ΠΕΜΕΝ: Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 19 Οκτώβρη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και συμμετόχη στα Πανεργατικά Συλλαλητήρια στις 4 Νόεμβρη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

         Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ στη σημερινή συνεδρίαση του, εκτίμησε τις συνθήκες, που διαμορφώνονται σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, από την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, στις κατευθύνσεις των μονοπωλιακών ομίλων, της Ε.Ε.

Καταδικάζει τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τη χώρα μας να εμπλέκεται στα πλαίσια των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών με τις βάσεις, τους εξοπλισμούς, τις ασκήσεις, σε μια εύφλεκτη περιοχή, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς, που τους οδηγούν στον όλεθρο, στην προσφυγιά, στη μετανάστευση.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων, τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 19 Οκτώβρη στις 11 π.μ στο υπουργείο ναυτιλίας, απαιτώντας την απόσυρση της αντιναυτεργατικής τροπολογίας, που  δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα καράβια με ελληνική σημαία, να είναι το σύνολο των ναυτεργατών χωρίς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, να συντονίσουμε τον αγώνα μας με Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, να δώσουμε δυναμικό παρών στα Πανεργατικά Συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη, στον Πειραιά στις 18:30 στην πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι), για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, να διεκδικήσουμε:

 

Κατάργηση του ν.4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν.4714/2020 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.

Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται

Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μαζικός εμβολιασμός, χωρίς εκβιασμούς, υποχρεωτικότητα και «ατομική ευθύνη», με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, με παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

■ Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.

Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ    ΕΝΩΣΗΣ    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ    ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ    ΝΑΥΤΙΚΟΥ

 

Πειραιάς 18 Οκτώβρη 2021