ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: Στους 81 οι νεκροί, άγνωστος ο αριθμός αγνοουμένων – ΠΑΜΕ: Έμπρακτη στήριξη στους πυρόπληκτους

Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπων -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Ο επίσημος απολογισμός μέχρι και αυτήν την ώρα μιλάει για 81 νεκρούς.

Ωστόσο, εκφράζονται σοβαροί φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων της πυρκαγιάς, οι οποίοι ενισχύονται από τη θολή εικόνα που υπάρχει για τον αριθμό των αγνοουμένων.

Οι αιτίες θανάτου επικεντρώνονται σε απανθρακώσεις, καθώς και πνιγμούς εντός του ύδατος, πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά ή στην προσπάθειά τους να διαφύγουν μέσα από τη θάλασσα πνίγηκαν…

Η κατάσταση των τραυματιών σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής του ΕΚΕΠΥ έχει ως εξής: 60 τραυματίες ενήλικες νοσηλεύονται, με τους 11 από αυτούς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Επίσης, 4 παιδιά παραμένουν στο Νοσοκομείο Παίδων.

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αφού τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε σύσκεψη του Συντονιστικού του δήμου Μαραθώνα παρουσιάστηκε το στοιχείο για 3.000 καμένα σπίτια στο Μάτι και στο Βουτζά.

Σε ό,τι αφορά το δήμο Μεγαρέων, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν 139 περιπτώσεις ολοσχερούς καταστροφής και αναμένεται να φτάσουν τις 200, όσες περίπου είναι και οι οικείες που έχουν υποστεί μερικές ή ολικές ζημιές.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Μιχάλης Μιχαήλ ανθυποπυραγός ε.α., από την Επιτροπή για τα Σώματα Ασφάλειας της ΚΕ, ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων – Λαυρεωτικής και ο Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος, επισκέφτηκε τις πληγείσες, από τις καταστροφικές πυρκαγιές, περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Αμέσως μετά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την παρακάτω δήλωση (Δείτε εδώ το βίντεο) :

«Κατ’ αρχάς να εκφράσουμε τα αυτονόητα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και βεβαίως να εξάρουμε τη μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών, του Λιμενικού Σώματος, όσων βοήθησαν, ιδιαίτερα των εθελοντών από τα εργατικά σωματεία της περιοχής, από όλη τη χώρα, από Συλλόγους, Λαϊκές Επιτροπές. Είναι τεράστια η συνεισφορά τους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια μετά από αυτή την τραγωδία. Αυτή τη στιγμή προέχει η καταγραφή των αγνοουμένων και βεβαίως η επίσημη ενημέρωση προς τις οικογένειές τους, προέχουν ζητήματα, όπως η πλήρης αποκατάσταση της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, η εξασφάλιση -ήδη γίνεται τεράστια προσπάθεια, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος- για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όλων των πυρόπληκτων και βεβαίως η περίθαλψη. Χρειάζεται άμεση αποκατάσταση και στήριξη με υποδομές των Κέντρων Υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή και βεβαίως χρειάζεται επιτάχυνση του υπολογισμού των ζημιών, πλήρης καταγραφή των μεγάλων καταστροφών που έγιναν και ολική αποζημίωση και για τα καταστήματα των αυτοαπασχολουμένων, των εμπόρων της περιοχής, αλλά και των λαϊκών οικογενειών που έχασαν περιουσίες, που έχασαν σπίτια και οτιδήποτε άλλο.

Από αυτή τη σκοπιά, το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο σε αυτή την προσπάθεια. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ οι δυνάμεις του, οι Κομματικές Οργανώσεις, τα στελέχη του, σε αυτή την προσπάθεια για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε.

Όμως, θα ήθελα να επισημάνω το εξής ζήτημα: Το εθνικό πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση, τα διάφορα λόγια, που δυστυχώς πολλές φορές μένουν μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα, περί “εθνικής ενότητας, αλληλεγγύης” κλπ. δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αποτελέσουν το άλλοθι για να ξεχαστούν τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από αυτή την ανείπωτη τραγωδία και να αποτελέσουν άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες διαχρονικά, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, που υπάρχουν, όπως και του κρατικού μηχανισμού, όταν κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας και αρχίζει και ξεχνιέται το πρόβλημα. Αυτό το ζήτημα επισημαίνουμε από σήμερα και από αυτή την άποψη καλούμε σε συνεχή αλληλεγγύη, επαγρύπνηση, κινητοποίηση το εργατικό – λαϊκό κίνημα, το λαό της περιοχής, όλο το λαό της Αττικής, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και βεβαίως να αποκατασταθούν πλήρως όλες οι καταστροφές που έγιναν και από εκεί και πέρα να παρθούν τα μέτρα γιατί έρχεται και το φθινόπωρο. Χρειάζονται εδώ και τώρα αντιπλημμυρικά έργα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτή την τραγωδία. Αυτό είναι το καθήκον μας αυτή τη στιγμή.

Ξέρετε ότι κάναμε τεράστια προσπάθεια τους προηγουμένους μήνες, από την αρχή του Μάη, με προώθηση προτάσεων προς την κυβέρνηση, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία για το πως πρέπει να ληφθούν μέτρα πυρασφάλειας – πυροπροστασίας και να φτιαχτούν έγκαιρα υποδομές. Κάναμε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή στις 23 Μάη, η οποία, επίσης, έμεινε ουσιαστικά αναπάντητη από την κυβέρνηση και έχουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα στο μέλλον από εδώ και πέρα. Γι’ αυτό κινητοποίηση, ενότητα και πάλη όλων».

 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ

Κατεπείγουσα Ερώτηση για το έγκλημα που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος με την Ερώτησή τους ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

Έμπρακτη στήριξη στους πυρόπληκτους της Αττικής

ΠΑΜΕ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ:

Είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους (νερά – τρόφιμα – φάρμακα και παιδικά είδη) που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του, παρέδωσε σήμερα Τετάρτη 25 Ιούλη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ ευχαριστεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές για την άμεση και τεράστια ανταπόκρισή τους στην έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η πρώτη συγκέντρωση ειδών ολοκληρώνεται το Σάββατο 28 Ιούλη και τα γραφεία του ΠΑΜΕ θα δέχονται είδη πρώτης ανάγκης από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, με δελτίο Τύπου 25 Ιούλη εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των δεκάδων ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στις πυρκαγιές της Αττικής και την συμπαράσταση τους στους τραυματίες και τους πυροπαθείς και επισημαίνουν:

«Για άλλη μια φορά αναδείχτηκε η ανυπαρξία μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατ’ επανάληψη έχουν προβάλει την αναγκαιότητα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων  για να μην οδηγούμαστε σε αντίστοιχες τραγωδίες.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, συγκεντρώνουμε: Εμφιαλωμένο νερό, Τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, γάλα, μακαρόνια κ.λπ.), Φάρμακα (γάζες, «Μπεταντίν», παυσίπονα κ.λπ.), Παιδικά είδη (τροφές, πάνες, μωρομάντηλα κ.λπ.), στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).»

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ :

Τη βαθιά θλίψη τους στις οικογένειες των νεκρών εκφράζουν οι Δημοτικές Αρχές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και οι κομμουνιστές δήμαρχοι, που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των τραυματιών και πυροπαθών. Οι συγκεκριμένοι Δήμοι, καλούν τους δημότες τους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης. Ήδη η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη.

Ήδη η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των κομμουνιστών δημάρχων είναι συγκινητική.

Στο Χαϊδάρι, όπως ενημερώνει ο Δήμος, εκατοντάδες είναι οι οικογένειες με τα μικρά τους παιδιά, που φέρνουν συνεχώς πράγματα, παραδίδοντας παράλληλα μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Επίσης, παραδίδουν προϊόντα πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία που καταφτάνουν στο Δημαρχείο.

Μία ιδιαίτερη στιγμή ήταν η προσφορά ειδών από μια παρέα παιδιών, μαθητών Γυμνασίου του Χαιδαρίου, οι οποίοι αγόρασαν από το χαρτζιλίκι τους όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαν και τα παρέδωσαν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Άλλη τέτοια στιγμή, ήταν η συγκινητική προσφορά ενός ανέργου που παρέδωσε μια τσάντα πράγματα, κυριολεκτικά από το υστέρημά του!

