ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ : Υπερψηφίστηκε η κατάπτυστη ελληνοαμερικανική συμφωνία – Καταψήφισε το ΚΚΕ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ:

Με 175 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 80 «παρών» επικυρώθηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, για να χρησιμοποιηθεί ως πολυεπίπεδο πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής, μετατρέποντας ταυτόχρονα τη χώρα σε στόχο των ανταγωνισμών.

Η Συμφωνία κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με μορφή νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» και υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενώ «παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τη Συμφωνία, ανέδειξε πως αυτή είναι καθοριστικός κρίκος για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, βάζοντας τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους και απαίτησε την απόσυρσή της, καλώντας το λαό να εντείνει την πάλη του απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Από την άλλη πλευρά, η συζήτηση στην Ολομέλεια – παρά τον υποκριτικό καβγά για τα «ανταλλάγματα» που εξασφάλισε για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης η κυβέρνηση – έδωσε μια «πρώτης τάξης» ευκαιρία σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, για να εκφράσουν τη συναίνεσή τους στα «εθνικά» προτάγματα του κεφαλαίου και να παρουσιάσουν το πόσο δεδομένοι είναι για τα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: 
Η Συμφωνία αυτή δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και της νεολαίας

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, μετέφερε τη λαϊκή απαίτηση για την άμεση απόσυρση της κατάπτυστης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτό το έκτρωμα «δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και των παιδιών του. Ο αγώνας θα συνεχιστεί γιατί η ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις είναι καθοριστικός κρίκος στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, βάζει τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους».

Περιγράφοντας την πορεία μέχρι την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας, ο Γ. Μαρίνος επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έδωσε και την ψυχή του στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συνυπέγραψε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και σήμερα συνεχίζει η ΝΔ». «Ακόμα και οι πιο διστακτικοί εργαζόμενοι – τόνισε – μπορούν να αντιληφθούν την παραπλανητική και ύπουλη συνθηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί “προοδευτισμού” και να σκεφτούν πόσο αντιλαϊκή, αντιδραστική είναι η πολιτική που αποθεώνει την καπιταλιστική ανάπτυξη, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, η πολιτική που προσπάθησε να χτυπήσει τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας και να πλασάρει ως αναγκαίες τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα».

Υπενθύμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε τη βάση της Σούδας, αυτό το φρούριο του ιμπεριαλισμού στη Μεσόγειο, το φονικό άντρο από το οποίο φορτώθηκαν πολλοί πύραυλοι που εκτόξευσαν τα αμερικανικά αντιτορπιλικά, υποβρύχια και αεροσκάφη κατά των λαών του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης. Δημιούργησε την αμερικανική μονάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, έδωσε στις ΗΠΑ το λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη για να προωθούνται ΝΑΤΟικά στρατεύματα».

Οσον αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ σημείωσε ότι «αξιοποιεί τη στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα και φουλάρει τις μηχανές. Αναβαθμίζει το καθεστώς των αμερικανικών βάσεων και ανοίγει το δρόμο να φυτέψουν όσες βάσεις θανάτου επιθυμούν οι ΗΠΑ σε μονάδες του ελληνικού στρατού, δυναμώνοντας την πρόσδεσή του στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που υλοποιούν έναν εφιαλτικό σχεδιασμό, με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας, που αφορά ακόμα και το πρώτο πυρηνικό πλήγμα».

Αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες

Χαρακτήρισε έγκλημα από την κυβέρνηση την ετοιμασία για εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο, την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, στη Σ. Αραβία και παραμύθια τα περί ειρηνευτικών αποστολών, σημειώνοντας ότι «παίζετε κορόνα – γράμματα τη ζωή των αξιωματικών και στρατιωτών». «Το ΚΚΕ σάς καταγγέλλει και σας προειδοποιεί. Αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες και δεν θα ξέρετε πού θα κρυφτείτε. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιδρομών και παράλληλα σε μαγνήτη επιθέσεων, αντιποίνων», επισήμανε.

Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι η όλο και βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση, με την υποστήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, προωθείται «για να υπηρετήσετε τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση γιατί σ’ αυτήν δίνετε λογαριασμό, για να αρπάξει κομμάτι της λείας, να κατακτήσει νέα πεδία επενδύσεων και κερδοφορίας».

Οσο για την πρόκληση να εμφανίζονται από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα ως φιλειρηνικές δυνάμεις οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφού υπενθύμισε τη χούντα, τη διχοτόμηση της Κύπρου κ.ά., σημείωσε ότι η κυβέρνηση υμνεί τον Μακρόν όταν «η Γαλλία παίζει τα δικά της γεωστρατηγικά παιχνίδια και στοχεύει να δυναμώσει το ρόλο της στα επιθετικά σχέδια της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας».

