ΠΕΜΕΝ: κάλεσμα στην Α’ Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ, Τετάρτη 29 Μάρτη στις 10.30 π.μ

Συνάδελφοι Μηχανικοί,
Στην Α’ Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ, θα συζητήσουμε τον απολογισμό και θα καθορίσουμε το πρόγραμμα δράσης, για τη συνέχιση των αγώνων στα οξυμμένα προβλήματα, σε συνθήκες προεκλογικής περιόδου και αντιλαϊκής πολιτικής, από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Μειώσεις μισθών – συντάξεων, ακρίβεια, ενεργειακή φτώχια, πλειστηριασμοί, πληθωρισμός, φοροεπιδρομή, αποτελούν καθημερινό βραχνά για την εργατική λαϊκή οικογένεια.
Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα.
Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, αναδεικνύει τραγικά, για άλλη μια φορά, ότι στο βωμό των κερδών των μονοπωλίων θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές.
Κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας, για να έχουμε δουλειά με ΣΣΕ, συνθήκες εργασίας με προστασία της ασφάλειας και της υγείας, κοινωνική ασφάλιση, ναυτική εκπαίδευση, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και χειροτερεύουν τη ζωή μας, δεν μπορεί κανένας από μόνος του να δώσει λύση όταν απέναντι του έχει κυβερνήσεις, που νομοθετούν με κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και
κερδοφορίας των εφοπλιστών.
Αυτό απέδειξε και η πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), που ανοίγει το δρόμο σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006), προβλέποντας την εφαρμογή διεθνών συμβάσεων (ITF, IBF, ILO κ.ά) για χαμηλόμισθους και χωρίς κοινωνική ασφάλιση ναυτεργάτες.
Δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζεται ο εγκλωβισμός 331 ναυτεργατών στη Μαύρη και Αζοφική θάλασσα, από την πολεμική
αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, για τον έλεγχο γεωστρατηγικών περιοχών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγωγών, με θύματα τους λαούς.
Συνάδελφισσες, συνάδελφοι
Αποτελεί μονόδρομο η οργάνωση και ο αγώνας για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, το φόβο, την εργασιακή ζούγκλα, που δημιουργούν οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους.
Είναι σε βάρος του κάθε Μηχανικού, της οικογένειας του και των συναδέλφων του να πιστεύει ότι «δεν έχω ανάγκη κανέναν, μόνος μου θα τα καταφέρω».
Η ιστορία του εργατικού κινήματος μας διδάσκει ότι οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα, κερδήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες, που έβαζαν μπροστά το εμείς και όχι το εγώ.
Οι εφοπλιστές δεν θέλουν να έχουν απέναντι τους μια οργανωμένη δύναμη που αγωνίζεται, αλλά μεμονωμένους ναυτεργάτες, φοβισμένους, που θα υποκύπτουν στις ορέξεις τους, για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Συνεχίζουμε με αγωνιστική αισιοδοξία, δίνουμε δυναμικό παρών στην Α’ Γ.Σ της ΠΕΜΕΝ την ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Μάρτη στις 10:30 στα γραφεία μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ

Μάρτης 2023