Στοχοποιείτε το λαό! Πάρτε πίσω τη Συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ! – Η τοποθέτηση του Γ. Μαρίνου στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ

Η τοποθέτηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, την περασμένη Τρίτη, για την κύρωση της Συμφωνίας για τις βάσεις

Η ελληνοαμερικανική Συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, είναι πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας και απαιτούμε να αποσυρθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη βρώμικη δουλειά, άνοιξε τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναβάθμισε τη βάση της Σούδας, πρόσθεσε τις βάσεις drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την περικύκλωση της Ρωσίας.

Η ΝΔ τις κατοχυρώνει με νόμο και πάει παραπέρα. Παραχωρεί στους Αμερικανούς όσες βάσεις θέλουν, σε εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία. Μετατρέπετε τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και βάζετε τις Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας την αποστολή τους.

Ποιος μπορεί να τα ψηφίσει αυτά;

Η προειδοποίηση της Ρωσίας και του Ιράν, πως θα χτυπήσουν με πυραύλους αμερικανικές βάσεις αν τεθεί ζήτημα ασφάλειας των χωρών τους, έχει σημάνει συναγερμό. Υπάρχει οδυνηρή πείρα. Η Σούδα χρησιμοποιήθηκε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη.

Στοχοποιείτε το λαό.

Εξετάζετε ακόμα και την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Αραξο. Η Ελλάδα συμμετέχει σε 15 ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ ενισχύει τις πολεμικές υποδομές, στρατιωτικοποιεί τα Σώματα Ασφαλείας και προετοιμάζει το στρατό για την καταστολή διαδηλώσεων.

Ελληνική φρεγάτα θα ενταχθεί στη δύναμη υποστήριξης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» και τώρα ετοιμάζεται η κυβέρνηση να στείλει στη Λιβύη – αλλά και στα Στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο – στρατιωτικές δυνάμεις.

Δουλεύετε στα κρυφά για να μεταφερθούν συστοιχία πυραύλων «Patriot» και το ανάλογο στρατιωτικό προσωπικό στη Σαουδική Αραβία.

Αστεία προσχήματα και δικαιολογίες

Το ΚΚΕ σάς καταγγέλλει δημόσια. Οι κυβερνητικές κινήσεις με ευρωατλαντική προτροπή εμπλέκουν τη χώρα σε πολεμικές αναμετρήσεις, και τα περί συμμετοχής σε «ειρηνευτικές αποστολές», με την κάλυψη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή του ΟΗΕ, είναι αστεία προσχήματα.

Έχετε αποκαλυφθεί. Ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε «διαβολικά καλό» τον Τραμπ και ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η κυβέρνηση είναι προβλέψιμη και αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ».

Διαχρονικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχετε αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις, παίζετε το αισχρό παιχνίδι των ανταλλαγμάτων και ρίχνετε τη χώρα στη φωτιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη βρώμικη δουλειά. Οι βάσεις που δημιούργησε έχουν μπει σε λειτουργία και τώρα καιροσκοπικά μιλάει για προσωρινή αναστολή της ψήφισης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, μέχρι οι Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν θέση κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Ποιον κοροϊδεύετε;

Οι Αμερικανοί είναι αδίστακτοι, θέλουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, στο δυτικό όπως λένε στρατόπεδο, μακριά από τη ρωσική επιρροή, και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να το πετύχουν.

Η πολιτική σας είναι επικίνδυνη και η πραγματικότητα σκληρή. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία και Κίνα οξύνεται στο οικονομικό και στρατιωτικό πεδίο, και αυτό εκδηλώνεται πολύμορφα στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται με τις επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας, στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στα δίκτυα, όπως αυτό του 5G. Γίνονται πόλεμοι για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών.

Η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί και η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή διαμορφώνουν όρους για γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις.

Με τις πλάτες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός, στις ΗΠΑ πρόσφατα, δικαιολόγησε την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ και τη δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου. Τα δίνετε όλα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς εκτελεστές, ο λαός μας όμως δεν ξεχνάει.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εγκληματικές ευθύνες για την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, το πραξικόπημα στην Κύπρο, την τουρκική εισβολή και κατοχή, και σήμερα δουλεύουν μαζί με την ΕΕ νέες διχοτομικές λύσεις, όπως με το «σχέδιο Ανάν» το 2004.

