ΠΕΜΕΝ: περιοδείες στις ΑΕΝ

Πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες περιοδείες της ΠΕΜΕΝ στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας, Χίου, Κρήτης.

Στις συσκέψεις με το εκπαιδευτικό προσωπικό και με τους σπουδαστές των σχολών, αναδείχτηκαν οι συνθήκες που διαμορφώνονται στη ναυτική εκπαίδευση και συνδέονται με τη γενικευμένη επίθεση, που δέχονται στα δικαιώματα τους οι ναυτεργάτες από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει όπως και οι προηγούμενες στην υπηρεσία των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Αποτελεί πρόκληση για τους σπουδαστές να διατυμπανίζουν οι εφοπλιστές και με υποκριτικά διαφημιστικά σποτ για «μια θάλασσα ευκαιρίες», για την 1η ναυτιλία στο κόσμο και στη πράξη με την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου να έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, τις δυσκολίες σε σίτιση, στέγαση, σε εκπαιδευτικά ταξίδια παρά την επιδότηση των εφοπλιστών.

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση και απαξίωση της ναυτικής εκπαίδευσης, με την αδιαφάνεια στο Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης που έχει να πραγματοποιήσει ισολογισμό από το 2003, έχει συσσωρεύσει οξυμμένα προβλήματα στη ναυτική εκπαίδευση.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με το εκπαιδευτικό προσωπικό, χαμηλόμισθοι, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι  ωρομίσθιοι και ελάχιστοι ναυτοδιδάσκαλοι.

Η ΠΕΕΔΝΕ συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών πραγματοποιούν 48ωρη Πανελλαδική απεργία στις 2 και 3 Φλεβάρη για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η σύνθεση μόνιμων και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις ανωτέρω ΑΕΝ είναι η εξής:

  • ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σε σύνολο 30 εκπαιδευτικών, οι 7 είναι μόνιμοι.
  • ΑΕΝ ΧΙΟΥ σε σύνολο 24 εκπαιδευτικών, οι 4 είναι μόνιμοι.
  • ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ σε σύνολο 33 καθηγητών, οι 11 είναι μόνιμοι.

Η κατάργηση της σίτισης στο σύνολο των ΑΕΝ από το 2017, ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος των 600 ευρώ το χρόνο με προϋποθέσεις και όχι για  όλους τους σπουδαστές, έχουν να καταβληθούν πάνω από 3 εξάμηνα, γεγονός που έχει καταγγελθεί από το σύνολο των Δ.Σ των σπουδαστικών συλλόγων.

Η επιδοτούμενη σίτιση έχει ως αποτέλεσμα την κακή διατροφή των σπουδαστών, ενώ οι οικογένειες τους επιφορτίζονται με πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Προβλήματα καταγράφονται στις υλικοτεχνικές (εργαστήρια, βιβλία) και κτηριακές υποδομές (αίθουσες). 

Η στέγαση παραμένει ανύπαρκτη για την ΑΕΝ Μακεδονίας, λόγω των ζημιών από τους σεισμούς του 2012, στην ΑΕΝ Χίου από το 2019 δύο (2) όροφοι του Οίκου Ναύτη χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας, ενώ δεν παραχωρούνται καταλύματα για τις σπουδάστριες.

Οι εφοπλιστές με κριτήριο την ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορία τους, έχουν στρατηγικό στόχο την κατάργηση των ΣΣΕ και της κοινωνικής ασφάλισης, το επιδιώκουν με νόμους 2687/1953, Ε.Κ 3577/1992, 4714/2020, την αναθεώρηση του ΚΙΝΔ, να εφαρμόζονται διεθνείς συμβάσεις  με χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.

Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν το αγώνα τους για δουλειά με δικαιώματα με την 48ωρη Προειδοποιητική Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 8 Φλεβάρη από τις 06:00 π.μ έως στις 10 Φλεβάρη 06:00 π.μ.

Η κυβέρνηση στις επόμενες μέρες με δήλωση του υπουργού ναυτιλίας θα καταθέσει νομοσχέδιο για την ναυτική εκπαίδευση το οποίο είχε αναθέσει στο ίδρυμα Ευγενίδη.

Είναι στην κατεύθυνση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα ενταθεί η υπονόμευση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, στην πράξη την προσαρμογή και την πλήρη ενσωμάτωσης της στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών.

Καλούμε τους σπουδαστές να δώσουν δυναμικό παρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις, να απαντήσουμε συντονισμένα και μαζικά στο νομοσχέδιο ΄της ναυτικής εκπαίδευσης απαιτώντας Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν – Ανώτατη – Σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για δουλειά με ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση – συνδικαλιστικά δικαιώματα.