
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ : Απέναντί σας στέκει το ΚΚΕ για αποτροπή μέτρων, λαϊκή ανακούφιση και πραγματική ανατροπή.
Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ, η δύναμη που οργανώνει την πάλη για να αποτραπούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, ο σοσιαλισμός, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.
Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα (VIDEO).
Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν περίμενε με αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ, όπως δεν περίμενε με αγωνία και η Κομισιόν για να ανακοινώσει τις συστάσεις της στις 8 Ιούλη. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα έχει μεγάλη δυσκολία να περάσει την πολιτική της στη Βουλή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αστικά κόμματα στηρίζουν τα προαπαιτούμενα, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και προβάλλουν το παραμύθι ότι η κοινωνική ευημερία θα έρθει με την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόσθεσε ότι έχουν κοινό στόχο ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, που ισοδυναμεί με πολιτικές και μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αφαιρούν λαϊκό εισόδημα για να χρηματοδοτηθούν εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δήλωσε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει μια ακόμη αντιλαϊκή κυβέρνηση
Όλες οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ (VIDEO)
Κ. Μητσοτάκης: Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, δεν αμφισβητούνται τα πλεονάσματα
Όλη την αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας, με την ομιλία του στη Βουλή, τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της ΕΕ και στα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων, πατώντας πάνω σε όλο το αντιλαϊκό έργο που διατήρησε, συνέχισε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει με τη σειρά της νέα προνόμια στο κεφάλαιο, ιδιωτικοποιήσεις, με ταυτόχρονη ένταση της καταστολής.
Συγκεκριμένα, στη γνωστή λογική της συνέχειας του κράτους και στην κοινή στρατηγική βάση που ενώνει τα αστικά πολιτικά κόμματα, ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. «Στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά τη μείωση των πλεονασμάτων», είπε, προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο.
Με πρόσχημα ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ», ξεκαθάρισε ότι «όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα» και «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής». Επίσης, ότι πωλείται το 30% του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια. «Αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας», επέμεινε. Άλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι στα δικαστήρια ιδρύονται ειδικά τμήματα, με εξειδικευμένους δικαστές, με στόχο της ΝΔ την ταχεία εκδίκαση προσφυγών για ξεμπλοκάρισμα «επενδύσεων».
Δεσμεύτηκε ότι μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: Τον Σεπτέμβρη θα ψηφισθεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις, με στόχο την «τόνωση του κλάδου». Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15% και ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.
Ανακοίνωσε, εξάλλου, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη βδομάδα (ακολουθεί και δεύτερο μετά τη διακοπή του Αυγούστου), με στόχο και εδώ, όπως είπε, μεταξύ άλλων, την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Με το ίδιο νομοσχέδιο βελτιώνεται, όπως υποστήριξε, και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, με βασικό στόχο να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν, τονίζοντας ωστόσο ότι θα είναι η τελευταία φορά που γίνεται τέτοια ρύθμιση, εξ ου και κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν.
Κλίνοντας την επιχειρηματικότητα σε όλες τις πτώσεις και αναζητώντας νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο παντού, είπε ότι «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας». Οτι «η Παιδεία συνδέεται με την οικονομία», ότι τα πανεπιστήμια θα ιδρύουν νέα ξενόγλωσσα τμήματα προς προσέλκυση φοιτητών – πελατών. Στην Παιδεία, επίσης, είπε ότι «σταδιακά αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών», όπως και ότι «οι διδάσκοντες και όχι το υπουργείο θα καθορίζουν το περιεχόμενο των σπουδών», προχωρώντας και παραπέρα την πολυδιάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα σπουδών. Τόνισε, εξάλλου, ξανά ότι «το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα», με το πρώτο τους νομοσχέδιο, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή, παραδίδοντάς τα ΑΕΙ στην ασυλία της περιλάλητης αγοράς. Ειδικά για την ασφάλεια, υποστήριξε ότι «επιστρέφει και πάλι στις γειτονιές. Ο νόμος επιβάλλεται παντού. Αίρονται αμέσως προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί». Εκανε, εξάλλου, σαφές ότι έρχεται ακόμα πιο σκληρό ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, λέγοντας ότι «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση παραμένει ασύμμετρη απειλή».