Ληστεύετε τους εργαζόμενους, υποστηρίζετε πως δεν υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς, τις συντάξεις, την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, και δίνετε 4,3 δισ. ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη και η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο συναντιόνται με τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των οικονομικών ομίλων και τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η στρατηγική του «καλού παιδιού» των Αμερικανών και της ΕΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας, έχει χρεοκοπήσει.

Η Τουρκία είναι ΝΑΤΟική δύναμη και η αστική της τάξη, σε ανταγωνισμό με την ελληνική, διεκδικεί τα συμφέροντά της, προβάλλει ισχύ, κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Ως ΝΑΤΟική δύναμη και στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, με την οποία έχει οικονομικές – στρατιωτικές σχέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλεί στην περιοχή, αξιοποιώντας και την άθλια Συμφωνία για το Προσφυγικό με την ΕΕ.

Με αυτές τις πλάτες «γκριζάρει» το Αιγαίο, υποστηρίζει το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», «οργώνει» με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτές τις μέρες το «οικόπεδο 8», και υπέγραψε τη Συμφωνία με τον δοτό πρωθυπουργό της Λιβύης Σάρατζ, που είναι προϊόν του ΝΑΤΟικού πολέμου που διέλυσε τη χώρα.

Σάπιες συμμαχίες για τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Κύριοι της κυβέρνησης, τρέχετε και δεν φτάνετε. Πατάτε σε σάπιες συμμαχίες, όπως αυτές με το Ισραήλ, που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό. Χρίσατε τον Χάφταρ – που είναι συνυπεύθυνος για το δράμα της Λιβύης και «παίζει» σε όλα τα ταμπλό – εκπρόσωπο της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου, για να εκφράσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Θέλατε όλοι σας εκπροσώπηση στο Βερολίνο, γιατί η αστική τάξη διεκδικεί μερίδιο της λείας στη Λιβύη, αλλά οι σύμμαχοί σας δεν σας υπολόγισαν, γιατί κρίνονται εκεί γενικότερης εμβέλειας διευθετήσεις στην περιοχή και δεν τους καίγεται καρφί για την απαράδεκτη συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η απόφαση της διάσκεψης του Βερολίνου αποτελεί ένα ακόμη χαστούκι στις αυταπάτες για το ρόλο των ιμπεριαλιστών. Οι ΝΑΤΟικοί, που βομβάρδισαν τη Λιβύη, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πραγματική ειρήνη. Οι ευχές για εκεχειρία, τήρηση του εμπάργκο όπλων και μη επέμβαση – όπως λένε – ξένων δυνάμεων δεν μπορούν να αναχαιτίσουν ή να αναιρέσουν τις αιτίες της σύγκρουσης, δηλαδή τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Κυρίες και κύριοι, οι Αμερικανοί είναι κυνικοί. Σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο σύμβουλος Ασφαλείας του Τραμπ, Ο’ Μπράιεν, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει τι; Να διαχειριστεί τις σχέσεις με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει το ΝΑΤΟ. Η αλήθεια είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ σάς παροτρύνουν να τα βρείτε με τον Ερντογάν πάση θυσία για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με μοιρασιά που καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα και θα οδηγήσει σε όξυνση των αντιπαραθέσεων. Στο έδαφος αυτό, επαναφέρατε τη θέση για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης και σας ρωτάμε: Τι θα περιέχει το συνυποσχετικό που θα διαμορφώσουν οι δύο πλευρές; Η Τουρκία θα υποστηρίξει τις «γκρίζες ζώνες», την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Τι θα κάνετε; Πρέπει να πείτε την αλήθεια στο λαό.

Η κυβέρνηση ακολουθεί τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και «παίζει» με τον αγωγό «East Med», αλλά ο αγωγός αυτός υπηρετεί τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών. Ο λαός μας θα συνεχίσει να ζει στην ενεργειακή φτώχεια και θα μπει σε νέους κινδύνους.

Σπασμωδικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο περιπλέκουν την κατάσταση. Ενέργειες που αποσκοπούν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο εμπλέκουν τη χώρα πιο βαθιά στον ενεργειακό πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Αδυσώπητη αντιπαράθεση. Τη μια μέρα πανηγυρίζατε για τον «East Med» και την επόμενη η Τουρκία με τη Ρωσία πραγματοποίησαν τα εγκαίνια του αγωγού «TurkStream».

Ο σάπιος καπιταλισμός γεννά πολέμους και ανταγωνισμούς

Το σύστημα που υπηρετείτε έχει σαπίσει. Ο καπιταλισμός γεννά ανταγωνισμούς, πολέμους, κρίσεις, φτώχεια και προσφυγιά. Τα περί εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας είναι συνθήματα υποταγής στα μεγάλα συμφέροντα και στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για να διαιωνίζεται η καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική και δείχνει στους εργαζόμενους το δρόμο που αντιστοιχεί στα συμφέροντά τους. Η εργατική τάξη, οι πολλοί, στην εξουσία. Αφέντες στον πλούτο που παράγουν. Κοινή πάλη του λαού μας με τον τουρκικό, με τον κυπριακό λαό, με τους λαούς της περιοχής, και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις.

Εκατοντάδες μαζικοί φορείς απαιτούν την ακύρωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας. Οργανώνουν μεγάλες κοινοποιήσεις τη μέρα που θα ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής αυτό το κατασκεύασμα, και οι αγώνες θα συνεχιστούν για να κλείσει η βάση της Σούδας. Να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας. Να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να σταματήσει η αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Χωρίς πάτο η κατρακύλα της εμπλοκής

Χωρίς πάτο είναι η κατρακύλα της εμπλοκής της χώρας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή. Την ώρα μάλιστα που όλα «φωνάζουν» ότι οι εξελίξεις στην περιοχή έχουν μπει σε ένα πολύ επικίνδυνο και επιταχυνόμενο «σπιράλ», η εμπλοκή αυτή παίρνει συνεχώς όλο και πιο «χειροπιαστά» χαρακτηριστικά.

Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή η κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, ώστε να καταστεί και επισήμως πολυεπίπεδο πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, με επιστολή του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, που παρουσίασε τη Δευτέρα η κυβέρνηση, επιβεβαιώνει την παγίδευση του λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις στην περιοχή, με όχημα τη Συμφωνία: «Η υπογραφή της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) είναι ένα σημείο καμπής στην ενισχυμένη συνεργασία για την ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε χώρες – σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι δυο χώρες μας χτίζουν μια πολύ πιο στενή στρατηγική συνεργασία μέσω της MDCA. Όπως είπε και ο Πρόεδρος Τραμπ, όταν σας συνάντησε, η σχέση μας είναι “εξαιρετική”».

Ο Πομπέο χαρακτηρίζει, άλλωστε, την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον «μια ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες», καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν «την Αθήνα σύμμαχο – κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια».

Και πώς αλλιώς, εφόσον με τη Συμφωνία παραχωρούνται όλα τα στρατόπεδα, τα στρατιωτικά αεροδρόμια και λιμάνια στην υπηρεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επεκτείνοντας το εύρος των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, που μετατρέπεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο και πολεμικό ορμητήριο.

Ενισχύει ειδικά τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης της Σούδας στην Κρήτη, που διαχρονικά έχει χρησιμοποιηθεί από τους ΝΑΤΟικούς στους πολέμους και τις επεμβάσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (1999), του Αφγανιστάν (2001), του Ιράκ (2003), της Λιβύης (2011), της Συρίας (2011) κ.λπ. Με οποιαδήποτε κυβέρνηση, η βάση λειτουργεί σταθερά ως αγκυροβόλιο αμερικανικών αεροπλανοφόρων, άλλων πολεμικών πλοίων, θηριωδών υποβρυχίων, όπλων πρώτης γραμμής για τους Αμερικανούς, ενώ εδώ και μήνες, ήδη από την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δρομολογηθεί έργα επέκτασης των δυνατοτήτων της και στο αεροπορικό της σκέλος, προκειμένου να διευκολύνει και την ταχύτερη αεροπορική διεκπεραίωση εφοδίων και προσωπικού.

