ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΓΕΝΑΡΗ : ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και στα σχέδια ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ – ΝΑΙ στη φιλία και κοινή πάλη των λαών

  • Όχι στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό.
  • Αθήνα: 6:30 μ.μ. στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ).
  • Θεσσαλονίκη: 6:30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ξεκίνησε η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών, συνεχίστηκε χτες η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει την αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία, αξιοποιώντας και τις εθνικιστικές κραυγές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και άλλων κομμάτων, που δεν αμφισβητούν τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή.

ΚΚΕ: Σήμερα η καταδίκη της συμφωνίας των Πρεσπών έχει νόημα μόνο αν στρέφεται κατά των επικίνδυνων αμερικανικών – ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά του εθνικισμού σε Ελλάδα και FYROM.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ :
Η καταδίκη της συμφωνίας έχει νόημα μόνο αν στρέφεται κατά των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και του εθνικισμού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα:

«Η βία κατά απλών διαδηλωτών είναι απολύτως καταδικαστέα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ευθύνη γι’ αυτό. Ευθύνες, όμως, έχουν και η ΝΔ και όσες πολιτικές δυνάμεις, με τη στάση τους, καλύπτουν τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων και αντιδραστικών μηχανισμών, που επιτέθηκαν και κατά δημοσιογράφων και συνεργείων Μέσων Ενημέρωσης. Τεράστια ταυτόχρονα είναι η υποκρισία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που παλιότερα συνυπήρχε τυχοδιωκτικά με τέτοιες ομάδες ακροδεξιών, αλλά και δήθεν αντιεξουσιαστών προβοκατόρων.

Σήμερα η καταδίκη της συμφωνίας των Πρεσπών έχει νόημα μόνο αν στρέφεται κατά των επικίνδυνων αμερικανικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά του εθνικισμού σε Ελλάδα και FYROM.

Τα συνθήματα και οι ομιλίες των διοργανωτών στο σημερινό (σ.σ. προχτεσινό) συλλαλητήριο δεν έχουν καμία σχέση με τα παραπάνω, ενώ η ανοχή στην ακροδεξιά φασιστική δράση και βία το μόνο που κάνει είναι να ρίχνει νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστών και να δίνει πάσα στην κυβέρνηση να εμφανίζει την πολιτική της με το μανδύα της προοδευτικότητας, ενώ τα υποτάσσει όλα στις επιταγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

  

(Δείτε σε PDF το φυλλάδιο του ΚΚΕ)

ΚΚΕΦυλλάδιο για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ
  • «ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
  • ΝΑΙ στη φιλία, αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα, όταν ισχυρίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών  υπογράφηκε για να λυθεί ένα ιστορικό πρόβλημα, για να διασφαλιστεί η ειρήνη, για να προωθηθεί η φιλία των λαών.

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η συμφωνία υπογράφηκε για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να αποδυναμωθεί η επιρροή άλλων ισχυρών κρατών, όπως η Ρωσία και η Κίνα, στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών για τις αγορές, τις πρώτες ύλες, τους αγωγούς κ.ο.κ. Ανταγωνισμοί που συνδυάζονται με πολεμικές προετοιμασίες, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς. Μερίδιο από αυτούς τους σχεδιασμούς διεκδικεί η ελληνική άρχουσα τάξη, τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου.

Το άρθρο 2 της συμφωνίας περιγράφει με σαφήνεια τους στόχους και τα βήματα για την ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτή είναι η ουσία της συμφωνίας, την οποία εμπνεύστηκαν και επέβαλλαν με κάθε τρόπο οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Στο κείμενο της συμφωνίας παραμένουν τα σπέρματα του αλυτρωτισμού περί Μακεδόνα πολίτη, μακεδονικού λαού και μακεδονικής γλώσσας. Αυτές οι διατυπώσεις και αμφισημίες δεν αποτελούν έναν αθώο συμβιβασμό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Επιλέγονται συνειδητά, με στόχο να συντηρείται ο αλυτρωτισμός, ο εθνικισμός και στις δύο χώρες, ο οποίος είναι “βούτυρο στο ψωμί” όσων θέλουν να διαιρούν τους λαούς, για να περνάνε τα επικίνδυνα σχέδιά τους. Οπωσδήποτε αυτά θα βγουν ξανά στην επιφάνεια, την κατάλληλη στιγμή, που θα επιλέξουν για τα συμφέροντά τους, τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει ρόλο υπηρέτη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, καρπός των οποίων υπήρξε και η συμφωνία των Πρεσπών.

