Μαφιόζικη επίθεση σε διαιτητή ποδοσφαίρου – Αποχή αποφάσισαν οι διαιτητές της Super League

Θύμα επίθεσης από αγνώστους έπεσε χτες το πρωί ο διαιτητής ποδοσφαίρου Αθανάσιος Τζήλος, έξω από το σπίτι του στη Λάρισα, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του (εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός). Τέσσερα άτομα, με καλυμμένα πρόσωπα, πλησίασαν το όχημα του διεθνούς διαιτητή σε κοντινό σημείο από το σπίτι του και, αφού έσπασαν τα τζάμια, τον έσυραν έξω και τον ξυλοκόπησαν. Ο Α. Τζήλος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και νοσηλεύεται με τραύματα στο κεφάλι και στα πόδια.

O πρόεδρος της ΕΠΣ Λάρισας, Δημήτρης Μπουχλαριώτης, μιλώντας στο ρ/σ «Sport FM» υποστήριξε ότι το περιστατικό έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Τον τραυματία επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Β. Γραμμένος, και ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Μέλο Περέιρα. Ο τελευταίος, με γραπτή του ανακοίνωση, μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «κλίμα εκφοβισμού» σε βάρος των Ελλήνων διαιτητών. Η ΚΕΔ κάλεσε τους διαιτητές σε έκτακτη σύσκεψη στις 4 Γενάρη, ενώ διακινούνται και σενάρια αποχής τους από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ανακοινώσεις καταδίκης της επίθεσης στον Α. Τζήλο εξέδωσαν η ΕΠΟ, η Super League και το σύνολο των ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας. Παράλληλα έχουν ενημερωθεί η UEFA και η FIFA. Η ΕΠΣ Λάρισας ανέβαλε τους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων για το ερχόμενο Σαββατοκυριακο (22-23/12).

Η επίθεση στον Α. Τζήλο έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα ανάλογων περιστατικών με επιθέσεις σε ανθρώπους που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Η αιτία τέτοιων επιθέσεων, ανεξάρτητα από πρόσωπα και αφορμές, δεν είναι άλλη από την αδυσώπητη μάχη συμφερόντων που διεξάγεται (και) στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ενα ποδόσφαιρο – «προϊόν», που λειτουργεί ως πρόσφορο έδαφος για την αποκόμιση κερδών αλλά και ως βιτρίνα πίσω από την οποία διεξάγονται κόντρες, συχνά με διακυβεύματα που ξεπερνούν τα όρια του ποδοσφαιρικού ανταγωνισμού.

Αποχή από τους αγώνες της Super League αποφάσισαν οι διαιτητές

Να απέχουν από τους αγώνες του πρωταθλήματος της Super League μέχρι νεωτέρας αποφάσισαν οι διαιτητές και βοηθοί 1ης κατηγορίας, μετά τον τραυματισμό του Θανάση Τζήλου από άγνωστους το πρωί της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται πως ο διαιτητής Θ. Τζήλος δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους καθώς έβγαινε από το σπίτι του στη Λάρισα. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί του έκαναν ράμματα και περιποίηση των τραυμάτων στο κεφάλι και τα κάτω άκρα, ενώ σήμερα πήρε εξιτήριο. Οι δράστες αναζητούνται από την Αστυνομία.

Στην ανακοίνωσή τους οι διαιτητές και οι βοηθοί της 1ης κατηγορίας «μετά την άνανδρη επίθεση κατά του συναδέλφου τους Θανάση Τζήλου, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους αλλά και την αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί μετά από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά προσώπων που υπηρετούν τη διαιτησία». Υπογραμμίζουν επίσης πως «ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον άξιο συνάδελφό μας απέχουμε από τις αγωνιστικές δραστηριότητες μέχρι νεωτέρας. Ευχόμαστε στον συνάδελφο περαστικά, είμαστε όλοι δίπλα του και απέναντι σε όσους προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βίτορ Περέιρα κάλεσε τους διαιτητές σε συνάντηση στις 4 Γενάρη, ζητώντας τους παράλληλα να κατέβουν στους αγωνιστικούς χώρους. Σε δήλωσή του τονίζει πως «σύσσωμη η ΚΕΔ και οι Έλληνες διαιτητές καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άθλια επίθεση στον Θανάση Τζήλο» και δηλώνει πως «είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από αυτή την εξέλιξη που ξεπερνά κάθε όριο και λειτουργεί απολύτως αντίστροφα με όσα απαιτούνται, ώστε οι διαιτητές να εκπληρώνουν επιτυχώς την αποστολή τους».

Τέλος, στάθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις τους, όπου είχε αναφέρει και προειδοποιήσει «για το κλίμα εκφοβισμού και bullying, μέσα στο οποίο οι Έλληνες διαιτητές καλούνται να αποδώσουν ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και να έχουν υψηλά επίπεδα απόδοσης».