Η Συμφωνία παγιώνει επίσης τη χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο για στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αντίστοιχα, με μια σειρά από σκοπούς που υπηρετούνται ήδη, όπως η περιοδική μεταστάθμευση δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο εναέριος έλεγχος εκτεταμένων ζωνών από τη Βόρεια Αφρική έως τη Μαύρη Θάλασσα, οι συνεκπαιδεύσεις με ελληνικά πληρώματα σε σύνθετα «σενάρια» και «αντικείμενα».

Επίσης, μονιμοποιεί τη χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς για τη διεκπεραίωση επίλεκτων μάχιμων τμημάτων τους προς ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», κάτι που γίνεται ήδη εδώ και χρόνια, με πρόσχημα π.χ. ασκήσεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ή εν γένει την περιοδική μεταστάθμευση αμερικανικών μονάδων στην Ευρώπη. Η Αλεξανδρούπολη θεωρείται στρατηγικό σημείο για τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, αφού, εκτός των άλλων, «βλέπει» προς τα Δαρδανέλια, προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσου αποκλεισμού της διόδου από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο και αντίστροφα.

Από τον Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ…

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε μέσα στη βδομάδα η Γαλλία, δηλώνει παρούσα στην ιμπεριαλιστική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, «μια ανάσα» από το Ιράν.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ της Γαλλίας σε ανακοίνωσή του, επιστρατεύοντας τα γνωστά προσχήματα που αξιοποιούνται σε όλες τις σχετικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές, σημείωνε: «Συμμεριζόμενοι την εκτίμηση ότι η σημερινή κατάσταση στον Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ παραμένει ασταθής σε μια περιοχή κρίσιμη για την παγκόσμια σταθερότητα και υποστηρίζοντας την προσέγγιση αποκλιμάκωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων ασφαλείας, οι κυβερνήσεις Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας υποστηρίζουν πολιτικά τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αποστολής θαλάσσιας επιτήρησης στα Στενά του Ορμούζ (European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz – EMASOH)».

Μάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση χαιρέτισε τις «επιχειρησιακές συνεισφορές, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία σε αυτήν την προσπάθεια και προσβλέπουμε σε περαιτέρω δεσμεύσεις τις προσεχείς μέρες». Οι Γάλλοι κάνουν, επίσης, σαφές ότι η δύναμη που θα αναπτυχθεί στα Στενά του Ορμούζ και ευρύτερα, με ευρωπαϊκό τάχα «καπέλο», θα επιχειρεί σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς, κάνοντας ρητή αναφορά στην επιχείρηση «International Maritime Security Construct» (IMSC), που υπό την «ηγεσία» των ΗΠΑ και με συμμετοχή δυνάμεων από Βρετανία, Αυστραλία, Αλβανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και ΗΑΕ, περιπολεί στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποφασίζει τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, και συγκεκριμένα με τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που συνοδεύει αυτές τις μέρες το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» σε σκέλος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να υποστηρίξει τις γαλλικές πολεμικές επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή. Αναμένεται, εξάλλου, στην πορεία προς τη Διώρυγα του Σουέζ, αυτές τις μέρες, το αεροπλανοφόρο να πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, ενώ κατά την επιστροφή του «Σαρλ ντε Γκολ» στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ολοκλήρωση της «αποστολής» του, θα ακολουθήσει και νέα συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.

Αρμόδια στελέχη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φωτογραφίζουν αυτές τις δραστηριότητες ως την ελληνική συνεισφορά στην προαναφερόμενη EMASOH, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, λέγοντας το αυτονόητο: Τη σημασία της «συνεισφοράς» της φρεγάτας στη δολοφονική αποστολή της γαλλικής αρμάδας, κατά την ανάπτυξή της σε Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό, όπως και τη διεξαγωγή ασκήσεων με σύνθετα αντικείμενα.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στις 29/1 στο Παρίσι, ως άλλο ένα δείγμα της σύμπλευσης με το Παρίσι και σε στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο.

