ΠΑΝΔΗΜΙΑ SARS-CoV-2 : Στους 22 οι θάνατοι, 821 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 53 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ:

Στους 22 έχουν φθάσει οι νεκροί στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις του κορονοϊού. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 75 έτη. Πρόκειται για 18 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, οι 21 με υποκείμενο νόσημα. Οι δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο Ξάνθης (ένας 66χρονος άνδρας, κάτοικος Εχίνου) και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ανακοινώθηκαν ακόμα 78 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 821.

Νοσηλεύονται 134 άνθρωποι, από τους οποίους το 60% είναι άνδρες. Από αυτούς οι 53 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 67 έτη. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενο νόσημα. Εξιτήριο έχουν πάρει 36.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 10.000 διαγνωστικά τεστ.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε επίσης ότι η επιδημία συνεχίζεται «χωρίς μεγάλη επιθετική αύξηση» και επισήμανε ότι στα γηροκομεία πρέπει να τηρούνται δύο και τρεις φορές τα μέτρα προστασίας, αλλιώς θα γίνουν ο αδύναμος κρίκος όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ που υπάρχουν υψηλά ποσοστά θανάτων, ενώ έκανε αναφορά και στο γηροκομείο στην Ισπανία που εντοπίστηκαν νεκροί από το νέο κορονοϊό.

Το 90% με 95% των ασθενών περνάει ήπια τη νόσο και μόνο ένα ποσοστό 5% με 10% εμφανίζει μια μέτρα προς σοβαρή μορφή, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας. Πρόσθεσε πως όσοι εμφανίζουν μέτρια προς σοβαρή μορφή πρέπει να επικοινωνούν με γιατρό ή να καταφεύγουν σε νοσοκομείο «για να μην θρηνήσουμε θύματα στα σπίτια».

Για τους γιατρούς στα νοσοκομεία ανέφερε  ότι το τεστ κορονοϊού θα γίνεται μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, όχι κάθε μέρα και πως ο γιατρός πρέπει να λαμβάνει μέτρα προστασίας.

Σε ερώτηση αν οι γυναίκες προσβάλλονται λιγότερο από τη νόσο Covid – 19 και έχουν μικρότερο ποσοστό θανάτων λόγω των γυναικείων ορμονών ο Σ. Τσιόδρας  φαίνεται πως παίζουν ρόλο κάποιες ορμόνες του γυναικείου φύλου με βάση κάποια μικρά πειράματα σε θηλυκά ποντίκια. Σημείωσε ότι γενικά οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για τους άνδρες ανέφερε  ότι «δεν ξέρουμε» γιατί προσβάλλονται περισσότερο και έχουν τα περισσότερα σοβαρά κρούσματα και θανάτους. Συμπλήρωσε ότι ίσως να συμβαίνει επειδή οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο και καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες.

Σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 440.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 19.700 θάνατοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