Στο έλεος των πυρκαγιών και της έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας η χώρα!

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αττική καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτες δύο μεγάλες πυρκαγιές, η μία στην Κινέτα και η άλλη στην Καλλιτεχνούπολη στην Πεντέλη. Στην Κινέττα κάηκαν πολλά σπίτια και εκκενώθηκε ξενοδοχείο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Καλλιτεχνούπολη, πέρασε τη Λ. Μαραθώνος και έφτασε στην περιοχή Μάτι, ενώ εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στα Χανιά, όπου οι φλόγες έκαψαν το δάσος του Αποκόρωνα και απειλούν σπίτια στο χωριό Βρύσες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες σε πολλές περιοχές της χώρας, ωστόσο ο αγώνας τους είναι άνισος αφού η σημερινή κυβέρνηση -όπως και όλες οι προηγούμενες- εναποθέτει τα πάντα στον καιρό, χωρίς ουσιαστική οργάνωση και υποδομές.

Με δραματικό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια η υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, η έλλειψη προσωπικού και η απουσία κεντρικού σχεδιασμού που εκτός από την καταστολή θα έπρεπε να περιλαμβάνει και μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

ΚΚΕ: Να ληφθούν τώρα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Σε σχόλιό του για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα σε μία σειρά περιοχές της χώρας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι πυρκαγιές στην Κινέτα, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες καταστρέφουν δασικές και αγροτικές εκτάσεις, αλλά και κατοικίες αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, την ανεπάρκεια των υποδομών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, καθώς και τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από κάθε αρμόδια κρατική και τοπική αρχή, να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ζήτημα αυτό έθεσε σε τηλεφωνική επικοινωνία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, από τον οποίο και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:  Φταίνε οι «ακραίες» καιρικές συνθήκες για τις πυρκαγιές…

«Προβληματισμό» για τα πύρινα μέτωπα στην Αττική εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενώ ως συνήθως επικαλέστηκε τις «αντίξοες συνθήκες».

Από το Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, όπου βρίσκεται, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Αττική. «Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες, η σκέψη μου είναι εκεί», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από τη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού.

«Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα», δήλωσε ο Ν. Τόσκας, αποφεύγοντας βέβαια να θίξει ουσιαστικές πλευρές του ζητήματος όπως η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής ή η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και μέτρων πρόληψης. Ακολουθώντας και αυτός την πεπατημένη… επικαλέστηκε τις «ακραίες» καιρικές συνθήκες.