Εφερε ως παράδειγμα πως «η γαλλική “Total” μαζί με την αμερικανική “ExxonMobil” και την ιταλική “Eni” ελέγχουν τα ενεργειακά οικόπεδα του νησιού αλλά η κατοχή συνεχίζεται, η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα, τα γεωτρύπανά της τρυπούν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

«Καμαρώνετε – ανέφερε – για τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή και το ρόλο των γαλλικών πλοίων, αλλά το ελικοπτεροφόρο “Dixmude” πριν από λίγες μέρες ήταν σε κοινές ασκήσεις με τουρκικές φρεγάτες».

«Καλλιεργήσατε συνειδητά εφησυχασμό για την τουρκική επιθετικότητα, ακουμπώντας τις ελπίδες σας στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ», όταν «η προκλητικότητα της Τουρκίας στηρίζεται στις πλάτες των ΗΠΑ που προσπαθούν να την κρατήσουν πάση θυσία στο ΝΑΤΟικό, στο δυτικό στρατόπεδο, να αποσπαστεί από την επιρροή της Ρωσίας. Ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός έχει μεγάλα συμφέροντα στη γειτονική χώρα».

Ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι «εξυφαίνονται σενάρια συμβιβασμών και σ’ αυτά εντάσσεται η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης με συνυποσχετικό και ξαναρωτάμε: Τι θα περιέχει το συνυποσχετικό; Το κρύβετε κι ενώ η τουρκική πλευρά θέτει τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και θα αξιοποιήσει τις άθλιες συμφωνίες του κ. Σημίτη στη Μαδρίτη και το Ελσίνκι, του 1997 και 1999, με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σημειώνοντας πως «τώρα, εσείς και οι μηχανισμοί σας πλασάρετε το ψεύτικο δίλημμα “συμβιβασμός, συνεκμετάλλευση ή πόλεμος” για να φοβίσετε και να χειραγωγήσετε το λαό».

Προειδοποίησε ότι «είστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί» και κάλεσε το λαό να στρατευτεί με το ΚΚΕ στον αγώνα για να ακυρωθεί η Συμφωνία, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις, να δυναμώσει ο αγώνας κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ:
Όλοι «δεδομένοι» και «προβλέψιμοι» για τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Ως παράγοντες «ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας» εμφάνισαν και χτες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ προκαλώντας ανοιχτά το λαό και δείχνοντας ότι όλοι τους είναι «δεδομένοι» και «προβλέψιμοι» σε ό,τι αφορά τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ολοι εξάλλου – παρά την «ανταλλαγματολογία» που επιστράτευσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και οι λοιποί σχετικά με το πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα της αστικής τάξης – στάθηκαν στην ανάγκη για …«ομοψυχία» και «κοινή εθνική γραμμή» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με «σταθερά» τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αλλωστε, αυτή η σύμπνοια ανάμεσα στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα αναγνωρίστηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, ο οποίος παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια ανέφερε: «Νομίζω ότι η ευρύτατη αντίληψη του πολιτικού κόσμου της χώρας – με τις εξαιρέσεις που όλοι γνωρίζουμε – έχουν την αντίληψη ότι η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα υπηρετεί την εθνική μας ασφάλεια». Σε αυτό το πλαίσιο ισχυρίστηκε πως «η απόλυτη εθνική ομόνοια» είναι «απαραίτητη συνθήκη για την εθνική μας ύπαρξη (!) και κατά συνέπεια έχουμε όλοι την απόλυτη υποχρέωση και βεβαίως πρώτη η κυβέρνηση να υπηρετούμε αυτή την ανάγκη».

Ο δε εισηγητής της ΝΔ, Ανδρ. Νικολακόπουλος, παρουσιάζοντας τη Συμφωνία και τα «οφέλη» της, εμφάνισε τους στόχους που θέτει η αστική τάξη ως «εθνικούς» στόχους, σημειώνοντας πως «μέσα από τη Συμφωνία και τη σχετική πρόβλεψη για την πρόσβαση και χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης αξιοποιείται και αναβαθμίζεται η στρατηγική αξία της συγκεκριμένης εγκατάστασης αλλά και της ευρύτερης περιοχής» και πως «με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο εθνικός στόχος της χώρας μας για την αναβάθμιση του ρόλου» της Ελλάδας. Χαρακτήρισε εξάλλου τη Συμφωνία, που κάνει τη χώρα ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων και στόχο των ανταγωνισμών, «πρόσθετη ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα». Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπενθύμισε ότι η προετοιμασία της Συμφωνίας έγινε από τη δική του κυβέρνηση αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να μας ζητάτε τώρα να κωλυσιεργήσουμε ως προς την ολοκλήρωση μιας Συμφωνίας την οποία εσείς είχατε κρίνει μερικούς μήνες πριν ως κυβέρνηση ως επωφελή και αναγκαία για τη χώρα».

