ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΜΑΡΑΘΩΝΑ : Παρέμβαση στη Βουλή και την Περιφέρεια τη Δευτέρα 20/8 – Συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νέα Μάκρη 27/8

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα προχωρά στις 7 μ.μ. σε παρέμβαση στη Βουλή και την Περιφέρεια Αττικής, όπου θα καταθέσει πλαίσιο αιτημάτων για άμεση ανακούφιση και ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων από τη φονική καταστροφή, αλλά και για την πραγματική προστασία του λαού από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς, με σχεδιασμένη πρόληψη, υποδομές και μέσα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Για τη συμμετοχή στην παρέμβαση έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 6 μ.μ. από το Στέκι Αλληλεγγύης (Λεωφόρος Μαραθώνος 33).

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι φταίει η άτυχη στιγμή, ότι φταίει ο “Στρατηγός Άνεμος”, ότι φταίνε απλά δυο – τρεις.

Η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να προβλέπουν και να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα με ανάλογα μέσα, προσωπικό, υποδομές, σχέδιο, ενημέρωση, προετοιμασία. Όμως, τις ανάγκες και την προστασία της ζωής του λαού οι κυβερνήσεις τις θεωρούν κόστος.

Το χειμώνα συνάνθρωποί μας πλημμύρισαν και πνίγηκαν στη Μάνδρα, τώρα καήκαμε στο Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι και το Νέο Βουτζά κ.λπ., αύριο κάπου αλλού. Στις φωτιές καμένοι, στις βροχές πνιγμένοι… Φτάνει πια!».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην παρέμβασή της τη Δευτέρα 20 Αυγούστου τονίζοντας:  «Καμιά αναμονή – δεν θα μας ξεγελάσουν ξανά.  Πρέπει άμεσα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω, να μην τσιμπήσουμε σε υποσχέσεις “κάτω από το τραπέζι” που θάβονται και εξαφανίζονται την επόμενη μέρα. Τα μέτρα που εξήγγειλε και υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξή μας δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί».

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε Νέα Μάκρη – Μαραθώνα και Ραφήνα – Πικέρμι.

Για την «επόμενη μέρα» στα πυρόπληκτα της Ανατ. Αττικής, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και τις ανάγκες και τα αιτήματα των πυρόπληκτων, ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» συζήτησε με τη Γεωργία Λογοθέτη, μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

Τα αιτήματα της Επιτροπής Πυρόπληκτων:
 1. Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.
 2. Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται, ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων οικογενειών από το κράτος.
 3. Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.
 4. Να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
 5. Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.
 6. Να μαζευτούν τα κλαδιά κ.λπ. από περιοχές των δήμων που επλήγησαν και δεν έχουν καεί, με ευθύνη Περιφέρειας και κράτους.
 7. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν ΤΩΡΑ έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.
 8. Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους μας με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας, Ν. Μάκρης με μόνιμο προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.
 9. Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
 10. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των πληγέντων.
 11. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
 12. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις».

 

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου η συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νέα Μάκρη

Τις θέσεις του Κόμματος για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές και την ουσιαστική προστασία του λαού, θα παρουσιάσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις ειδικών και κατοίκων της περιοχής

Συγκέντρωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού», διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Νέας Μάκρης. Τις θέσεις του Κόμματος θα παρουσιάσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις ειδικών και κατοίκων της περιοχής.

Η συγκέντρωση γίνεται σχεδόν έναν μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή, που κόστισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους μέχρι τώρα και σε μια συγκυρία όπου χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να δουν πώς και αν θα καταφέρουν να ξαναστήσουν τα σπίτια τους.

Η συγκέντρωση αποτελεί στην πραγματικότητα κορύφωση μιας μεγάλης κινητοποίησης του ΚΚΕ για τα ζητήματα των πυρκαγιών και της ουσιαστικής προστασίας του λαού, που ξεκίνησε πολύ πριν την φωτιά στις 23 Ιούλη, και συνεχίστηκε με πολλές μορφές και τρόπους από την πρώτη στιγμή που η πυρκαγιά κατέστρεψε τα πάντα.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει και παρέμβει για τους κινδύνους από τις τεράστιες ελλείψεις στην δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση, αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και του κριτηρίου «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο στο σχεδιασμό και στην κατασκευή υποδομών που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.