ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ,ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ: αλληλεγγύη στον απεργιακό αγώνα των διανομέων της WOLT

ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ ΠΕΠΡΝ ΠΕΣ/ΝΑΤ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ
ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΗΣ WOLT
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ,ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη στήριξη τους στον δίκαιο αγώνα των διανομέων (Delivery) της Wolt, ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία. Οι εργαζόμενοι της Wolt αποφάσισαν την πραγματοποίηση απεργίας μέχρι τη Δευτέρα 3 Απρίλη και μαζικές κινητοποιήσεις.
Το Σάββατο 1 Απρίλη και την Κυριακή 2 Απρίλη θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Κηφισίας στις 4 μ.μ. και τη Δευτέρα 3 Απρίλη στις 2 μ.μ. στα γραφεία της WOLT (Μιχαλακοπούλου 80).
H εταιρεία αξιοποιεί το «μοντέλο» εργασίας «freelancers» το λεγόμενο «συνεργατικό» μοντέλο, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξαρτημένη εργασία, που απαλλάσσει τους εργοδότες από εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Μία απροκάλυπτη εξαπάτηση από τη πλευρά της εταιρείας και του Υπουργείου Εργασίας (ν.4808/2021 – Χατζηδάκη).
Στο όνομα της ευελιξίας του ωραρίου, της «αύξησης» του εισοδήματος, έχουν διαμορφώσει εργασιακές συνθήκες χωρίς καμία προστασία, χωρίς δικαιώματα. Είναι το αντεργατικό μοντέλο, «υπάλληλος με μπλοκάκι» και πληρωμή με το κομμάτι, χωρίς ασφάλιση, χωρίς άδειες, χωρίς δώρα και χωρίς εργοδοτικές υποχρεώσεις.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:
• Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των
αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40
ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.
• Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη.
• Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος – μπουφάν μηχανής- εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η μαζική συμμετοχή τους στη διεκδίκηση για δουλειά με δικαιώματα, να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου σε κάθε χώρο δουλειάς. Οι εργάτες με οργάνωση και αγώνα, αντιστέκονται και καταργούν τα εργασιακά κάτεργα της εργοδοσίας.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
● ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
● ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.«Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
● ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν
● ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
● ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

1 Απρίλη 2023