Στο επίκεντρο η οργάνωση, η κλιμάκωση και ο συντονισμός του αγώνα

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης

Η στήριξη κινητοποιήσεων διάφορων κλάδων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με πρώτο τον αγώνα των λιμενεργατών και του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, η οργάνωση και κλιμάκωση άλλων αγωνιστικών δράσεων, καθώς και το πώς όλα μαζί θα βρουν συνέχεια σε μια μεγάλη παμπειραϊκή απεργία σε συντονισμό με Ομοσπονδίες και άλλα Εργατικά Κέντρα, ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη σωματείων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) στα γραφεία του το απόγευμα της Κυριακής με τη συμμετοχή πολλών σωματείων – μελών του.

Εισηγητικά ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στους αγώνες που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα, είτε από με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου είτε με την ενεργή στήριξή του, σύμφωνα με αποφάσεις που έχει πάρει. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πάλη των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά που με μπροστάρη το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ πραγματοποιούν πολυήμερο απεργιακό αγώνα, μετά το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην COSCO, απαιτώντας μεταξύ άλλων αιτήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Σημείωσε ότι η στήριξη και η αλληλεγγύη που ήδη έχει εκφραστεί έμπρακτα στον αγώνα τους από το ΕΚΠ και πολλές ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις έσπασε τη σιωπή νεκροταφείου που προσπάθησαν να επιβάλλουν εργοδοσία, κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης, συνέβαλε στην καλύτερη οργάνωσή και συνέχειά του.

Μιλώντας για τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς αναφέρθηκε στη παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της COSCO.

Αναφέρθηκε επίσης στη συγκέντρωση που καλεί το ΕΚΠ, στην Παλιά Κοκκινιά, στις 2 Νοέμβρη, στην πλατεία Αγ. Σωτήρα την Τρίτη 2 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ενάντια στην δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν στο μέρος αυτό μετανάστες από το Πακιστάν από ομάδα φασιστοειδών την περασμένη Τετάρτη.

Τόνισε τη σημασία να οργανωθούν και να έχουν επιτυχία τα συλλαλητήρια των συνδικάτων στις 4 Νοέμβρη, μεταξύ άλλων και στο Πασαλιμάνι, στις 6.30 μ.μ.

Εξέφρασε επίσης τη στήριξη του ΕΚΠ στις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, των οικοδόμων (4 Νοέμβρη), των ναυτεργατών (10-12 Νοέμβρη), των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (9 Νοέμβρη), των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ (13 Νοέμβρη). Ακόμα στο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Ολα αυτά, τόνισε, αποτελούν αγώνες σε μια σειρά κλάδους που διαμορφώνουν τους όρους για μια μάχη εφ’ όλης της ύλης ενάντια στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους, ενάντια σε αντεργατικά μέτρα και νόμους, όπως ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη, και διεκδικούν αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, έρχονται σε σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τη Μαρία Ζαχαρία, γραμματέα του ΔΣ του ΕΚΠ, τον Αντ. Νταλακογιώργο, πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΠ, τον Μάκη Τσελέντη, πρόεδρο του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, τον Αλέκο Περράκη, από το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής, τον Ν. Γεροπαναγιώτη, πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, τον Γ. Γώγο, γραμματέα της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, τον Ακη Αντωνίου, πρόεδρο του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.