
Με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων της Αττικής αλλά και κατοίκων της περιοχής που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς, έγινε το απόγευμα της Κυριακής 5/8, η συγκέντρωση ενημέρωσης και οργάνωσης της δράσης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, σωματεία και φορείς.
Η συγκέντρωση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η ανάγκη οργάνωσης της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων, έγινε στο Στέκι Αλληλεγγύης που λειτουργεί από τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου.
Στην συγκέντρωση – σύσκεψη συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπείες σωματείων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και σωματεία της δύναμής της, σύλλογοι και ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Το κύμα αλληλεγγύης εκδηλώθηκε από τους εργαζόμενους και δεκάδες συνδικάτα και φορείς.
Εκ μέρους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, ο Βάλσαμος Συρίγος αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα. Μεταξύ άλλων και στις ελλείψεις στις έτσι κι αλλιώς λιγοστές και ανεπαρκείς δημόσιες δομές Υγείας.
Απηύθυνε κάλεσμα οργάνωσης στους πυρόπληκτους, ώστε τα προβλήματά τους να μη βρεθούν στο περιθώριο μόλις το θέμα σταματήσει να απασχολεί την επικαιρότητα. Ξεκαθάρισε πως η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί και θα πάρει και νέες μορφές, όπως η βοήθεια από συνεργεία οικοδόμων, ηλεκτρολόγων και άλλων ειδικοτήτων που συνδράμουν στις εργασίες αποκατάστασης.
Την προσοχή στην επόμενη μέρα έστρεψε με την παρέμβασή της η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων και της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Νέου Βουτζά. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν από Σεπτέμβρη στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης, όπου πολλές οικογένειες έχουν βρεθεί χωρίς στέγη.
Την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και των φορέων χαιρέτισε ο Αντώνης Δεληχάτσιος, από την Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Νέου Βουτζά, επισημαίνοντας πως με τη δράση τους «μας κάνουν να μη νιώθουμε ποτέ ότι είμαστε μόνοι».
«Το να προσφέρεις είναι πολύ σημαντικό, γεμίζει την ψυχή σου», είπε η Κατερίνα Μαλλά, κάτοικος στο Μάτι, που μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη που δέχθηκαν και συνεχίζουν να δέχονται.
Τα δραματικά γεγονότα της 23ης Ιούλη συνόψισε ο Δημήτρης Ματρακίδης, κάτοικος στο Μάτι, μέσα από όσα έζησε ο ίδιος και η οικογένειά του.
Κάηκε ολοσχερώς το 70% στο Μάτι – Στους 91 έφθασαν οι νεκροί
Το 70% κάηκε ολοσχερώς και το υπόλοιπο 30% του οικισμού στο Μάτι κάηκε μερικώς ή καθόλου, σύμφωνα με χάρτη που δημοσιεύει το Κέντρο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών «BEYOND» του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Πλέον οι νεκροί ανέρχονται επισήμως στους 91. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί (με διαθέσιμο DNA) που δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα. Άλλο ένα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο, με βάση την υποβολή επίσημης δήλωσης από φιλικό του πρόσωπο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή 36 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.
Κάηκε και το «πρότυπο» του δημάρχου μάνατζερ…
Οι εξελίξεις στο δήμο Μαραθώνα και όσα βγαίνουν στην επιφάνεια με την τελευταία φονική καταστροφή, οι ευθύνες «με ουρά» που αποδίδουν στη δημοτική αρχή και οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην καθυστερημένη αντίδραση την ώρα της κρίσης, φανερώνουν πόσο κατασκευασμένα ήταν και τι σκοπιμότητες υπηρετούσαν όσα γράφονταν και λέγονταν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια.
Η υποψηφιότητα του Ηλ. Ψινάκη για το δήμο Μαραθώνα υπήρξε μια εμβληματική για το σύστημα υποψηφιότητα και η εκλογή του στη θέση του δημάρχου κατά τις προηγούμενες τοπικές εκλογές προβλήθηκε όσο λίγων.