«Γυμνοί» από εξοπλισμό και μέσα οι πυροσβέστες

Τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι πυροσβέστες καλούνται να δώσουν τη μάχη της πυρόσβεσης αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» σημειώνοντας:

«Κάθε χρόνο εμείς οι πυροσβέστες αλλά και όλος ο λαός μας βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

  • Οι πυροσβέστες “γυμνοί” από εξοπλισμό και μέσα, αποδεκατισμένοι και διασκορπισμένοι σε ιδιωτικά αεροδρόμια και οδικούς άξονες, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό και οργάνωση, ρίχνονται στα δεκάδες νέα μέτωπα που διαρκώς εκδηλώνονται με αυταπάρνηση, η οποία όμως δεν αρκεί για να εμποδίσει το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών που είναι αποτέλεσμα των αντιδασικών πολιτικών και της συστηματικής αποσάθρωσης της πυροπροστασίας της χώρας.
  • Η Δασική Υπηρεσία, χωρίς να έχει τη δυνατότητα για οποιαδήποτε προληπτική παρέμβαση στα δασικά οικοσυστήματα λόγω υποχρηματοδότησης, αντιμέτωπη με τη συνειδητή και σχεδιασμένη από το 1998 απαξίωσή της.
  • Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών να παρακολουθούν ανήμποροι και ανυπεράσπιστοι τις φλόγες να καταπίνουν τις περιουσίες τους σε κλάσματα δευτερολέπτου.
  • Η κυβέρνηση, που μέχρι πέρυσι επαιρόταν, με αξιοποίηση επιλεγμένων στοιχείων, για πετυχημένη αντιπυρική περίοδο το 2017 και πόνταρε για ακόμη μία “πετυχημένη” αντιπυρική περίοδο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι χθες, είναι σίγουρο ότι αντί να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες της για τις συνέπειες της πολιτικής αποσάθρωσης που εφαρμόζει στην πυροπροστασία της χώρας, θα ψάχνει τις αιτίες στους ανεκπαίδευτους πυροσβέστες που μπήκαν από τα παράθυρα, στις ακραίες καιρικές συνθήκες και πιθανόν και σε ξένες μυστικές υπηρεσίες, αν πάρει κάποιες ιδέες και από σχετική βιβλιογραφία για τις πυρκαγιές του 2007.

Οι πραγματικές αιτίες όμως έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και μία εικοσαετία μέσα από τις αντιλαϊκές και αντιδασικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, για χάρη των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων που προσδοκούν σαν ίαινες τα φιλέτα τεράστιων δασικών εκτάσεων για διαχείριση και εκμετάλλευση.

Τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα!!!

Οπως ξεκάθαρος πρέπει να είναι και ο κοινός αγώνας των πυροσβεστών και του μαζικού εργατικού κινήματος για την ανατροπή τους, πριν δούμε να καταστρέφονται και άλλες χιλιάδες στρέμματα δασικού πλούτου, λαϊκές περιουσίες και να χάνονται στις φλόγες συνάδελφοι και συνάνθρωποί μας».

Τέλος, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» με αφορμή τη σύγκληση του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ αύριο Πέμπτη ζητά από το προεδρείο «να συζητηθεί ως θέμα προ ημερησίας διάταξης η άμεση κινητοποίηση με αίτημα τη θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας με ό,τι συνεπάγεται αυτό, προσλήψεις, υποδομές, μηχανολογικό εξοπλισμό, σχεδιασμό, οργάνωση, προληπτικά μέτρα, και να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο με το υπόλοιπο εργατικό μαζικό κίνημα».

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ «Πυρασφάλεια και δασοπροστασία»

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ανατολική Αττική και Κινέτα, αποκτά τραγικά επίκαιρο χαρακτήρα η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ που έγινε στις 10 Μάη με θέμα «Πυρασφάλεια και δασοπροστασία».

Τα υλικά της εκδήλωσης, που περιλαμβάνουν την εισήγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τις ομιλίες των προσκαλεσμένων πυροσβεστών, επιστημόνων, συνδικαλιστών κ.λπ., θα κυκλοφορήσουν σε ειδική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» από την Παρασκευή 27 Ιούλη.