ΒΟΥΛΗ: Ψηφίστηκε το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών – Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση του ασύλου ζήτησε το ΚΚΕ

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που περιλαμβάνει μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, ανάμεσά τους η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και σειρά αντιδραστικών διατάξεων για τους ΟΤΑ.

Το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 64 που καταργεί το άσυλο και οι βουλευτές του Κόμματος το καταψήφισαν.

Η διάταξη αυτή, που επιχειρεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα πανεπιστήμια, ψηφίστηκε από 162 βουλευτές, δηλαδή τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μέρα25 δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, αξιοποιώντας τις δύο απαράδεκτες τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση στο «παραπέντε», για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τάχα ασκούν αντιπολίτευση. Τα δύο αυτά κόμματα αποχώρησαν από τη Βουλή μετά την κατάθεση των δύο τροπολογιών και δεν πήραν μέρος ούτε στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

Υπενθυμίζουμε πως λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε «σαν τον κλέφτη» μία τροπολογία που προβλέπει ταβάνι στις συντάξεις και μία τροπολογία που αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν αυτή τη μεθόδευση και αποχώρησαν από τη συζήτηση των δύο τροπολογιών. Στη συνέχεια, συμμετείχαν στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να καταψηφιστούν οι αντιδραστικές του διατάξεις.

Επί της αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ. Εκτός από το ΚΚΕ, το καταψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μέρα25 απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

https://youtu.be/gPzEyyYTq_0

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:
Στόχος η αδιατάρακτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και η θωράκιση του αστικού συστήματος

Παρέμβαση στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η αδιατάρακτη εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, αυτής που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατήγγειλε ότι και με αυτό, αλλά και το προηγούμενο νομοσχέδιο θωρακίζεται παραπέρα το αστικό σύστημα έναντι της λαϊκής πίεσης και αντίστασης και όξυνσης της ταξικής πάλης (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία).  

Πλήθος αντιλαϊκών ρυθμίσεων με διαδικασίες «ψεκάστε – σκουπίστε»
  • Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει το μπαράζ ρυθμίσεων επιτάχυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα, πατώντας στις στέρεες βάσεις που έχει θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προδιαγράφοντας την ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 119 άρθρα του εν λόγω νομοσχεδίου περιέχουν πλήθος αντιλαϊκών ρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν από αλλαγές για την πλήρη λειτουργία των ΟΤΑ ως ανωνύμων εταιρειών και διαχειριστών των επιχειρηματικών συμφερόντων, μέχρι την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Και όλα αυτά κατακαλόκαιρο, για να αποφύγει αντιδράσεις. Δεν παραλείπει βέβαια και η ΝΔ, με το «καλημέρα» της διακυβέρνησής της, να ξεκινήσει τις απευθείας παροχές και τα «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους, αρχίζοντας από τους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους.
  • Το ΚΚΕ, για να αναδείξει τον βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που σηματοδοτείται και από το άρθρο 64 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο απαίτησε να αποσυρθεί. Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αναμένεται αργά το βράδυ απόψε.
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ:
Η ΝΔ βρήκε στρωμένο έδαφος για νέες προσαρμογές σε βάρος του λαού

Δήμους και Περιφέρειες που θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο ως σύγχρονοι μάνατζερ για την καλύτερη διαχείριση των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι το …«μοντέλο» της Τοπικής Διοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση συμπράξεων ανάμεσα στις παρατάξεις με κύριο κορμό την παράταξη του δημάρχου, δίνει την πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, το ρόλο των οποίων αναβαθμίζει, δίνοντάς τους αρμοδιότητες που έχει το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως για παράδειγμα ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού, ή η προσφυγή ή μη του δήμου σε ένδικα μέσα. Δηλαδή αφαιρεί από τους δήμους το δικαίωμα να αποφασίζουν συμβιβασμό ή και κατάργηση της δίκης σχετικά με τις τρέχουσες μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων, ή τη δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς τους δήμους των εργατικών – λαϊκών οικογενειών! Από την άλλη, προβλέπονται διευκολύνσεις που θα μπορούν να παρέχουν οι Επιτροπές σε μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ, η παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δήμου, η επιβολή αντιτίμου για κάθε είδους δημοτική παροχή κ.ά.