Για τους αστούς κονδυλοφόρους εκείνης της περιόδου ήταν το παράδειγμα του «δημάρχου – μάνατζερ», που θα εξελισσόταν σε «πρότυπο για την Τοπική Διοίκηση», αφού ήταν «πετυχημένος στη δουλειά του», «πέρα από κόμματα και παλιές αντιλήψεις».
Στη διάρκεια της θητείας του απασχόλησε πολλές φορές τα ΜΜΕ με τις πρωτοβουλίες του να αναβαθμίσει τον Μαραθώνα σε «παγκόσμιο τουριστικό προορισμό», αξιοποιώντας την αναγνωρισιμότητά του και τις …φιλίες του στο παγκόσμιο «jet set». Κι όχι μόνο αυτό.
Σε συνεργασία με άλλους «φερέλπιδες» και δήθεν «άφθαρτους» και «υπερκομματικούς» δημάρχους ανά την Ελλάδα, επιχειρήθηκε να αποτελέσουν «μαγιά» για ευρύτερες διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, πάντα με το μανδύα του «αυτοδιοικητικού».
Κι επειδή το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Τοπική Διοίκηση (τουλάχιστον) και επειδή οσονούπω θα αρχίσει το λιβάνισμα των «ικανών», «υπερκομματικών» και «άξιων», καλό είναι ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του και να κλείσει τ’ αυτιά απέναντι στους κάθε λογής «σπόνσορες» της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους και τις περιφέρειες.
Με παραιτήσεις και αλλαγές προσώπων δεν αλλάζει η αντιλαϊκή πολιτική
Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 3/8 με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις αρμοδιότητές του αναλαμβάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Η παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησης, που “τα έκανε όλα καλά”, στόχο έχει να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού, αλλά και να κρύψει τις πραγματικές αίτιες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αν. Αττική.
Την παραίτησή του υπέβαλε τη Δευτέρα 6/8 και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον οποίο επισκέφθηκε το πρωί, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Αντικαταστάθηκαν το απόγεμα της Κυριακής οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Αττική. Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ματθαιόπουλος Βασίλειος και νέος αρχηγός της Αστυνομίας, ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος Αριστείδης.
Με αλλαγές προσώπων δεν επιλύονται τα προβλήματα από την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης σήκωσε το βάρος της μεγάλης καταστροφής, επαληθεύοντας τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και στον τομέα Υγείας.
«Το βράδυ της καταστροφικής πυρκαγιάς εφημέρευαν στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Νέας Μάκρης δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια. Πηγαίνοντας προς το Μάτι κατά τις 6 και βλέποντας την πλήρη ανοργανωσιά και ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αρμόδιος να σταματήσει την κυκλοφορία ούτε ένα όχημα της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τροχαίας και τα αυτοκίνητα να μπαίνουν μες στη φωτιά, κατάλαβα ότι θα έχουμε θύματα. Δεν ήμουν υπηρεσία στο ΚΥ, αλλά έτρεξα άρον άρον να πιάσω δουλειά, όπως κι άλλοι συνάδελφοί μου.
Οι πρώτοι άνθρωποι άρχισαν να καταφτάνουν στο Κέντρο στις 7.15 μ.μ., κατά δεκάδες. Με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα ή εγκαύματα ή και με τα τρία μαζί. Πάνω από 90 τραυματίες κατέκλυσαν το Κέντρο. Πνευμονολόγος όμως στο ΚΥ δεν υπάρχει. Το Καρδιολογικό δουλεύει μέχρι τις 2 το μεσημέρι, γιατί δεν υπάρχει δεύτερος καρδιολόγος. Τμήμα Υπερήχων δεν υπάρχει ούτε αξονικός τομογράφος.
Επειδή μεγάλο κομμάτι του στόλου του ΕΚΑΒ είναι ακινητοποιημένο στο γκαράζ (μηχανικές βλάβες, λόγω παλαιότητας, έλλειψης προσωπικού κ.ά.), κάθε ασθενοφόρο παραλάμβανε τους εγκαυματίες τρεις – τρεις. Κατά τις 8 το βράδυ άρχισαν να καταφτάνουν και άνθρωποι που έψαχναν απεγνωσμένα τις οικογένειές τους. Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα (…)
Απόλυτη γύμνια σε σχεδιασμό και υποδομές
Η παραπάνω μαρτυρία ανήκει σ’ εργαζόμενο του Κέντρου, που παρά τις κυβερνητικές …«συστάσεις» «να μη βγει τίποτα προς τα έξω», ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει για το φιλότιμο και την αυταπάρνηση των συναδέλφων του εκείνο το βράδυ, αλλά και κάθε μέρα, που δίνουν αγώνα για να προσφέρουν υπηρεσίες Υγείας, με ελάχιστα μέσα και λιγοστό προσωπικό.
Είναι το ίδιο προσωπικό που τους επόμενους μήνες πρόκειται να απολυθεί, όπως και χιλιάδες άλλοι από τις δημόσιες δομές Υγείας, επειδή λήγει η σύμβασή τους. Και μέχρι τότε θα είναι κακοπληρωμένο και απλήρωτο, με λειψά δικαιώματα. Η μαρτυρία του έχει διπλή αξία.
Πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την προστασία του λαού από τέτοιες καταστροφές, που δεν αφορά μόνο την πρόληψη, την κατάσβεση της φωτιάς ή την ασφαλή εκκένωση περιοχών, αλλά και την παροχή υπηρεσιών Υγείας σε όσους τις έχουν ανάγκη και ουσιαστικής φροντίδας σ’ αυτούς που γλίτωσαν και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, έχοντας χάσει στις φλόγες όλο τους το βιος. Για να μην αναφερθούμε στην ψυχολογική στήριξη στους πληγέντες, καθώς από την περιοχή απουσιάζει οποιαδήποτε δομή Ψυχικής Υγείας.
Κατά δεύτερο, η μαρτυρία του αποκαλύπτει όλη τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και σε ότι αφορά το σύστημα Υγείας, με τις μεγάλες ελλείψεις εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το εξαντλημένο προσωπικό, που στερούν από το λαό τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη, πολύ περισσότερο στην περίπτωση μιας κρίσιμης κατάστασης, όπως ήταν αυτή τη μέρα της πυρκαγιάς.
Ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει το παραπάνω συμπέρασμα είναι οι ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ και παραπέρα σε κρεβάτια ΜΕΘ Εγκαυμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται εξειδικευμένα οι ασθενείς με εγκαύματα. ΜΕΘ Εγκαυμάτων υπάρχει μόνο στο Θριάσιο, αλλά κι εκεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και της ανάγκης αντικατάστασης του εξοπλισμού, λειτουργούν συνήθως τα 10 από τα 18 κρεβάτια.
Μάλιστα, για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες νοσηλείας εγκαυματιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στη λειτουργία τους.
Την ίδια στιγμή, κλειστές παραμένουν 150 κλίνες στις ΜΕΘ πανελλαδικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από τις 750 που υπάρχουν (και ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερες), λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό…
Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου
Οι κάτοικοι στην περιοχή, κατήγγειλαν τις μεγάλες ελλείψεις και ανέδειξαν την ανάγκη για δημόσιο νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο καθώς και τη λειτουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στην Ανατολική Αττική. Μια περιοχή που εδώ κι αρκετά χρόνια φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν να εργάζονται στην Αθήνα ή αλλού και παλιότερα επισκέπτονταν την περιοχή μόνο ως παραθεριστές.
