για φυγάδες διαφόρων κινημάτων – στα οποία ενέταξε και το PKK – οι οποίοι δεν θα πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Νωρίτερα χτες, μάλιστα, η Τουρκία είχε επικηρύξει τους «8», τον καθένα για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υλοποιεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό, ζήτησε ωστόσο από την ΕΕ να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς όπως είπε δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, τις ευθύνες της που απορρέουν από τη συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη σήμερα του Αλ. Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να λύσει το θέμα των μουφτήδων, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία επέτρεψε στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου να λειτουργεί κανονικά.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται σήμερα με επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πατριάρχη, ενώ νωρίτερα χτες και πριν από τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ : 
Οι λαοί των δύο χωρών να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Από τη στιγμή που η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, όπως και αντίστοιχες προηγούμενες συναντήσεις, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι αστικές τάξεις των δύο χωρών, δεν μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους λαούς.

Πολύ περισσότερο, που το τελευταίο διάστημα οξύνθηκε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ έγινε προσπάθεια από την τουρκική πλευρά να ανοίξουν ζητήματα, όπως αυτό των “νησιών”, της δήθεν “τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, της καταπολέμησης της “τρομοκρατίας”. Ιδιαίτερα για το τελευταίο αυτό ζήτημα, γεννά ερωτήματα στο τι θα αφορά η συνεργασία των δύο χωρών.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αναφέρθηκαν, αποτελούν γνωστή πρακτική, δοκιμασμένη πολλές φορές στο παρελθόν και δεν προδιαγράφουν τίποτε θετικό ούτε για τους δύο λαούς, ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Κι αυτό δεν αλλάζει, ακόμη κι αν προχωρήσουν κάποιες επιχειρηματικές συμπράξεις και συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που θα ωφελήσουν τμήματα του κεφαλαίου και μόνο.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε η προσήλωση και των δύο στην τήρηση της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, που έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες και στον διπλό εγκλωβισμό στα νησιά.

Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους και έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζουν ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους λαούς των δύο χωρών, στους λαούς της περιοχής και τους καλεί να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, κατά του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που για τους λαούς γεννάει μόνο κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τετάρτης 6/2/2019