Έχει στηρίξει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, μέχρι και για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Συμμετέχει σε όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας.

Δαπανά 4 δισ. κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Επεκτείνει τις στρατιωτικές αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των ΗΠΑ, που σε πρόσφατη έκθεση, αναφέρει πως ”είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ…Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και προσφέρει επιπλέον τοποθεσίες για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή”.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να ομολογεί ότι ”θα επιστρατευτούν ΜΚΟ και ΜΜΕ για να πεισθεί ο ελληνικός λαός για την αναγκαιότητα αυτής της πολιτικής”!!! Με το αζημίωτο φυσικά…

Αυτές οι παραδοχές θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές, που έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό, τους προοδευτικούς, αριστερούς ανθρώπους, είναι αίσχος και οδύνη.

Κανένα άλλο κόμμα δεν αμφισβητεί αυτήν την πολιτική. Νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ και την ΕΕ πίνουν όλοι: Εθνικιστές και κοσμοπολίτες, δήθεν προοδευτικοί και ακροδεξιοί. Απέναντί τους είναι μόνο το ΚΚΕ.

Γι’ αυτό και η καταδίκη της συμφωνίας των Πρεσπών έχει νόημα, μόνο αν στρέφεται κατά των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών, κατά του εθνικισμού και στις δύο χώρες. Μόνο αν προωθεί την κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών!

Οι μύθοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δε μπορούν να κρύψουν την επικίνδυνη πραγματικότητα για τους λαούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί διάφορους μύθους, καθώς και την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και άλλες εθνικιστικές δυνάμεις, για να παρουσιάσει τη συμφωνία των Πρεσπών ως “προοδευτική”. Ποιους θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως “προοδευτικούς”;

– Τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ.

– Το ΝΑΤΟ, τη δολοφονική μηχανή που έχει αιματοκυλήσει, αλλάζοντας τα σύνορα στα Βαλκάνια, 2 και 3 φορές. Ο γγ του ΝΑΤΟ ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ για την κύρωση της συμφωνίας!

– Την ΕΕ και τους ηγέτες των χωρών της, όπως η Μέρκελ. Για τη συμφωνία των Πρεσπών και την εφαρμογή των μνημονίων συνεχάρη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

– Μαζί με τη Μέρκελ, τη στήριξή τους στη συμφωνία έχουν δηλώσει ο Μακρόν, ο Γιούνκερ, ο Κουρτς (ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας). Και αυτοί όλοι τους “προοδευτικοί” κατά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη συμφωνία των Πρεσπών την μεθόδευσε όλη η αφρόκρεμα των πιο δολοφονικών, επιθετικών, οργανισμών και χωρών, που έχουν σπείρει εδώ και πολλά χρόνια το θάνατο και τον εθνικισμό στα Βαλκάνια.

Είναι μύθος.

Ότι ”την ένταξη στο ΝΑΤΟ την επέλεξε ο ίδιος ο λαός της ΠΓΔΜ”όπως λέει η κυβέρνηση. Άλλωστε, στο δημοψήφισμα που έγινε στη γειτονική χώρα συμμετείχε μόλις το 37%. Το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος είχε την τύχη που είχαν και άλλα δημοψηφίσματα. Αναιρέθηκε από πιέσεις, τελεσίγραφα και εκβιασμούς από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Ακόμα, όμως, κι αν ένας λαός -κάτω από την πλάνη και τις πιέσεις- επέλεγε τη συμμετοχή σε έναν δολοφονικό οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ, από πού κι ως που είναι στοιχείο προόδου μία “αριστερή” κυβέρνηση, μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, να αναλαμβάνει να σπρώχνει έναν λαό στα δεσμά αυτών των οργανισμών;

Είναι μύθος.