«Στον Μαραθώνα και στο Σούλι υπήρχαν τα αγροτικά ιατρεία. Σχόλασαν κι αυτά. Δεν υπάρχει τίποτα. Με φωνές του κόσμου, ο δήμος Μαραθώνα έστησε, για προεκλογικές σκοπιμότητες, ένα ιατρείο στην παραλία του Τύμβου για ενάμιση μήνα και τελείωσε. Όπου υπήρχε ιατρείο του ΙΚΑ, μετά από ένα – δύο μήνες μπήκε ταμπέλα κάποιου επιχειρηματικού ομίλου που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας. Πήξαμε στους ιδιώτες», λένε οι κάτοικοι.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ:
Νέα καταγγελία για αισχρή επίθεση σε βάρος των πυροσβεστών
«Η συντονισμένη αισχρή επίθεση σε βάρος των πυροσβεστών, προσπαθεί να κρύψει τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες και να προετοιμάσει το έδαφος για την ολοκληρωτική αποσάθρωση της πυροπροστασίας της χώρας», τονίζει σε νέα καταγγελία της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.
Σημειώνει πως «τις τελευταίες μέρες εξαπολύεται μια οργανωμένη συκοφαντική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα» και πως «η αρχή έγινε από το γνωστό δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ Τέλλογλου στις 2-8-2018, όπου αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, ισχυρίστηκε ότι αφού δεν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες πυροσβέστες στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα καμένο πυροσβεστικό αυτοκίνητο, τότε αποδεικνύεται πως η πυροσβεστική δεν ήταν εκεί για να αποτρέψει την τραγωδία. Δηλαδή ότι οι πυροσβέστες δεν επενέβησαν στην πυρκαγιά (βλέπε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου στις 3-8-2018 στην ιστοσελίδα της ΕΑΚΠ)».
Αναφέρει πως ανάλογη επίθεση έγινε και τις επόμενες μέρες και τονίζει πως «η επίθεση αυτή εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια αποδόμησης του κρατικού μηχανισμού πυροπροστασίας, αξιοποιώντας τις συνέπειες και αυτής της καταστροφικής πυρκαγιάς, για να προωθηθούν πιο σύντομα οι διαλυτικές αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησαν εδώ και μία 20ετία με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας σε δήμους, ιδιώτες και εθελοντικές οργανώσεις».
Προσθέτει πως «σ’ αυτήν την κατεύθυνση και από τη στιγμή που το εξιλαστήριο θύμα “στοχοποιήθηκε” για να ξεπλύνει τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες επιφανειακές παρεμβάσεις μερεμετίσματος του ετοιμόρροπου οικοδομήματος (βλέπε συγχώνευση υπουργικών αρμοδιοτήτων και παραίτηση Αν. Υπουργού, αλλαγή ηγεσιών ΠΣ και ΕΛ.ΑΣ. κλπ.). Αξιοποιούνται διάφοροι “πρόθυμοι” που ο καθένας ξεχωριστά, είτε εξυπηρετώντας τις δικές του σκοπιμότητες είτε για να καλύψει ευθύνες που έχουν αντανάκλαση στο πεδίο ευθύνης των χώρων που αντιπροσωπεύουν (βλέπε δήμαρχο Ραφήνας και πρόεδρο Π.Ο.ΑΞΙ.Α., τον κατά τα άλλα “συναγωνιστή” των προεδρείων της Ε.Α.Π.Σ. και της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), προκειμένου να ευοδωθεί ο πολυπόθητος στόχος όλων όσων προσδοκούν τα “οφέλη” τους από την πίτα της πυροπροστασίας και της διαχείρισης δασικών εκτάσεων γενικότερα».
Σημειώνει πως «τις εκτιμήσεις μας αυτές, τις επιβεβαιώνουν οι ίδιες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες δεν εμπεριέχεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, πέρα από επιλογές προσώπων και την επίκληση της “φιλανθρωπίας” οικονομικών παραγόντων, όπως η ενίσχυση των πιστώσεων για το ΠΣ για την ουσιαστική κάλυψη όλων των αναγκών του, για τη Δασική Υπηρεσία προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα έγκαιρα, για την Πολιτική Προστασία για να επιτελέσει στην πράξη και όχι στα χαρτιά το ρόλο που της αναλογεί».