Συμφωνήθηκε εμβάθυνση της συνεργασίας στην αντιπαράθεση με το ευρωατλαντικό μπλοκ

Πηγή: Associated Press


Ο κοινός βηματισμός Ρωσίας-Κίνας και η στενή συνεργασία τους στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με το ευρωατλαντικό μπλοκ επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι.

Σε δηλώσεις του ο Πούτιν είπε ότι «οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί» και μίλησε για την επίτευξη «νέων ορόσημων» σε τομείς όπως το διμερές εμπόριο. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες είχαν «συνεχή συνεργασία» στις διεθνείς υποθέσεις και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ρωσίας προς την Κίνα. Χαρακτήρισε επίσης τη διεθνή κατάσταση ως «αρκετά περίπλοκη» και είπε ότι η σινο-ρωσική συνεργασία είναι «σημαντική για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ είπε ότι Πεκίνο και Μόσχα είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία, ενώ πρόσθεσε ότι «μια κρίση είναι πάντα μια ευκαιρία», σημειώνοντας ότι η σινο-ρωσική σχέση «δεν υπαγορεύτηκε ποτέ από τρίτους».

Στον απόηχο της συνάντησης Πούτιν-Γι, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ουάνγκ έδειξε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν την ίδια προσέγγιση σε πολλά παγκόσμια ζητήματα, ενώ χαιρέτισε «την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει ένα θετικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου είπε ότι αναμένει να επιτευχθεί «νέα συναίνεση» για την προώθηση της σχέσης μεταξύ των δύο συμμάχων, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν, είχε συνομιλίες και με άλλους ανώτατους αξιωματούχους, όπως ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα εντός των επομένων μηνών, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία.