ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ : Αστυνομική επέμβαση και καταστολή στην ΑΣΟΕΕ

ΚΝΕ: Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές

Με μια λακωνική ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) είπε ότι το ίδρυμα θα παραμείνει κλειστό όλη αυτήν τη βδομάδα, από τη Δευτέρα έως και την Κυριακή 17 Νοέμβρη, παραβλέποντας ότι ήταν προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των φοιτητών μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου.Και σαν να μην έφτανε αυτή η αυθαίρετη απόφαση να μπει λουκέτο στο ίδρυμα για τόσες μέρες, στο χώρο κατέφθασαν το μεσημέρι της Δευτέρας και αστυνομικές δυνάμεις, που παραβιάζοντας ωμά το πανεπιστημιακό άσυλο, επιτέθηκαν σε ομάδα φοιτητών που αντιδρούσαν για το κλείσιμο του ιδρύματος και εισήλθαν σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης η αστυνομία αναφέρει ότι έγιναν τρεις προσαγωγές.

Να σημειωθεί ότι επιχείρηση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο είχε γίνει και το πρωί της Κυριακής, σε αποθήκες του ιδρύματος, όπου η αστυνομία λέει ότι βρέθηκαν υλικά κατασκευής μολότωφ κ.ά.

Νέα προσπάθεια παραβίασης του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και παρεμπόδισης της παρέμβασης μελών της ΚΝΕ από τα ΜΑΤ

Τη νέα προσπάθεια παραβίασης του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και παρεμπόδισης της παρέμβασης μελών της ΚΝΕ από τα ΜΑΤ, σήμερα Τρίτη, καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Αυτήν τη στιγμή δυνάμεις των ΜΑΤ απειλούν με καταστολή και συλλήψεις φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, μέλη της ΚΝΕ, που βρίσκονται έξω από την πύλη της σχολής τους, ενημερώνοντας φοιτητές και κόσμο που περνάει από το σημείο για τα γεγονότα που έγιναν την προηγούμενη μέρα.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην απαράδεκτη επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές, τη Δευτέρα 11/11, που αντιδρούσαν στο lock-out της ΑΣΟΕΕ και την παραβίαση του ασύλου από τα ΜΑΤ.

Για τις εξελίξεις αυτές έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ που προσπαθεί να επιβάλει το δόγμα “νόμος και τάξη”, για να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά και η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ, που ακολουθεί και στηρίζει αυτή την κατεύθυνση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του ασύλου και καταστολή των αγωνιστικών διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων.
  • Να αρθεί άμεσα το lock-out της ΑΣΟΕΕ, ώστε να γίνει Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου για να πάρει θέση για όλες αυτές τις εξελίξεις, μπροστά και στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ:

Με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και την επίθεση σε φοιτητές και αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Η ΚΝΕ καταγγέλλει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στην ΑΣΟΕΕ, από αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock out του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει “σιγή ιχθύος” μέσα στα ιδρύματα, να καταστέλλεται κάθε κινητοποίηση, που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικεί τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.Για την εφαρμογή του δόγματος “νόμος και τάξη”, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις ενέργειες ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Το έδαφος της καταστολής έχει στρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα χύνει “κροκοδείλια δάκρυα”, ενώ με το “πόρισμα Παρασκευόπουλου” στοχοποιούσε ως παραβατικές τις αγωνιστικές διαδικασίες μέσα στις σχολές.

Η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και στην καταστολή είναι η ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές διαδικασίες, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε μόρφωση, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Απαιτούμε:

  • Να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και καταστολή των φοιτητικών αγώνων.
  • Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απόφαση της Συγκλήτου και να ανοίξει η ΑΣΟΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου μπροστά στον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για σπουδές με δικαιώματα».
Ψήφισμα Συλλόγων

Το απόγευμα έγινε στο κέντρο της Αθήνας από φοιτητικούς Συλλόγους συλλαλητήριο καταδίκης της καταστολής και της παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ.

Τη παραβίαση του ασύλου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο καταδικάζει με ψήφισμά του και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), σημειώνοντας: «Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια γεγονότων, μέτρων καταστολής απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό και τους φοιτητές από την κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων. Καλούμε όλους τους φοιτητές, τους συλλόγους να δυναμώσουν τους αγώνες τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, να απαντήσουν στην καταστολή και το δόγμα “νόμος και τάξη”, να υπερασπιστούν το άσυλο με τη μαζική τους συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη, στον εορτασμό του Πολυτεχνείου».

Το ψήφισμα έχει ήδη υιοθετηθεί από τα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων: Τοπογράφοι ΕΜΠ, ΣΕΤ του ΠΑΔΑ, Πολιτικό Νομικής, ενώ σε εξέλιξη ήταν χτες συνεδριάσεις και σε άλλα ΔΣ με αυτό το θέμα.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ:
Καταδικάζουν την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και τον αυταρχισμό στην ΑΣΟΕΕ
  • Σχετικό ψήφισμα ενέκριναν Σωματεία, Ομοσπονδίες και ΕΚ που συμμετείχαν στη σύσκεψη για το Ασφαλιστικό

Πηγή: Eurokinissi

Ψήφισμα για την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από αστυνομικές δυνάμεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, ενέκριναν τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά κέντρα που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό.

Επίσης, την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και το «λοκ – άουτ» στην ΑΣΟΕΕ καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους Φοιτητικοί Σύλλογοι, καθώς και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο ψήφισμα αναφέρουν τα εξής:

«Τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά κέντρα που συμμετείχαν στη σύσκεψη για το ασφαλιστικό στις 11 Νοέμβρη καταγγέλλουμε την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Καταγγέλλουμε την επέμβαση και καταστολή της αστυνομίας την Δευτέρα 11 Νοέμβρη, εναντίον φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου να σφραγίσει το κτίριο μέχρι την 17η Νοέμβρη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι τυχαία, αλλά πατά στο δόγμα “Νόμος και Τάξη” που επιχειρεί να επιβάλει η ΝΔ εναντίον των λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων. Διακαής τους πόθος να “βάλουν στον γύψο” τους λαϊκούς αγώνες, να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, να μετατρέψουν τα ΑΕΙ σε Ανώνυμες Εταιρείες, χωρίς ενοχλητικές φωνές και διαμαρτυρίες για δικαιώματα, μισθούς, ζωή.

Η στάση της Συγκλήτου, ουσιαστικά απαγορεύει στους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ να πάνε στη σχολή τους, να προχωρήσουν σε μαζικές, συλλογικές διαδικασίες και Γενική Συνέλευση  μπροστά στον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και αγωνιστικών κινητοποιήσεων των φοιτητών ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της Κυβέρνησης.

Η καταστολή και ο αυταρχισμός της ΝΔ, πατάνε στον δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ που ως Κυβέρνηση αντίστοιχα ξυλοφόρτωνε δασκάλους, φοιτητές και διαδηλωτές ενώ προχώρησε σε ευθεία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, στο δικαίωμα στην απεργία, αλλά και στοχοποίησε ως “παραβατικές” τις αγωνιστικές διαδικασίες των φοιτητών.

Καταδικάζουμε την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταστολή των φοιτητικών, λαϊκών αγώνων.

Απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή απαντάμε με δυνάμωμα του αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή».

Παράλληλα, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και την καταστολή οι παρακάτω Ομοσπονδίες και Σωματεία:

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας πάνω στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, (…) προσπαθεί να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου σε μία περίοδο που οι φοιτητές κινητοποιούνται για μόρφωση, δουλειά, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Προσθέτει ότι «η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών και έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να επιτραπεί στο ΕΚΑΒ να παραλάβει τους τραυματίες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από τις διμοιρίες των ΜΑΤ στο χώρο της σχολής».

Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταγγέλλει αυτή την εξέλιξη, «η οποία έρχεται μέσα σε μια περίοδο που οι φοιτητές βρίσκονται σε αναβρασμό, που κινητοποιούνται μαζικά, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν είναι ξεκομμένη από την συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να σιγάσει με κάθε τρόπο, κάθε φωνή που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική».

Τονίζει ακόμη ότι «η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και στην καταστολή είναι η ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές διαδικασίες, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε δουλειά και ζωή».

Από την πλευρά του, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καταγγέλλει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, σημειώνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι – χέρι με την καταστολή και το δόγμα νόμος και τάξη για όποιον διεκδικεί το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.