Επιπλέον, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα, τα τέλη των δήμων κ.λπ., προβλέπεται μεν η διαφωνία παρατάξεων ή μεμονωμένων συμβούλων, αλλά οι προϋποθέσεις που τίθενται, πρακτικά το ακυρώνουν. Το «όχι» που θα εκφραστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από ολοκληρωμένη αντιπρόταση για τον προϋπολογισμό, τους φόρους και τα τέλη, και μάλιστα θα πρέπει αυτή η ολοκληρωμένη αντιπρόταση να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, και βεβαίως να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του υπουργείου Εσωτερικών. Ένα από όλα αυτά να λείπει, η αρνητική ψήφος θεωρείται άκυρη, δεν προσμετράται! «Τέρμα στο “όχι” για το “όχι”. Τέρμα σε προσχηματικές αντιπολιτεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας τις σχετικές διατάξεις.

Και ενώ δημιουργείται αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για να εξασφαλιστούν – όπως γίνεται καθαρό από τις διατάξεις – η λειτουργία των δήμων ως ανωνύμων εταιρειών και η μεγαλύτερη σύμφυσή τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται κυρίως για τον εκλογικό νόμο και για «έλλειψη δημοκρατίας». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, ανέφερε ότι «συμφωνούμε με τις συμπράξεις» αρκεί να «προβλεφθεί ουσιαστική προδικασία διαλόγου, που θα επιτρέψει συγκλίσεις μέσα από κοστολογημένες προτάσεις επί του τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού», χαρακτήρισε δε «επαναστατική» την πρότασή της να μεταφερθεί στους ΟΤΑ η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ ως «μεταφορά πόρου». Από την Ελληνική Λύση ο ειδικός αγορητής Κ. Μπούμπας πρότεινε τα Δημοτικά Συμβούλια να απαλλάσσουν από χρέη τους επιχειρηματίες του τουρισμού που «χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα για το μπρέκφαστ», ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, έκανε απλά λόγο για υπερεξουσίες του δημάρχου.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ:
Εμπαιγμός για τους ασθενείς, «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται άρθρα σχετικά με την έγκριση χορήγησης και διάθεσης φαρμάκων. Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σχολιάζοντας τις σχετικές διατάξεις, δεν πρόκειται για άρση των εμποδίων διάθεσης αυτών των φαρμάκων, δηλαδή των ειδικών διαδικασιών έγκρισης ή των γνωμοδοτήσεων της ειδικής επιτροπής ή της έγκρισης από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που με πρόσχημα την υπερσυνταγογράφηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς θεσπίστηκαν, στη λογική του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, η προέγκριση και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι απορρίψεις και τα πλαφόν, θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς, όπως τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν για μια σειρά από φάρμακα και εξετάσεις που έχουν ανάγκη και τα οποία δεν καλύπτονται, να αντιμετωπίζουν την αδυναμία των μονάδων, λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών για εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία, χειρουργεία κ.λπ., εξαναγκάζοντάς τους να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας επιπλέον ποσά.

Θα συνεχιστούν δηλαδή η συμμετοχή κατά 15% στις εργαστηριακές – διαγνωστικές εξετάσεις, η πληρωμή από 30% έως 50% της τιμής των νοσηλίων στον ιδιωτικό τομέα, όπως και η ξεχωριστή επιπλέον αμοιβή των γιατρών, η συμμετοχή κατά 10% των ασθενών στην πληρωμή για φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, θα συνεχιστεί επίσης η συμμετοχή στα φάρμακα ακόμα και έως 80%.

Θα συνεχιστεί η μηδενική στην ουσία κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αφού τα 100 εκατομμύρια που δίνονται για τους ανασφάλιστους τα δύο τελευταία χρόνια δεν φτάνουν ούτε για να εμβολιαστούν για τη γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο ή για τα φάρμακά τους. Θα συνεχιστεί τέλος η επιβολή της εισφοράς στον κλάδο Υγείας, κατά 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, δηλαδή η κατά 770 εκατομμύρια το χρόνο αφαίμαξη των συνταξιούχων.

Οπως τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, όλα αυτά «αποκαλύπτουν πως η εμπορευματοποίηση στην Υγεία, στο Φάρμακο, στην Πρόνοια, θα βαθαίνει, όπως και οι περικοπές, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε βάρος των πραγματικών αναγκών ασθενών και υγειονομικών. Αυτό εξάλλου επιτάσσει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία».