Ότι με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. ”Σύμμαχος” στο ΝΑΤΟ είναι και η Τουρκία. Αυτό καθόλου δεν εμποδίζει την τουρκική άρχουσα τάξη να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο ΝΑΤΟ ήταν και η Ελλάδα και η Τουρκία, όταν έγινε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Στο ΝΑΤΟ είναι και η Αλβανία, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να έχει βάλει σε εφαρμογή τα σχέδια για ”Μεγάλη Αλβανία”.

Ποια “πρόοδος” κρύβεται δήθεν πίσω από τον στόχο μετατροπής της Ελλάδας σε “ηγετική δύναμη” στα Βαλκάνια, όπως λέει η κυβέρνηση;

Ο “κοσμοπολιτισμός” του κεφαλαίου, που εκπροσωπεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, περιέχει και τον αντιδραστικό εθνικισμό.

Αντίπαλο δέος στον εθνικισμό είναι μόνο η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Καλούμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να δει πίσω από τους αποπροσανατολιστικούς καβγάδες ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, να δει πίσω από τις εθνικιστικές κραυγές και τα αλυτρωτικά συνθήματα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Η ΝΔ με τη στάση της καλύπτει τη δράση της Χρυσής Αυγής κι άλλων ακροδεξιών, ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού και του φασισμού.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή που ρίχνει το ναζιστικό δηλητήριο και την ίδια ώρα δεν λέει κουβέντα για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αποθεώνει τον Τραμπ και την πολιτική του.

Υπάρχει η μεγάλη εικόνα που πρέπει τώρα να δούμε!

Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που αναδεικνύει την αλήθεια των εξελίξεων.

Από το 1992, που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, το ΚΚΕ πήγε κόντρα στο ρεύμα του εθνικισμού, που φούντωνε από τη στάση όλων των άλλων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΝ (προγόνου του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ), που συμμετείχε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια.

Από τότε το ΚΚΕ έλεγε ότι η ουσία των εξελίξεων δεν βρίσκεται στην ονοματολογία, αλλά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ”erga omnes”, αρκεί να απαλειφθούν οι ανιστόρητοι αλυτρωτισμοί.

Αυτήν την ανάγκη αναδεικνύουμε και σήμερα. Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, που είναι στην αντίπερα όχθη.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Να παλέψει για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων από την Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να μην μπουν κι άλλοι λαοί σε αυτή τη φυλακή.

Τώρα με το ΚΚΕ!

Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών.

Για να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, με τη δική τους εξουσία!».

Προπαγάνδα made in USA

Η προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης και άλλων αστικών επιτελείων, οι φανεροί και αφανείς μηχανισμοί που πήραν μπροστά για τα καλά τις τελευταίες μέρες για να εξωραΐσουν την επαίσχυντη αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, την ξέρουν καλά τη δουλειά.

Οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια, που κάνουν με τη συμφωνία αυτή το επόμενο επικίνδυνο βήμα τους, έχουν εξάλλου πλούσιο παρασκήνιο και προϊστορία.

Αποκαλυπτικά μεταξύ άλλων είναι τα όσα έχει καταγράψει ο «Ριζοσπάστης» για το τριετές πρόγραμμα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, πρόγραμμα που εκπόνησε προ τριετίας το «Ινστιτούτο Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής έναν πρώην υψηλόβαθμο σύμβουλο στο αμερικανικό ΥΠΕΞ και στον ΟΗΕ.

Όπως προκύπτει, το Πανεπιστήμιο διέθεσε ένα «σημαντικό ποσό» για τη «βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ», στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν επαφές με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και άλλες επιχειρηματικές ενώσεις, με ανθρώπους της Τοπικής Διοίκησης και βέβαια με ΜΜΕ, που προπαγάνδιζαν την ανάγκη να επιτευχθεί λύση με την ΠΓΔΜ στα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Όλη αυτήν τη «δραστηριότητα» συνοψίζει και προαναγγέλλει ότι θα γενικευτεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα η ίδια η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους στόχους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που βγήκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα.

Εκεί, ανάμεσα σε άλλα που περιγράφουν τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο στην προώθηση των σχεδίων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια μέσα και από την «πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκαθαρίζεται ορθά – κοφτά ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει ακόμα πιο ενεργά ΜΚΟ, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ΜΜΕ, «πολιτιστικά» και θρησκευτικά ιδρύματα, προκειμένου «οι Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή».

Με δυο λόγια, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με παρέμβαση που θυμίζει άλλες, πολύ σκοτεινές εποχές, και προφανώς προσβλέποντας και στις ανεκτίμητες υπηρεσίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συμβάλει όσο λίγοι στο «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, προαναγγέλλει μια «καταιγίδα» από παρεμβάσεις και στήσιμο μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε η ελληνική κοινωνία να… κατανοήσει και να στοιχηθεί με τα προτάγματα των ΗΠΑ.

Είναι σε αυτό το «πνεύμα» που οργιάζει τις μέρες αυτές η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής προπαγάνδα από την πλευρά της κυβέρνησης και διαφόρων μηχανισμών, με στόχο είτε να αποσιωπήσουν τελείως, είτε να εξωραΐσουν τους βρώμικους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που υπηρετεί η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Είναι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο που οργιάζει η κούφια αντιπαράθεση κοσμοπολιτών και εθνικιστών, που σηκώνουν τον αχό της ονοματολογίας για να κρύψουν τη συμφωνία τους με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που υπηρετούνται με τη συμφωνία και αποτελούν κοινή συνισταμένη τους.

Μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα βλέπει κανείς πιο καθαρά και γιατί κοσμοπολίτες και εθνικιστές υπερασπιστές της αστικής τάξης και των συμφερόντων της συναντιούνται στην επίθεσή τους απέναντι στο ΚΚΕ, αφού ενοχλούνται από τις σταθερές και κρυστάλλινες θέσεις του, όσο και τη δράση του ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, ενάντια στους αλληλοτροφοδοτούμενους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ που «ταΐζουν» η ίδια η συμφωνία και οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια.

Εκτεταμένα επεισόδια στο συλλαλητήριο με αιχμή το ονοματολογικό
  • Ανιστόρητα εθνικιστικά συνθήματα, οργανωμένη παρουσία ακροδεξιών οργανώσεων και αντικομμουνισμός την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα

Μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ προκάλεσε το συλλαλητήριο «για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», που έγινε την Κυριακή στο Σύνταγμα, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης με αιχμή το ονοματολογικό, που συγκαλύπτει τους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, με τους οποίους άλλωστε ούτε οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου διαφωνούν.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσε η λεγόμενη «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», την οποία απαρτίζουν οργανώσεις όπως «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων», «Παμμακεδονική ΗΠΑ», «Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία», «Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου» κ.ά.

Στο συλλαλητήριο, όπου ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν πολλά στελέχη της ΝΔ, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, η Χρυσή Αυγή κ.ά., κυριάρχησαν για μια ακόμη φορά εθνικιστικά και ανιστόρητα συνθήματα, όπως «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», που αλείφουν «βούτυρο στο ψωμί» του αλυτρωτισμού σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Με αφορμή αυτά τα συνθήματα, αλλά και την οργανωμένη παρουσία εθνικιστικών ομάδων και της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση αξιοποίησε το συλλαλητήριο για να τονώσει το ψευτοδίλημμα «πρόοδος – συντήρηση» και να κατηγορήσει τη ΝΔ για συμπόρευση με την ακροδεξιά. Από την πλευρά της, η ΝΔ κατήγγειλε την επέμβαση της Αστυνομίας σε βάρος του πλήθους με χημικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει «λαϊκή νομιμοποίηση» να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιήθηκε και κείμενο με τις υπογραφές ορισμένων καλλιτεχνών, με επικεφαλής την Αφροδίτη Μάνου, οι οποίοι ζητούν δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η Αφροδίτη Μάνου ήταν και μια εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου, όπου μίλησαν επίσης ο δήμαρχος Δοξάτου Δράμας, ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής Κρις Σπύρου, ενώ διαβάστηκε επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη. Τον λόγο πήραν και άλλοι ομιλητές, ενώ περίσσεψαν οι εθνικιστικές αλλά και οι αντικομμουνιστικές κορόνες.

Η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους διοργανωτές και την κυβέρνηση, με την Αστυνομία να δίνει 60.000 και την οργανωτική επιτροπή πολλαπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα δύο από την Κρήτη.

  • Εκτεταμένα επεισόδια

Στο συλλαλητήριο έγιναν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα στην Αστυνομία και κρανοφόρους με ελληνικές σημαίες και σημαίες του Βυζαντίου, που προσπάθησαν από διάφορα σημεία να εισβάλουν στον περίβολο και στο περιστύλιο της Βουλής, χρησιμοποιώντας καδρόνια, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ. Η αστυνομία απάντησε με γενικευμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους συγκεντρωμένους από το πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν αριθμός συγκεντρωμένων, 25 αστυνομικοί, έγιναν 12 προσαγωγές, από τις οποίες οι 7 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Παράλληλα, επίθεση δέχτηκε φωτορεπόρτερ αλλά και συνεργείο της ΕΡΤ, ενώ τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης. Συνολικά 11 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με δύσπνοια, ενώ ένα ακόμα άτομο τραυματίστηκε με μαχαίρι, στην οδό Ασκληπιού.

Χτες, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και έξι πλημμελήματα στους 7 συλληφθέντες, έξι άντρες και μία γυναίκα, για συμμετοχή στα επεισόδια έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Κατηγορούνται για τα κακουργήματα της έκρηξης με πρόθεση, κυρίως με χρήση εκρηκτικών υλών, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για πράγματα και ανθρώπινες ζωές, και της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας από τους συλληφθέντες είναι ο υπόδικος Αλέξανδρος Τζούλιος (υπόθεση επίθεσης στη «Φαβέλα»), γνωστός από τη δράση του ως χρυσαυγίτης. Στο παρελθόν ήταν από τα βασικά στελέχη της ΧΑ στον Πειραιά και συμμετείχε σε τάγμα εφόδου, στο πλευρό του Σωτήρη Δεβελέκου, «σωματοφύλακα» του Μιχαλολιάκου και συνομιλητή του Λαγού κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»: 
Ο λαός να πει «ΟΧΙ» στον εθνικισμό και τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Την προσπάθεια του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργου Πατούλη, «να ψαρέψει ως υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ στα θολά νερά του εθνικισμού», καταγγέλλουν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι κομμουνιστές δήμαρχοι. Ο Γ. Πατούλης είχε συγκαλέσει για την Κυριακή 20/1 έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με μοναδικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα.

Με αφορμή τη συνεδρίαση, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Ελπίδα Παντελάκη και οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος έκαναν την εξής δήλωση:

«Ο κ. Πατούλης συγκαλεί σε συνεδρίαση εκτάκτως, το πρωί της Κυριακής, το ΔΣ της ΚΕΔΕ και με τη σφραγίδα της ΚΕΔΕ πάει στο Σύνταγμα για να ψαρέψει ως υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ στα θολά νερά του εθνικισμού. Χωρίς ποτέ να πει ούτε λέξη για το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της επαίσχυντης συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, εναλλάσσει κατά περίσταση τη φορεσιά του ψευτοπατριωτισμού και του κοσμοπολιτισμού, με μόνιμη έγνοια και ενδιαφέρον του τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας στην περιοχή, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο λαός έχει μπουχτίσει πια με τη φαρσοκωμωδία της ΚΕΔΕ και του κ. Πατούλη. Είναι κόπια αυτής που παίζεται όλες αυτές τις μέρες στα έδρανα της Βουλής. Ανακατεύουν μαζί με την κυβέρνηση τη μαρκαρισμένη από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αιματοβαμμένη τράπουλα στην περιοχή των Βαλκανίων σε βάρος του λαού μας και των λαών της περιοχής.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία μας πουν ΟΧΙ στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. ΝΑΙ στη φιλία, την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών της περιοχής. ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, ΟΧΙ στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή μας».