Στους 74 οι νεκροί των πυρκαγιών στην Αττική – Μαίνονται ακόμα τα πύρινα μέτωπα

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 74 νεκρούς. Παράλληλα, η καταγραφή των τραυματιών κάνει λόγο για 164 ενήλικους και 23 παιδιά τραυματίες, εκ των οποίων 90 ενήλικοι και 12 παιδιά έχουν πάρει εξιτήριο.

Για δεκάδες κλήσεις για αγνοούμενους κάνει λόγο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας όσους αναζητούν δικούς τους ανθρώπους στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές να απευθύνονται και να το δηλώνουν στο «199», ενώ ενημέρωσε ότι για τον εντοπισμό αγνοούμενων στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα επιχειρούν ομάδες της Πυροσβεστικής και των ΕΔ, αποτελούμενες από 130 άτομα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα πύρινα μέτωπα επιχειρούν:

 • Στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης, επιχειρούν 190 πυροσβέστες, με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 46 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν δυο αεροσκάφη.
 • Στην περιοχή Αέρας στα Γεράνια, επιχειρούν 74 οχήματα, 150 πυροσβέστες, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, καθώς και 7 ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο. Επιπλέον, συμμετέχουν τέσσερα εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και έξι μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης-Βουλιαγμένης, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου.
 • Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίαςεπιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο και ένα ελικόπτερο.
 • Στο Μετόχι Βρυσών Χανίωνεπιχειρούν 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και 1 ελικόπτερο.
 • Στον Πλατανιά Χανίων, στη θέση Κακόπετρα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες, με 15 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα.
 • Στη περιοχή Λάρυμναεπιχειρούν 20 πυροσβέστες, με 10 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.
 • Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας επιχειρούν για την κατάσβεση 9 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, καθώς και 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα.

Εκκενώθηκαν προληπτικά το απόγευμα οι οικισμοί Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι στο Λουτράκι, καθώς και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι. Τις τελευταίες ώρες η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη πήρε πάλι διαστάσεις και κατευθύνεται προς Αγίους Αποστόλους και Αλεποχώρι.

 

https://youtu.be/nSfEQZQWeRQ

Στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής, στην Κινέτα και στα Μέγαρα, καθώς και της Κορινθίας, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 24 Ιούλη κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από μέλη της τοπικής Οργάνωσης, καθώς και τους Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και Αντώνη Χοροζάνη, δημοτικό σύμβουλο Μεγαρέων εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και ο Χρήστος Ασημακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Λουτρακίου, Αγίων Θεοδώρων, Περαχώρας εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα στο Συντονιστικό του Δήμου Μαραθώνα

Η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, συμμετείχε σήμερα στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου του δήμου Μαραθώνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, δημοτικές παρατάξεις κ.ά.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης όλων όσων έχουν πληγεί, με προτεραιότητα στους άνεργους, στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι έχουν χάσει τα σπίτια τους, ταυτόχρονα με μέτρα αποκατάστασης όλων των υποδομών και ολικής αποζημίωσης των πληγέντων. Ακόμα, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που δεν είναι επιμέρους και προσωρινά, αλλά να αντιμετωπίζουν συνολικά τα προβλήματα που προκύπτουν και μεταξύ άλλων έθεσε το ζήτημα εκσυγχρονισμού των υποδομών (ύδρευσης, ρεύματος κ.ά.) στην περιοχή, αλλά και συνολικά των υποδομών προστασίας της ανθρώπινης ζωής σε περιπτώσεις πυρκαγιών, αλλά και άλλων καταστροφών.

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στις πληγείσες περιοχές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 27 και 28 Ιούλη περιοδεία του  στη Λακωνία και αύριο Τετάρτη 25 Ιούλη θα επισκεφθεί τις πληγείσες, από τις καταστροφικές πυρκαγιές, περιοχές της Ανατολικής Αττικής ξεκινώντας στις 10.00 το πρωί από το Δημαρχείο της Ραφήνας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Άμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Άμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις για την προστασία, ενίσχυση και στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές διεκδικεί το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε την πρώτη αντίδραση των εργαζομένων, φορέων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που άμεσα πήραν πρωτοβουλίες για μάζεμα ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για αίμα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους.

Βάζοντας μπροστά τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν στις πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, οργανώνουμε την αλληλεγγύη και την πάλη, διεκδικώντας άμεσα:

 1. Να υπάρξει άμεση καταγραφή των αγνοουμένων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.
 2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας, με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.
 3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
 4. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.
 5. Έκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους.
 6. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 1. Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Άμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
 2. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
 3. Για τα τραπεζικά δάνεια. Να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την 1η κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
 4. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
 5. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
 6. Χωρίς καμία χρονοτριβή να υπάρξει ΤΩΡΑάμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για τη υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους στην Αττική και σε όλη τη χώρα».
Κάλεσμα αιμοδοσίας

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, να προσέρχονται στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα.

Μπορούν να μεταβούν σε όλες τις αιμοδοσίες της Αττικής, της Χαλκίδας, της Κορίνθου από τις 9 π.μ. έως 14:00 καθώς και στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων:

 • Γ.Ν.Α. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ
 • Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (ΘΡΙΑΣΕΙΟ)
 • Γ.Ν. Η ΕΛΠΙΣ (με έκτακτο διευρυμένο ωράριο από 09 π.μ. – 20 μ.μ.)

Επίσης μπορούν να δώσουν αίμα σε όλη τη χώρα στις πλησιέστερες νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυροπαθείς της Αττικής

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αττικής να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης και βοήθειας για τους πληγέντες της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής:

 • Εμφιαλωμένο νερό
 • Τρόφιμα(κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, γάλα, μακαρόνια κλπ.)
 • Φάρμακα(γάζες, «Μπεταντίν», παυσίπονα κλπ.)
 • Παιδικά είδη(τροφές, πάνες, μωρομάντηλα κλπ.)

Τα είδη θα συγκεντρώνονται στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) και στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου (Δανουκαρά 7, Λαύριο).