ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΜΑΡΟΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Μ. Κομνηνάκα: Το ΚΚΕ καταψηφίζει ένα ακόμα δώρο στο εφοπλιστικό κεφάλαιο (VIDEO)

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου του Μαρόκου για τις Θαλάσσιες Μεταφορές» συζητιέται σήμερα σε Επιτροπή της Βουλής, όπου και παρενέβη η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Στην παρέμβαση της, η Μ. Κομνηνάκα ανέδειξε ότι βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης συμφωνίας που έχει υπογραφεί από το 2016 και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι πάσης φύσεως διευκολύνσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και των δύο χωρών, στη βάση του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού. Αυτό μεταφράζεται σε προκλητικά προνόμια για τους εφοπλιστές και διαχρονικό χτύπημα στα δικαιώματα των ναυτεργατών. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός είναι που έχει οδηγήσει στη μειωμένη οργανική σύνθεση των πλοίων, στην εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών, στην εξίσωση των μισθών των πληρωμάτων προς τα κάτω και σε εκτεταμένη ανεργία.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε προνόμια που κατοχυρώνονται για τους εφοπλιστές, όπως γίνεται με το άρθρο 6, που τους εξασφαλίζει την ελεύθερη μεταφορά των εσόδων τους από χώρα σε χώρα, τον ελλιμενισμό χωρίς πρόσθετα τέλη, κ.ά. Την ίδια στιγμή, η σύμβαση φτιάχνει «ασπίδα προστασίας» στους εφοπλιστές από τις πάσης φύσεως διεκδικήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι ακόμα και αν τους χρωστούν δεδουλευμένα, θα πρέπει να απευθύνονται στις προξενικές αρχές της χώρας τους, στο κράτος το οποίο βρίσκονται.

Η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 16 που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες εφοπλιστές να ναυτολογούν εργαζόμενους από τη χώρα – συμβαλλόμενο μέρος, με μειωμένα δικαιώματα, γεγονός που θα βοηθήσει στην καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ελληνικών και ξένων πληρωμάτων.

https://youtu.be/TTQda5j9e2A