«Παραπονούμενος» εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εξασφάλισε «σοβαρές, δεσμευτικές διαβεβαιώσεις που δεν χρειάζεται να δοθούν κατ’ ανάγκη δημόσια» ως αντάλλαγμα για την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα δολοφονικά αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, «με όρους αμοιβαιότητας». «Ξεπλένοντας» εξάλλου ξεδιάντροπα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και εμφανίζοντάς τους λίγο – πολύ ως «φιλειρηνικές» δυνάμεις ανέφερε ότι ανήκουν «πια στο παρελθόν ο ρόλος των Αμερικανών ως παρεμβατικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και οι σχέσεις υποτέλειας» και πως «αν και παραμένουμε μικρή χώρα» τώρα πια μπορούν να κλειστούν «συμφωνίες με όρους ισοτιμίας, αμοιβαιότητας και με υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού»! Ολα αυτά μιλώντας για τη Συμφωνία μετατροπής της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γ. Φραγκίδης, επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, λέγοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση προετοίμασε τη Συμφωνία χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα και συνεχίζει η σημερινή στο ίδιο μοτίβο», πρόσθεσε ότι το σχετικό «πρωτόκολλο είναι κομμένο και ραμμένο κυρίως στα μέτρα των συμφερόντων των ΗΠΑ», ωστόσο σημείωσε ότι «το ΚΙΝΑΛ, έχοντας συναίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας, θα την ψηφίσει τη Συμφωνία».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, αφού διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε κατά των Αμερικανών» και ότι «το εθνικό συμφέρον δεν είναι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων», εντούτοις εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «τα δίνετε όλα χωρίς αντάλλαγμα».

Ανάλογες ήταν οι διαφωνίες που εξέφρασε και η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σ. Σακοράφα, λέγοντας ότι «δεν οφείλουμε να συμπορευόμαστε με τις ΗΠΑ ως άβουλος εντολοδόχος και με τυφλή αφοσίωση. Οφείλονται να αποτυπώνονται στις συμφωνίες και τα εθνικά μας συμφέροντα», κ.λπ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:
Οι βάσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ δεν προστατεύουν, αντίθετα στοχοποιούν τη χώρα και τον λαό
  •  Αποσπάσματα απ’ την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Ξέρετε ότι το ΚΚΕ δεν τοποθετείται ευκαιριακά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν παίρνουμε υπόψη μας την κάθε περίοδο, δηλαδή σήμερα την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τη διαφαινόμενη περαιτέρω όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή. Υπολογίζοντας και όλους αυτούς τους παράγοντες θα καταψηφίσουμε την ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία».

Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, καταγγέλλοντας ότι η Συμφωνία που φέρει τη σφραγίδα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κάθε άλλο παρά «αμυντική» είναι.

Αφού αναφέρθηκε στην «προίκα» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, σημείωσε: «Και αυτή, βέβαια, τη συνεχίζει μετά χαράς. Αλλωστε, τη ΝΔ την ξέρουμε δεκαετίες τώρα. Πιστή φίλη και εταίρος των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Με συνέπεια και συνέχεια ακολουθεί αυτήν την πολιτική, την οποία με συνέπεια ανέκαθεν κατήγγειλαν οι αριστερές, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις. Δεν περίμενε κανένας μας ότι η ΝΔ θα συνετιστεί και θα αλλάξει ρότα στις διεθνείς συμμαχίες της. Τουλάχιστον όσον αφορά εμάς, δεν είχαμε ούτε έχουμε καμιά τέτοια αυταπάτη. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι που προκαλεί και το αίσθημα και τη λογική του λαού μας, των γειτονικών λαών, που έχουν πολλά υποφέρει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και για δύο επιπλέον λόγους: «Πρώτον: Σηκώνει τη σημαία δήθεν των ανταλλαγμάτων, την ώρα που μέχρι και τα δέντρα έχουν καταλάβει τι κάνουν οι ΗΠΑ. Αφού εκφρασμένη στρατηγική των ΗΠΑ είναι να κρατηθεί πάση θυσία η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, να διατηρηθεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, κόβοντας τις όποιες παρτίδες Τουρκίας – Ρωσίας έχουν αναπτυχθεί τελευταία. Αν δεν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε στρατιωτική αιχμή του δόρατος ενάντια στην Τουρκία. Αν συμβεί αυτό που επιδιώκουν, σημαίνει πως η Τουρκία θα πάρει τέτοια ανταλλάγματα, που θα αφορούν σίγουρα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε αυτήν τη στρατηγική συμπαρατάσσεται και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη.

Δεύτερον: Το δεύτερο επιχείρημα που ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να προτείνει, λέει, μια αναστολή της ψήφισης της Συμφωνίας! Κι εδώ πρόκειται για τουλάχιστον διπλή κοροϊδία, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει ζήτημα ούτε αναστολής της λειτουργίας των βάσεων, που θα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και μάλιστα στο φουλ, κάνοντας τη δουλειά για την οποία φτιάχτηκαν».

Οι βάσεις μετατρέπουν τη χώρα σε στόχο

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τον ελληνικό λαό που είναι «διστακτικός, μέχρι ανοιχτά εχθρικός με τέτοιες ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλειά του, την ειρήνη και ανοίγουν το δρόμο για να γίνει σφαγείο στη γειτονιά μας», υπογράμμισε:

«Λέτε χωρίς τσίπα: “Οσες περισσότερες βάσεις έχουμε, τόσο μεγαλύτερα εμπόδια θα μπαίνουν στην τουρκική επιθετικότητα”! Αν είναι έτσι, πώς γίνεται το τελευταίο τρίχρονο, που όντως έχει διευρυνθεί το “αμερικάνικο αποτύπωμα” στην Ελλάδα, να αυξάνεται συνεχώς, να κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα; Δεν ξέρετε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο; Δεν ξέρετε πως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ τόσα χρόνια έχουν ουσιαστικά νομιμοποιήσει την εισβολή και κατοχή από τη ΝΑΤΟική Τουρκία στην Κύπρο; Βλέπετε κάτι άλλο, πέρα από ευχολόγια όλων τους για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ; Κάνετε πως δεν ξέρετε: Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα έχει γερές ΝΑΤΟικές πλάτες».

Και συνέχισε: «Λέτε ακόμα: “Η Συμφωνία είναι αμυντική”… Ποιον δουλεύετε; Και τα μικρά παιδιά σήμερα ξέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν τα πιο επιθετικά σχέδια, για να αναχαιτίσουν σχέδια των ανταγωνιστών τους, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν. Αυτά τα σχέδια μυρίζουν μπαρούτι, σαν κι αυτό που ξοδεύεται εδώ και χρόνια στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη (…)».

«Μας λέτε επίσης: “Οι βάσεις προστατεύουν την Ελλάδα”. Ομως, η άλλη όψη της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα απέραντο αμερικανικό και ΝΑΤΟικό στρατόπεδο είναι όσα κρύβετε από τον ελληνικό λαό. Γιατί δεν του λέτε καθαρά τι δηλώνουν αξιωματούχοι της Ρωσίας ή πρόσφατα αξιωματούχοι του Ιράν: Οτι οι βάσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, όπου υπάρχουν, και στην Ελλάδα δηλαδή, είναι στόχος αντιποίνων. (…)

Οι βάσεις του ΝΑΤΟ δεν προστατεύουν. Αντίθετα, μόνο στοχοποιούν τη χώρα μας, τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός και στοχοποιείται και πληρώνει. Την ώρα που από τις τσέπες μας βγαίνουν 4 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, έρχεστε με αυτήν τη σημερινή Συμφωνία σας και απαλλάσσετε επιπλέον από κάθε τέλος την προσγείωση, τον ελλιμενισμό, ακόμα και τις εργασίες αναβάθμισης στις βάσεις».

Για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «παίρνουμε τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις», ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε στην ομιλία του: «Εμείς βλέπουμε κάτι άλλο: Να παραχωρείται με ευθύνη της κυβέρνησης στρατιωτικός εξοπλισμός και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία! Αλήθεια, ποια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας διακυβεύονται στο Ριάντ και τις ερήμους της Σαουδικής Αραβίας;

Να παραχωρείται ελληνική φρεγάτα για περιπολίες στα Στενά του Ορμούζ και να “ψήνεται” συμμετοχή με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στη Λιβύη; Κι αυτό το κάνετε όλοι σας, οι του ευρωατλαντικού τόξου. Αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει την κυβέρνηση να βρει – λέει – την κατάλληλη φόρμουλα για να σταλούν δυνάμεις εκτός συνόρων, αρκεί να είναι υπό την επίσημη σκέπη του ΟΗΕ, της ΕΕ ή ακόμα και του ΝΑΤΟ! Κι αυτά στο όνομα της “αριστεράς και της προόδου”, συνεχίζοντας ασύστολα να ξεφτιλίζετε αγωνιστικές αξίες και ιδανικά».

