Γερμανία: Σε απεργία τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στις Μεταφορές και τη Ναυτιλία

Από προηγούμενη απεργία στις Μεταφορές


Δύο γερμανικά Συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στις Μεταφορές προκήρυξαν απεργίες για την επόμενη Δευτέρα, καθώς οι εργατικές κινητοποιήσεις με αίτημα ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, που πλήττονται σκληρά από την ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού, συνεχίζονται και στη Γερμανία.

Το Συνδικάτο Verdi κάλεσε περίπου 120.000 εργαζομένους στους κλάδους μεταφορών και υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, ναυτιλιακών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Ανάλογο κάλεσμα απηύθυνε το Συνδικάτο εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τις μεταφορές EVG, που εκπροσωπεί περίπου 230.000 εργαζόμενους στη Deutsche Bahn και σε μεταφορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια με λεωφορεία.

Το Verdi ζητά μισθολογική αύξηση 10,5%, με τον μισθό να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 500 ευρώ τον μήνα, ενώ το EVG ζητά αύξηση 12% ή τουλάχιστον 650 ευρώ επιπλέον ανά μήνα.

Η Deutsche Bahn και άλλοι κρατικοί οργανισμοί προσφέρουν περίπου 5% αύξηση μισθού κατά μέσο όρο, παράλληλα με την καταβολή έκτακτου ποσού ύψους έως 2.500 ευρώ.

Ωστόσο, τα Συνδικάτα απορρίπτουν τις εργοδοτικές προτάσεις, τονίζοντας ότι δεν καλύπτουν καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό και δεν αποκλείουν νέες απεργίες κοντά στις αργίες του καθολικού Πάσχα τον Απρίλη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)