Να καταγραφεί και η παρότρυνσή του, «να αξιοποιήσουμε με ενότητα τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», ό,τι λένε οι κυβερνήσεις, αντανακλώντας τους στόχους της ντόπιας αστικής τάξης. Την οποία διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, επί ημερών του, δεν θα ανήκει «απλά» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά θα συμμετέχει ισότιμα στη λήψη αποφάσεων, θα τις συνδιαμορφώνει, «αναβαθμίζοντας» εκεί την παρουσία της. Προς τούτο άλλωστε, έβαλε στόχο το υπουργείο Αμυνας να ξεκινήσει εκπαιδευτικά προγράμματα του ΝΑΤΟ και ΕΕ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ήδη προτάσεις (από την προηγούμενη κυβέρνηση), π.χ. για εκπαίδευση πιλότων ελικοπτέρων της ΕΕ στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της περιλάλητης μόνιμης στρατιωτικής συνεργασίας τω κρατών – μελών της, PESCO. Σε δυο άλλα συναφή με την Αμυνα, την Εξωτερική Πολιτική και τις μπίζνες του κεφαλαίου ζητήματα, είπε για τα Βαλκάνια ότι προτεραιότητά του μένει η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας των Πρεσπών, με βασική έγνοια του να προστατέψει τα εμπορικά σήματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.
Για Τουρκία, επιβεβαιώνοντας το πολυεπίπεδο παζάρι στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, πάνω στις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, τη μοιρασιά των μεριδίων, είπε ότι πυξίδα του για τις διμερείς σχέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο και «η διάθεση καλής συνεργασίας». Κάλεσε, μάλιστα, τον Ερντογάν να επιχειρήσουν «μια αμοιβαία προσέγγιση, να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα μπροστά», λέγοντας ότι «η αχρείαστη ένταση και οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους». Προσανατόλισε και τη δράση του ΥΠΕΞ στη διερεύνηση ευκαιριών για μπίζνες, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του ενισχύει τις δομές του υπουργείου «για την εξωστρέφεια και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Και όλα τα παραπάνω με σταθερή αστική εξουσία, εξ ου και υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει σταθερούς εκλογικούς κύκλους, με αποδέσμευση των πρόωρων εκλογών από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και νέο εκλογικό σύστημα αντί απλής αναλογικής, ενάντια στην «ακυβερνησία».
Κάλπικη για το λαό αντιπολίτευση από ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να υπερασπίζεται το 3ο μνημόνιο
Κάλπικη για το λαό αντιπολίτευση, με το «καλημέρα», ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Υπερασπίστηκε το 3ο μνημόνιο και εμφάνισε ως επιτυχία την ολοκλήρωσή του, που ευνόησε το κεφάλαιο και «μάτωσε» το λαό, και πως παραδίδει τη χώρα στη ΝΔ με σταθερότητα και καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση.
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει αντιπολίτευση «πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες» και ανέφερε ότι «σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες, όπως κάνατε εσείς». Πρόσθεσε πως «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τις στηρίξουμε στο εξωτερικό, δεν θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό, μέσα στη Βουλή και εκτός Βουλής, θα αντιπαρατεθούμε στην ουσία, όχι στην επικοινωνία».
Για τα θέματα της οικονομίας ανέφερε ότι ήταν «υπόσχεση χωρίς βάση» τα περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και πρόσθεσε πως «δεν σας ζητούμε να προχωρήσετε σε καμιά σύγκρουση, αλλά να προχωρήσετε στο σχέδιο που καταθέσαμε εμείς», εννοώντας το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ, δηλαδή να συνεχιστεί και πάλι μια πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και επιβάρυνσης του λαού με …μείγμα ΣΥΡΙΖΑ. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αναρωτήθηκε «αν τώρα είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών;», όπως έχουν δηλώσει ήδη υπουργοί της ΝΔ, και εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την επαναφορά – όπως είπε – της ΝΔ στην εθνική γραμμή, εννοώντας τη συνέχιση και εμβάθυνση της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.
Ανέφερε μάλιστα, παίρνοντας τη σκυτάλη από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, «να τα βρούμε με τους γείτονές μας, εγώ πρώτος το επιχείρησα», και επικέντρωσε την κριτική στον πρωθυπουργό στο ότι δεν είπε τίποτα για την τουρκική προκλητικότητα.
Για τη ΔΕΗ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί «μια παλιά συνταγή διαμόρφωσης ενός κλίματος απαξίωσης και μετά ξεπούλημα», αν και ο ΣΥΡΙΖΑ με το 3ο μνημόνιο συμφώνησε στην πώληση λιγνιτών μονάδων και προχώρησε ακόμα περισσότερο την πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Την πολιτική, όλων των κυβερνήσεων, που οδήγησε σε ενεργειακή φτώχεια μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Για το Ασφαλιστικό κάλεσε τη ΝΔ να πει τις θέσεις της.
Περί επενδυτών οι ομιλίες των εισηγητών από ΚΙΝΑΛ, Λύση και ΜΕΡΑ
Καταψηφίζουν τιςπρογραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25, αλλά η κριτική τους ήταν εντός των αναγκών του κεφαλαίου για επενδύσεις και του ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ναι στις επενδύσεις και στην επιτάχυνση των διευκολύνσεων των επιχειρηματικών ομίλων από το ΚΙΝΑΛ, με τον εισηγητή του Μιχάλη Κατρίνη στην ομιλία του να ασκεί κριτική στη ΝΔ για «ανυπαρξία ενός συνεκτικού σχεδίου που θα επιλύσει πράγματι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα». Ωστόσο, καλλιεργώντας κλίμα συναίνεσης επανέφερε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μπόλικες δόσεις εθνικισμού περιείχε η ομιλία του Αντ. Μυλωνάκη από την Ελληνική Λύση. Χωρίς να αμφισβητεί ούτε λεπτό τους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, έβγαλε κάποιες κούφιες κορόνες για την Τουρκία, ενώ επιδόθηκε σε αοριστολογίες του τύπου «να βάλουμε κόκκινες γραμμές για να μας σέβονται όλοι και οι σύμμαχοί μας», εννοώντας προφανώς και το ΝΑΤΟ.
Καταφέρθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας λόγο περί «εσχάτης προδοσίας» κ.ο.κ. Δείχνοντας ότι και το κόμμα του είναι στο ίδιο στρατόπεδο αυτό που οριοθετεί το κεφάλαιο, δήλωσε ότι η Ελ. Λύση είναι «έτοιμη να συνεργαστεί για να δοθούν λύσεις για το καλό της πατρίδας».
Για …«ρεαλιστική ανυπακοή» προς την κυβέρνηση έκανε λόγο η Σ. Σακοράφα από το ΜεΡΑ25, ενώ τάχθηκε κατά του «μοντέλου ανάπτυξης και επενδυτών» που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί, όπως είπε, έφεραν στην επιφάνεια «την πιο παρασιτική ολιγαρχία», κάτι δηλαδή σαν την υγιή και μη υγιή επιχειρηματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς με άλλα λόγια. Εκανε λόγο για «πραγματική ανάπτυξη», πάντα καπιταλιστική εννοείται, «με καλές θέσεις εργασίας» κ.ο.κ., δηλαδή αναμάσησε το γνωστό παραμύθι που πλασάρουν και τα άλλα αστικά κόμματα, ότι οι εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα με τους επιχειρηματίες.