ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ : Ένοπλοι αστυνομικοί απείλησαν την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ

  • Εισέβαλαν στην κλινική όταν η εφημερεύουσα γιατρός και συνδικαλίστρια ζήτησε από συνάδελφό τους να συνοδέψει άοπλος κρατούμενο ασθενή.

Αδιανόητες σκηνές αυταρχισμού, τραμπουκισμών και αστυνομικής αυθαιρεσίας εκτυλίχθηκαν το Σάββατο 17 Αυγούστου στην Ψυχιατρική Κλινική του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, όταν αστυνομικοί φρουροί και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ εισέβαλαν στην κλινική και επιχείρησαν να συλλάβουν την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, κατά τη διάρκεια της εφημερίας της!

Η απαράδεκτη αυτή επιχείρηση έγινε ως «απάντηση» στο αίτημα της γιατρού σε αστυνομικό φρουρό που συνόδευε κρατούμενο ασθενή να μην οπλοφορεί μέσα στην Ψυχιατρική Κλινική. Όπως εξηγεί στον «Ριζοσπάστη» η ίδια η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, τη στιγμή εκείνη στην κλινική νοσηλεύονταν 34 ασθενείς και η παρουσία όπλου στον χώρο εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.

Όμως, ο αστυνομικός φρουρός όχι μόνο δεν έδειξε καμιά διάθεση συνεργασίας, αλλά προσπάθησε να εκφοβίσει την εφημερεύουσα γιατρό, εκτοξεύοντας απειλές όπως «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», ενώ απαίτησε να του δώσει και τα στοιχεία της.

Στη δικαιολογημένη αντίδραση της γιατρού έσπευσε να καλέσει ενισχύσεις, με συνέπεια να καταφτάσουν πέντε ένοπλοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι «μπούκαραν» κι αυτοί μέσα στην Ψυχιατρική Κλινική, περικύκλωσαν την γιατρό και την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν και θα την οδηγήσουν στο αυτόφωρο για «απείθεια κατά της αρχής»! Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς κραύγαζαν «περάστε τις χειροπέδες τώρα»!

Οι έντονες διαμαρτυρίες της γιατρού και συνδικαλίστριας, που προκάλεσαν παρέμβαση και της διοίκησης του νοσοκομείου, υποχρέωσαν τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν, αφού πρώτα κατέγραψαν το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο!

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 – ΦΕΚ 217/Α’/12.10.2006), οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών πρέπει να εισέρχονται άοπλοι σε ειδικές μονάδες, όπως αυτονόητα είναι οι ψυχιατρικές πτέρυγες. Εκτός όμως από τα προβλεπόμενα στο νόμο, τα αποτελέσματα της οπλοφορίας αστυνομικών έχουν αποτυπωθεί και σε περιστατικά με τραγική κατάληξη. Μόλις τον περασμένο Μάρτη, νεαρός ασθενής αυτοκτόνησε στη γενική εφημερία του Νοσοκομείου του Ρίου, αρπάζοντας το όπλο του αστυνομικού που τον συνόδευε.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από αυτήν την απαράδεκτη επίδειξη του δόγματος «νόμος και τάξη», η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή για προκαταρκτική έρευνα «προκειμένου να εξεταστούν πλήρως οι συνθήκες του περιστατικού».

Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο, αφού και στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί «παρόμοιες πρακτικές αστυνομικών που απειλούν συναδέλφους, παρεμβαίνουν στο έργο τους, τους εξαναγκάζουν να εξετάσουν ασθενείς παρουσία ένστολων».

«Τέτοιες βαθιά αντιδραστικές μέθοδοι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Δεν περιμένουμε από τις δυνάμεις καταστολής να κατανοήσουν τι μπορεί να προκαλέσει σε ψυχικά ασθενείς ακόμα και η θέα τόσο των αστυνομικών στολών όσο και όπλων. Ενα όμως είναι βέβαιο. Η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, θα συνεχίσει να πατάσσει την “ανομία”. Μετά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, σειρά έχουν τα νοσοκομεία! Θα μας βρουν μπροστά τους», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Την αυθαίρετη και αυταρχική συμπεριφορά της αστυνομίας καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο». «Δεν είναι η πρώτη φορά, τόσο επί της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που αστυνομικοί αυθαιρετούν σε βάρος υγειονομικών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι απειλές αστυνομικών σε βάρος νοσηλευτών κατά τη διάρκεια παλαιότερων αστυνομικών “ελέγχων” για “παράνομες αποκλειστικές” στο νοσοκομείο μας αλλά και οι απειλές για σύλληψη εφημερευόντων ψυχιάτρων (εκτός από την προαναφερθείσα περίπτωση) στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου μας», υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του.

«Γνωρίζουμε ότι όσο συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική, τόσο θα δυναμώνει η κρατική τρομοκρατία, που θα εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με επιθέσεις με ΜΑΤ και χημικά σε βάρος αγωνιζόμενων αλλά και με την καλλιέργεια κλίματος φόβου μέσα στους χώρους δουλειάς, ακόμα και μέσα στις δημόσιες μονάδες Υγείας», σημειώνει και καλεί όλα τα σωματεία υγειονομικών να καταδικάσουν την αστυνομική αυθαιρεσία, να οργανώσουν τον αγώνα «για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που κατακτήθηκαν κυριολεκτικά με αιματηρούς αγώνες και δεν σκοπεύουμε να τα παραδώσουμε στο αστικό κράτος και τους μηχανισμούς τους».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 20/8/2019