Παραπέρα, στον Πειραιά «πιάνει» το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιας επίθεσης «Dixmude», που φορτωμένο κομάντος αναμένεται να πάρει μέρος στη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020», την οποία οργανώνουν (27/1 – 8/2) οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με χώρο διεξαγωγής την Κεντρική Ελλάδα και το Κεντρικό Αιγαίο.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και Αμερικανοί, καταρχάς τα ελικόπτερα που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο, συν κομάντος, χωρίς να αποκλείονται και πρόσθετες …αφίξεις. Π.χ. το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «USS Bataan», φορτωμένο με 2.500 πεζοναύτες και συνοδευόμενο από τα πλοία «USS New York» και «USS Oak Hill», και για το οποίο εδώ και βδομάδες συζητείται η συμμετοχή του στην άσκηση, μετακινήθηκε από τον Κόλπο του Αντεν, βορειότερα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Σουέζ.

…έως τη Σαουδική Αραβία…

Ακόμα, την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι σε «συζήτηση» με τη Σαουδική Αραβία για μετακίνηση εκεί μιας ελληνικής συστοιχίας «Patriot» (με τους αναγκαίους χειριστές της, βέβαια, κάτι που εντέχνως αποσιωπάται), και μάλιστα ότι το θέμα συζητείται ήδη από τον Οκτώβρη. «Είναι μια συζήτηση που εντάσσεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα πάντα θέλει να συμμετέχει σε όλα τα θέματα της περιοχής της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και να προάγει την ασφάλεια στην περιοχή», ισχυρίστηκε, κάνοντας το μαύρο άσπρο για το ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αναζητεί για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η ντόπια αστική τάξη.

Η μεταφορά των «Patriot» σχεδιάζεται προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των συμμάχων τους στην περιοχή, απέναντι στο Ιράν και τους λαούς της περιοχής. Σημειωτέον, για το θέμα, η μετακίνηση αυτή συναντά αντιδράσεις από αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, που επιβεβαιώνουν ότι η όλη «συζήτηση» γίνεται κατόπιν πιέσεων των Αμερικανών και τονίζουν πως η κάθε συστοιχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αεράμυνας της χώρας, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε μετακίνηση να την αποδυναμώνει επικίνδυνα.

Επιβεβαιώνοντας δηλαδή ότι η συμμετοχή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων, αλλά αντίθετα τα υπονομεύει από κάθε πλευρά.

…και τη Λιβύη

Τέλος, έτοιμη να μετάσχει με δυνάμεις και σε ευρωενωσιακό στρατιωτικό μηχανισμό στη Λιβύη, με το πρόσχημα της αποστολής επιτήρησης του εμπάργκο όπλων και της «χάρτινης» εκεχειρίας που αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή στο Βερολίνο, δήλωσε η κυβέρνηση, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Θυμίζουμε, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Λίβυο στρατηγό Χ. Χάφταρ, έλεγε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σ.σ. “διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας”) είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

Στο ίδιο πλαίσιο και στον απόηχο του αποφάσεων του ΣΕΥ, για «διεύρυνση του αντικειμένου» της ευρωενωσιακής επιχείρησης θαλάσσιας επιτήρησης «Sofia» στην Κεντρική Μεσόγειο, ώστε σε πρώτη φάση να ελέγχεται με εναέρια και δορυφορικά μέσα υποτίθεται αν τηρείται το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όχι μόνο από τη θάλασσα αλλά και από την ξηρά μέσω των γειτονικών κρατών, γίνονται ήδη κάποιες συζητήσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για το πώς θα «συνεισφέρει» η ελληνική πλευρά. Η επιχείρηση αυτή της ΕΕ ξεκίνησε Οκτώβρη του 2015 και έκτοτε έχει διανύσει διάφορα στάδια. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα συνεισέφερε παλαιότερα στη «Sofia» με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας «Erieye EMB-145 AEW&C».