Βαθαίνει η εμπλοκή, ο λαός ενωμένος να δυναμώσει την πάλη του

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ακόμα ότι «η κρίση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, η νέα ελληνοαμερικανική Συμφωνία επιβεβαιώνουν πως το θέμα δεν είναι βασικά μόνο το ύψος των εξοπλισμών, αλλά κυρίως ο προσανατολισμός των εξοπλισμών. Προσανατολισμός, ώστε να υπηρετείται καλύτερα ο ρόλος που έχει αναλάβει η χώρα, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σχολίασε το δίλημμα «συνεκμετάλλευση ή σύγκρουση;», «συμβιβασμός ή εμπλοκή;», υπογραμμίζοντας: «Το λέμε καθαρά: Και το δίλημμα αυτό είναι πλαστό. Κάθε πλευρά του έχει επικίνδυνες συνέπειες για την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη ζωή του ελληνικού λαού. Η όποια σύγκρουση, το όποιο επεισόδιο εμπλοκής μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ΝΑΤΟική ομπρέλα και το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, με υποχώρηση σε ζωτικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επίσης, ο συμβιβασμός, η συνεκμετάλλευση, η παραχώρηση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να μη γίνει εμπλοκή και επεισόδιο, για την οποία μιλάνε ήδη στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι δημοσιολογούντες, όχι μόνο δεν σου εξασφαλίζει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά δυστυχώς φέρει μόνο το σπέρμα της επόμενης πολεμικής σύγκρουσης και μάλιστα μεγαλύτερης κλίμακας από ένα απλό επεισόδιο».

Ως νέα εκδοχή του εφησυχασμού χαρακτήρισε την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, προειδοποιώντας ότι «κι εδώ οι παγίδες είναι πολλές». Οπως επεσήμανε: «Ολοι μας θυμόμαστε, για παράδειγμα, πως το Δικαστήριο της Χάγης νομιμοποίησε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου του Κοσόβου, κινούμενο σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και ερμηνεύοντάς το εντελώς αυθαίρετα!

Ολα αυτά σημαίνουν πως στο σημερινό διεθνές πλαίσιο, από το οποίο, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να αποκλίνουν ούτε οι αποφάσεις των διάφορων Διεθνών Δικαστηρίων, παρεμβάλλονται κάθε φορά μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, οι σχεδιασμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που προωθούν τις δικές τους επιδιώξεις και όχι, βέβαια, το δίκιο των λαών».

Όχι σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σφαγεία

Μιλώντας για τις εξελίξεις, υπογράμμισε ότι αυτές δείχνουν πως «η ελληνική εμπλοκή πάει ένα βήμα παραπέρα: Με την αποστολή προσωπικού και μέσων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων και την ανάμειξη της Ελλάδας στη στρατιωτική περικύκλωση κυρίως της Ρωσίας. Με την ενεργή στράτευση της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ για να περιοριστεί η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία και να προμηθεύεται Ενέργεια από άλλες πηγές, προκειμένου να επωφεληθούν οι αμερικανικές επιδιώξεις. Κομμάτι αυτού του παζλ είναι η συμφωνία για τον “Εast Μed”».

Στην ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε ιδιαίτερα το αμερικανικό και ισραηλινό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, «γιατί όχι μόνο δεν κατοχυρώνει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αλλά διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή», όπως τόνισε, θυμίζοντας τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που «δεν έχουν προχωρήσει στην αναγκαία αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, παρά την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής, την ίδια στιγμή που συνεχώς αναβαθμίζουν τη στρατηγική τους συνεργασία με τον Νετανιάχου, τους δολοφόνους του παλαιστινιακού λαού».

Καταλήγοντας, προέτρεψε τον λαό να διαχωριστεί από κόμματα, κυβερνήσεις και συμμαχίες ξένες προς τα συμφέροντά του. «Εχει τη δύναμη να σας καταδικάσει, να σας απορρίψει. Σε αυτό καλούμε όλο τον ελληνικό λαό, ενωμένο να δυναμώσει την πάλη του. Τώρα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας (…) Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία, γιατί δεν θέλουμε νέο Ιράκ, νέο Αφγανιστάν, νέα Συρία, νέα Λιβύη, νέα Γιουγκοσλαβία, νέα Υεμένη, νέα Παλαιστίνη, νέα Ουκρανία, νέα Κύπρο, νέα Ιμια, νέα πραξικοπήματα, νέες καραβιές προσφύγων, νέα σφαγεία με θύματα τον λαό μας και άλλους λαούς».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 31/1/2020