ΠΑΝΔΗΜΙΑ SARS-CoV-2 : Σχεδόν 103.000 τα θύματα και πάνω από 1.700.000 τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο – Ενημέρωση ΕΟΔΥ

Σε 102.787 ανέρχονται τα θύματα της νόσου Covid-19, ενώ 1.700.816 είναι τα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ιστοτόπου worldometer το πρωί του Σαββάτου.

Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων -και με μεγάλη διαφορά- είναι οι ΗΠΑ, με 503.177 νοσούντες, ενώ οι νεκροί, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ χθες, έχουν φτάσει τις 18.761, απέχοντας ελάχιστα πλέον από την Ιταλία, που με 18.849 θανάτους, παραμένει πρώτη στη μακάβρια λίστα, ενώ καταγράφει και 147.577 κρούσματα. Από κοντά ακολουθούν η Ισπανία, με 158.273 κρούσματα και 16.081 νεκρούς και η Γαλλία με 124.869 και 13.197 αντίστοιχα.

Μαζικοί τάφοι στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η χώρα που θα πληρώσει το μεγαλύτερο «τίμημα» σε ανθρώπινες ζωές, σε αυτή την πανδημία, καθώς αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανεβεί στην πρώτη θέση και των θανάτων, ξεπερνώντας κατά πολύ όλες τις άλλες χώρες.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης παραμένει αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στις ΗΠΑ, με 777 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο και 7.844 νεκρούς συνολικά από την άφιξη της πανδημίας στην περιοχή.

Η κατάσταση στην πολιτεία αυτή είναι τραγική. Δεκάδες πτώματα θυμάτων του κορονοϊού, που δεν έχουν ζητηθεί από οικείους, ενταφιάζονται σ’ ένα νησί της Νέας Υόρκης που έχει ήδη από καιρό επονομασθεί «το νησί των νεκρών», ανέφεραν χθες, Παρασκευή, μέσα ενημέρωσης.

Υπό έλεγχο στη νοτιοανατολική Ασία    

Από την άλλη, στην ηπειρωτική Κίνα, μέχρι χθες τα μεσάνυχτα καταγράφηκαν 46 νέα κρούσματα του κορονοϊού, από τα οποία τα 42 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε πως αναφέρθηκαν επίσης 34 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα του κορονοϊού, από 47 την προηγουμένη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται τώρα στα 81.953, ενώ ο απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε κατά τρεις, φθάνοντας στους 3.339.

Η γειτονική Νότια Κορέα ανακοίνωσε 30 νέα κρούσματα της COVID-19 μέσα σε 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 10.480.

Την ίδια ώρα, η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα 45 νέα κρούσματα του κορονοϊού και δύο ακόμα θανάτους. Από τότε που ξέσπασε η επιδημία τον Ιανουάριο, η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 2.518 κρούσματα και 35 θανάτους.

Στην Ωκεανία

Η Ωκεανία, είναι μέχρι στιγμής η ήπειρος με τα λιγότερα κρούσματα και θύματα, τόσο λόγω της γεωγραφικής της απομόνωσης, όσο και εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν άμεσα.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα δύο νέους θανάτους λόγω του κορονοϊού –ο μεγαλύτερος ημερήσιος τέτοιος απολογισμός, παρότι πρόκειται για μικρό αριθμό νεκρών, που ανεβάζει σε τέσσερις το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, η οποία βρίσκεται ήδη στο ήμισυ της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων κατά την οποία ισχύουν αυστηρά μέτρα περιορισμού.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους, αυξήθηκε κατά 20 στα 1.035.

Στη γειτονική Αυστραλία, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σήμερα κατά 86 στα 6.238, ενώ 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ωστόσο, η επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν προειδοποίησε ότι παρά τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης στην εμφάνιση των νέων κρουσμάτων, η χώρα δεν έχει διαφύγει ακόμα τον κίνδυνο. «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua , Reuters)

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ : Προστέθηκαν 72 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3 θάνατοι

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 72, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.081.

Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 93.

Οι άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 75. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 67 έτη.

Συνολικά 25 κρούσματα στη Λάρισα

Στον οικισμό των Ρομά, στη Λάρισα, εντοπίστηκαν άλλα 4 θετικά κρούσματα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά. Ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν νοσήσει στον οικισμό είναι 25 άνθρωποι, από τους 362 που ελέγχθηκαν. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε όμορους οικισμούς.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε ο διπλασιασμός των λαϊκών αγορών στην Αττική, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός. Έτσι, από τη Δευτέρα, θα λειτουργούν 222 λαϊκές αγορές.

Ούτε κουβέντα για ενίσχυση της Υγείας…

Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας συνέστησαν σε όσους βγαίνουν για περπάτημα, να αποφεύγουν το συνωστισμό και τις μετακινήσεις σε άλλους δήμους. Επίσης, ζήτησαν να υπάρξει υπομονή και να μην χαλαρώσουν οι περιορισμοί.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. «Ο κορονοϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε», ανέφερε, επιμένοντας να εστιάζει αποκλειστικά στα περιοριστικά μέτρα που είναι μεν απαραίτητα, αλλά όχι ικανά να προστατεύσουν τον πληθυσμό εάν δεν συνδυαστούν με μέτρα ενίσχυσης της Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ενημέρωση για τα κρούσματα του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης έκανε πως «δεν βλέπει» ότι τα Νοσοκομεία σχεδόν έχουν σταματήσει να δέχονται τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και δήλωσε πως «έχουμε καταφέρει να μην έχει δοκιμαστεί το σύστημα Υγείας»! 

ΟΕΝΓΕΔεν ανεχόμαστε να υποτάσσονται τα επιστημονικά κριτήρια στην πολιτική του κόστους – οφέλους

Τον εφοδιασμό με επαρκή σε ποσότητα και κατάλληλα σε ποιότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας που θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο το έγγραφο της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τονίζει πως δεν ανέχεται «να υποτάσσονται τα επιστημονικά κριτήρια στις ελλείψεις, στην πολιτική του κόστους – οφέλους και στους νόμους της αγοράς». (δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ:
Κίνδυνος «φονικής επανεμφάνισης» της πανδημίας από πρόωρη χαλάρωση των μέτρων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τις χώρες να είναι πολύ προσεκτικές σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάδοσης του νέου κορονοϊού.

Ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, όμως ταυτόχρονα μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όπως είπε, διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία– αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής.

Ανησυχητικό χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι και το 10% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. «Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)