ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ : Αγωνιστική απάντηση και βήμα διεκδίκησης τα σημερινά συλλαλητήρια

Αθήνα, 6:30 μ.μ., Προπύλαια. Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Άγαλμα Βενιζέλου. Και σε πολλές ακόμα πόλεις.

  • Ψηφίζεται σήμερα το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που προσφέρει νέες ευκαιρίες κερδοφορίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και βάζει «ταφόπλακα» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση στη Βουλή.
  • Δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα καλούν στα σημερινά συλλαλητήρια, όπου θα συμμετέχουν επίσης η ΟΒΣΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς του κινήματος.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ψηφίζεται απόψε αργά τη νύχτα με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο – σκούπα με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», το οποίο συνέταξε η κυβέρνηση της ΝΔ «κατά παραγγελία» του κεφαλαίου, ικανοποιώντας σχεδόν κάθε του απαίτηση.

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το σύνολο του νομοθετήματος (επί της αρχής και επί των άρθρων) κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προκειμένου να στιγματίσει ακόμα περισσότερο τον αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το οποίο «για την ταχεία βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση την προσέλκυση νέων επενδύσεων», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική του έκθεση, θυσιάζει στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, το ίδιο το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση και δράση, αλλά και την υγεία και ασφάλεια των λαϊκών στρωμάτων, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα τους εξασφαλίζει απίστευτο φαγοπότι προσφέροντάς τους κάθε είδους προνόμια, επιδοτήσεις, «ζεστό» χρήμα, επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά.

Μέρος αυτού του εκτρώματος, όπως αποκάλυψε και η χτεσινή συζήτηση, είναι προτάσεις, σχέδια και ρυθμίσεις που δεν πρόλαβε να νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνολικά το νομοσχέδιο στηρίζεται στα θεμέλια που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα η όποια αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων ήταν στα «σημεία», γύρω από τους επιμέρους όρους που μπορούν να διασφαλίσουν την ικανοποίηση των «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων και κυρίως για να επισκιάζεται ότι για όλους η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι «ιερό και όσιο».

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, όσο και συνολικά της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου, καθώς και το γεγονός ότι μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η αποφασιστική οργάνωση της πάλης τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, διεκδικώντας όλο τον πλούτο που παράγουν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Όλοι σήμερα στα συλλαλητήρια ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

Στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια το συλλαλητήριο στην Αθήνα – Στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σήμερα Πέμπτη σε πόλεις όλης της χώρας, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Εργατικά Κέντρα καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν την ώρα που η κυβέρνηση θα ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή το αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε ανακοίνωσή του για τα σημερινά συλλαλητήρια, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο – σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει “γην και ύδωρ” στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης.

Παλεύουμε κόντρα στα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που σπέρνει σύγχυση και μοιρολατρία και κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στην κυβέρνηση, στον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, να διαδηλώσουν σήμερα «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα» και να διεκδικήσουν «σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα».

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). «Η κυβέρνηση ΝΔ φέρνει για ψήφιση το πολυδιαφημισμένο “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο, που δίνει νέα προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους μονοπωλιακούς ομίλους. Την ίδια στιγμή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται κάθε συζήτηση για να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των αυτοαπασχολούμενων, αιτήματα που επανειλημμένα έχει καταθέσει η Ομοσπονδία μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Στα συλλαλητήρια καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Αντίστοιχο κάλεσμα έχουν επίσης απευθύνει η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Συγκεντρώσεις σε πόλεις όλης της χώρας

Συγκεντρώσεις έχουν οριστεί για σήμερα Πέμπτη και σε Αγρίνιο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (7 μ.μ., δημαρχείο), Άμφισσα (7 μ.μ., πλατεία Λαού), Βόλο (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Γιάννενα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιαννιτσά (7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ), Δράμα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ζάκυνθο (6:30 μ.μ., παλιά Νομαρχία), Ηγουμενίτσα (6.30 μ.μ., ΟΤΕ), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Λιονταριών), Θήβα (6:30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Καβάλα (6:30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Καλαμάτα (7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Κέρκυρα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Κεφαλονιά (6:30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Κω (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Λαμία (6:30 μ.μ., πλατεία Πάρκου), Λιβαδειά (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Μυτιλήνη (6:30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς), Ξάνθη (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Πάτρα (6:30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Ρόδο (6:30 μ.μ., πλατεία Κύπρου), Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρ. Φεραίου), Τρίπολη (6:30 μ.μ., πλατεία Πετρινού), Χαλκίδα (6:30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και Χανιά (7 μ.μ., Αγορά).

Χτες πραγματοποιήθηκαν μαζικά συλλαλητήρια σε Λάρισα και Καρδίτσα.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για τη σημερινή συγκέντρωση στα Προπύλαια έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ, σωματεία συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αττικής.

Προπύλαια: Φοιτητικοί σύλλογοι.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, πούλμαν θα αναχωρήσουν από τις εξής περιοχές: Ανω Λιόσια (5 μ.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο), Ολυμπιακό Χωριό (5 μ.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής), Ελευσίνα (5:15 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ), Μενίδι (5:15 μ.μ., πλατεία Καράβου), Κόκκινος Μύλος (5:15 μ.μ., τριγωνική πλατεία).

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Πέμπτης 24/10/2019

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ :

22 Οκτώβρη 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ, ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός απέρριψε την πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα με 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 24 Οκτώβρη, με αιχμή το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Γ.Γ της ΠΝΟ Γ.Χαλάς επικεφαλής του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού υπερασπιστής του συντεχνιασμού, της
τακτικής του «λιγότερου κακού», επικαλέστηκε ότι το πολυνομοσχέδιο «δεν πιάνει τους ναυτεργάτες», επιχείρημα και των εφοπλιστών, για να βρίσκει έδαφος ο κοινωνικός αυτοματισμός και να υπονομεύεται η ταξική αλληλεγγύη των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Στην ίδια υπονομευτική γραμμή και ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Α.Νταλακογεώργος, είχε το θράσος ο υπηρέτης των εφοπλιστών και
γνωστός απεργοσπάστης στους αγώνες των ναυτεργατών, να υποδείξει και να επιτεθεί στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ για το πως σχεδιάζουν και αποφασίζουν τους απεργιακούς αγώνες.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να απομονώσουν τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό και τον οπορτουνισμό της ΠΝΟ, να
δυναμώσει η ταξική πάλη ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των αναγκών μας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους, που αγωνίζονται ενάντια στις αντιδραστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, που φέρνει στο πολυνομοσχέδιο, ώστε να αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια και να εκχωρούν το πράσινο, την καθαριότητα και την ηλεκτροδότηση των δήμων, σε ιδιώτες.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στο νέο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων την Πέμπτη 24 Οκτώβρη στα
Προπύλαια στις 6:30μ.μ, με προσυγκέντρωση στις 6:00μ.μ στη πλατεία Κάνιγγος.

Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.
    «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν.