Σφυροκόπημα στα αντεργατικά μέτρα η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις αρχές Νοέμβρη και απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα

Εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα που συντονίζουν τον βηματισμό τους οργανώνοντας, μετά τις μαζικές και επιτυχημένες συσκέψεις σε μια σειρά από πόλεις, πανεργατικά συλλαλητήρια στις αρχές Νοέμβρη, ενόψει της απεργιακής κλιμάκωσης.

 

Η αρχή των συσκέψεων έγινε στην Αθήνα, με τη μεγάλη συμμετοχή Συνδικάτων – Ομοσπονδιών – Εργατικών Κέντρων στο Σπόρτιγκ, όπου αποφασίστηκε η οργάνωση συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη, να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες με όλες τις μορφές σε όλους τους κλάδους, δυναμώνοντας την κοινή δράση, «για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη, για τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων».

Το «ντόμινο» των αποφάσεων για τα συλλαλητήρια είναι ακόμα σε εξέλιξη, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική συμμετείχαν στη σύσκεψη συνδικαλιστές από 200 και πλέον οργανώσεις, στη Θεσσαλονίκη πάνω από 50 συνδικάτα, στην πανηπειρωτική σύσκεψη 5 Εργατικά Κέντρα και 60 συνδικάτα, στην Πάτρα ήταν 58 τα σωματεία που στήριξαν τις σχετικές κατευθύνσεις στο πρόσφατο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, ενώ είναι δεκάδες ακόμα σε Λάρισα, Κρήτη, Μεσσηνία κ.α. Είναι λοιπόν διαδικασίες στις οποίες έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει υιοθετήσει το σχετικό κάλεσμα και ήδη το διακινεί σε χώρους δουλειάς και κλάδους, προφανώς εμπλουτισμένο με ιδιαίτερα αιτήματα, αιχμές και με μορφές που διευκολύνουν τη μαζικότερη συμμετοχή εργαζομένων.

Η ημερήσια διάταξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων περιλαμβάνει τώρα συνελεύσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, για να φτάσουν πλατιά το κάλεσμα και η απόφαση συμμετοχής στα συλλαλητήρια.

Το κάλεσμα αυτό συνοδεύεται από αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους όρους αμοιβής και εργασίας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, διαμορφώνοντας τους όρους για μαζική κινητοποίηση. Ηδη στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν μπει (βλ. σελ. 6, 8) οι οικοδόμοι, ο Επισιτισμός, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ενώ την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η πανυγειονομική απεργία. Κεντρική κινητοποίηση στην Αθήνα ετοιμάζουν μάλιστα και οι Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές, από διάφορες περιοχές της χώρας, που προετοιμάζονται για μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Νοέμβρη (βλ. σελ. 25).

Στην κατεύθυνση αυτή, καθημερινά προστίθενται κλάδοι και χώροι δουλειάς που με τις αγωνιστικές αποφάσεις και κυρίως με το πρόγραμμα δράσης τους «σφυροκοπούν» τα αντεργατικά μέτρα, με τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για σταθερό ωράριο, ενάντια στις απολύσεις κ.ο.κ.

«Κλιμακώνουμε την πάλη μας με πανελλαδική πανεργατική απεργία. Για να δυναμώσουν η κοινή δράση και ο αγώνας των Συνδικάτων. Για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής. Για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη. Για τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων», αναφέρουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στο κάλεσμα που έχουν διαμορφώσει και με το οποίο καλούν σε συντονισμένη δράση όλα τα σωματεία.

«Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους», σημειώνουν, διεκδικώντας:

— Κατάργηση του νόμου – έκτρωμα Χατζηδάκη.

— Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.

— Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

— Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.

— Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

— Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

— Οχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

— Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μια σειρά από πόλεις.

Το Σάββατο 23 Οκτώβρη στα Οινόφυτα, στις 5 μ.μ., στο κτίριο Δ. Λιάσκου (ΚΕΠ).

Το Σάββατο 30 Οκτώβρη στην Κεφαλονιά, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου (λεωφόρος Αντ. Τρίτση 119, παραλία Αργοστολίου).

Πηγή: Ριζοσπάστης