Προαναγγελία νέων άγριων θυσιών του λαού για την καπιταλιστική ανάκαμψη

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2022

Στις αρμόδιες Επιτροπές συζητείται από χτες το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει τη συνέχιση των άγριων θυσιών για την εργατική τάξη, συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, μέσα από την περαιτέρω φορολογική αφαίμαξη, νέες αντεργατικές ανατροπές, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση των αντιδραστικών μέτρων για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δίνοντας εξαρχής το στίγμα ανέφερε χωρίς περιστροφές τους στόχους του – όσα ιεραρχεί το κεφάλαιο με «βατήρα» τα αντιλαϊκά μέτρα – όπως π.χ. τη «σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών», την «επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών» και «πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023».

Για την επίτευξη αυτών των στόχων αναφέρθηκε στα όσα δρομολογεί η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, με την αξιοποίηση του πακτωλού του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα πληρώσει ο λαός, διευκρινίζοντας πως «άνω του 88% της συνολικής κατανομής του θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις» (στα «σαγόνια» δηλαδή των ομίλων), όπως και στην «υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών», στην «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», στις κάθε είδους φοροαπαλλαγές και κίνητρα για το μεγάλο κεφάλαιο.

Επιχειρώντας να κρύψει τον βαρύ λογαριασμό που θα πληρώσει και αυτήν τη φορά ο λαός, ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη», όταν ήδη έχει έρθει η λυπητερή με τα νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα, τη φοροληστεία, που πάνω από το 95% της θα συνεχίσει να πληρώνει και με αυτόν τον προϋπολογισμό κι ενώ τα λαϊκά στρώματα ήδη στενάζουν από την ένταση της ακρίβειας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση της εισηγήτριάς του, Εφης Αχτσιόγλου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ως «ιδεοληπτική και άκρως επικίνδυνη», σημειώνοντας πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφεται «οριστική απόσυρση των μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», τη στιγμή που η ΕΕ «αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα, δηλαδή, μία εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Λέει, η Κομισιόν, ότι θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος». Επιχείρησαν έτσι, ανάμεσα στα άλλα, να κρύψουν ότι, πλάι στα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, η ακρίβεια αποτελεί το «νόμισμα» με το οποίο ο λαός πληρώνει τη λεγόμενη «επεκτατική πολιτική» για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Από την άλλη, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, ανέφερε πως «χαιρετίζουμε ότι η κυβέρνηση αν και φιλελεύθερο κόμμα κατάλαβε ότι μόνο η στιβαρή παρέμβαση του κράτους θα μπορούσε να εξασφαλίσει συνθήκες ανάπτυξης» και κατέθεσε τις διαχειριστικές προτάσεις του κόμματός του για την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Τεράστια αναδιανομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι αυτό που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι «η προσφορά φτηνής εργασίας, επενδυτικά κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους και περαιτέρω φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος για την καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή με όλο και λιγότερη συμμετοχή των επιχειρηματικών ομίλων στα φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερη συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων».

Οπως ανέφερε, μόνο και μόνο από τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση υποτίθεται των συνεπειών της πανδημίας, από τα 2,9 δισ. ευρώ περίπου που θα είναι οι παρεμβάσεις για το 2022, πάνω από 1 δισ. αφορούν τις επιδοτήσεις στο κεφάλαιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του κατά 3 μονάδες (850 εκατ.), και για την επιδότηση (με 190 εκατ. ευρώ) της Ασφάλισης για «τη δημιουργία 150.000, όπως ονομάζετε, νέων θέσεων εργασίας». «Δηλαδή, με χρήματα των φορολογουμένων, των εργαζομένων επιδοτείτε ζεστά τους επιχειρηματικούς ομίλους» με όρους εργασιακής ζούγκλας, σημείωσε.

Τόνισε ότι με έναν ακόμα προϋπολογισμό γίνεται τεράστια «αναδιανομή», σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Εφερε ως παράδειγμα το ότι ετοιμάζεται νέα άγρια φοροληστεία του λαού – καθώς οι έμμεσοι φόροι παραμένουν σταθερά στο 57% του συνόλου των εσόδων -, οι δαπάνες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ όσες κατευθύνονται για κοινωνικές ανάγκες δεν μπορούν να καλύψουν την τεράστια υποχρηματοδότηση που υπάρχει.

Εφερε το παράδειγμα της Υγείας, όπου είναι χαρακτηριστική η μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, και την ίδια ώρα από τα 209 εκατ. που φαίνεται να μεταβιβάζονται στην Υγεία τα 176 εκατ. θα δοθούν στους φαρμακοβιομήχανους ως αντιστάθμισμα του clowback – «έτσι, για να ξέρουμε πού πάνε τα χρήματα», ανέφερε – προσθέτοντας ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα σχολεία.

Επισήμανε ακόμη ότι τα όποια μέτρα περιέχονται στο σκέλος των δαπανών «δεν είναι τίποτα άλλο από αναδιανομή της φτώχειας» και την ίδια ώρα «παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες τέτοια έργα και υποδομές που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν λαϊκές ανάγκες και να προστατεύσουν τον λαό, τη ζωή και την περιουσία του. Οπως είναι τα ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας που δεν είναι επιλέξιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ούτε από το ΕΣΠΑ».

Εκανε σαφές ότι αυτά δεν είναι θέματα ιδεοληψίας, όπως λέει διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξυπηρετούν σήμερα τις ανάγκες του κεφαλαίου, είναι οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», στο όνομα των οποίων πίνει νερό και ο ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν το πρόγραμμα της σημερινής και της επόμενης κυβέρνησης, όποιον επιθετικό προσδιορισμό και να έχει.

Γι’ αυτό, τόνισε, δεν πρέπει ο λαός να περιμένει κανέναν σωτήρα, αλλά με οργάνωση και σύγκρουση με την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, να πάρει στα χέρια του την εξουσία και να οργανώσει την οικονομία και την παραγωγή προς όφελός του, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.