Κι από πάνω, επισήμανε, η κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 80 προσφέρει στους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους έναν ακόμα μποναμά, με την υπαγωγή των χρεών τους στις 120 δόσεις για την εξαετία 2013 – 2018. Να ρυθμίσουν δηλαδή αυτά που έχουν εισπράξει από τους ασθενείς και θα πρέπει να έχουν αποδώσει ήδη στο κράτος (το γνωστό claw back). Αυτό έρχεται να προστεθεί στα 20 εκατ. ευρώ που τους δώρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις επιστροφές αυτές.

Η δικαιολογία της ΝΔ – όπως και του ΣΥΡΙΖΑ πριν – είναι «η διαφύλαξη της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην φαρμακευτική περίθαλψη». Δηλαδή, τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, όχι μόνο ικανοποιεί αξιώσεις των επιχειρηματιών, αλλά επιπρόσθετα «εκβιάζει το λαό πως αν δεν γίνει η ρύθμιση, ενδεχομένως θα υπάρξει πρόβλημα στην πρόσβασή του σε φάρμακα. Μονά – ζυγά χαμένος ο λαός…».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ: Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

Διαμαρτυρία φοιτητών, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Την αποφασιστικότητά τους για την υπεράσπιση του ασύλου δήλωσαν φοιτητές και εργαζόμενοι, που χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα Προπύλαια, την ώρα που στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου που περιέχει την διάταξη για την κατάργησή του (βλέπε σελ. 4-5).

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση απηύθυνε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που χτες το πρωί πραγματοποίησε παρέμβαση στα Προπύλαια, αναρτώντας γιγαντοπανό με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το άσυλο!», μοιράζοντας ανακοινώσεις και καλώντας στην αγωνιστική κινητοποίηση. Με κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπείες συνδικάτων και εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, η Αφροδίτη Τουτουντζή, από τις Επιτροπές Αγώνα Παντείου του ΜΑΣ, αναφέρθηκε στο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο, έκανε λόγο για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμά μας να συζητάμε, να αποφασίζουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή! Ποτέ δεν ήταν δεδομένο! Κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους! Είναι η ασπίδα για την προάσπιση των αγώνων μας, που βάζουν στο στόχαστρο αυτήν την πολιτική, διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή! Γι’ αυτό και μόνο οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, μπορούν να το υπερασπιστούν!».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ευάγγελος Χριστοφόρου, καθηγητής στο ΕΜΠ, τονίζοντας: «Το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου μπορούν και θα το υπερασπιστούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι συνδικαλιστικοί φορείς των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική που διαμορφώνει τη σημερινή κατάσταση στα Ιδρύματα. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή».

Δε θα τους περάσει!

Στο κάλεσμά του προς τα σωματεία για τη χτεσινή κινητοποίηση, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με νόμο μέσα στο κατακαλόκαιρο επιδιώκει να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. Είναι μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό, αφού το πανεπιστημιακό άσυλο, κατάκτηση του φοιτητικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, ήταν πάντα καρφί στο μάτι των επιχειρηματικών ομίλων, που επιδιώκουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε ένα χώρο όπου θα ανθούν οι μπίζνες και τα κέρδη τους.

Είναι ένα μέτρο καταστολής που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της χωρίς φραγμούς και εμπόδια, επιδιώκοντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στις σχολές, όπως και στους χώρους δουλειάς (…)

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, που συμφωνούν στη γενική στρατηγική του κεφαλαίου για τα πανεπιστήμια, δεν ενδιαφέρονται για το πώς ζουν και μορφώνονται οι φοιτητές. Οι συνθήκες στις εστίες είναι κακές και αυτές αφορούν μόνο ένα μικρό τμήμα φοιτητών. Το κόστος σπουδών γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Η υποχρηματοδότηση έχει διαμορφώσει τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εργαστήρια, συγγράμματα, φωτισμό, φύλαξη, καθαριότητα.

Διευρύνεται όμως η ασύδοτη δράση των επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια. Προωθείται η ανάπτυξη της Ερευνας με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, τις περισσότερες φορές είναι έρμαια και χωρίς καμία προστασία στην άγρια εκμετάλλευση και την τρομοκρατία των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως απέδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα του βασανισμού “πρακτικάριου” στον κλάδο του Τουρισμού, στην Κέρκυρα.

Οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συμπληρώνουν την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που χτυπούν συλλογικά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, μειώνουν μισθούς, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ιδιωτικοποιούν την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Δε θα τους περάσει! Το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα θα υπερασπιστούν κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Θα υπερασπιστούν το άσυλο. Θα δυναμώσουμε τους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των παιδιών της. Θα δυναμώσουμε τους αγώνες για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια».