
Τουλάχιστον 63.437 θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 46.000 στην Ευρώπη, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του AFP.
Με 15.362 θανάτους η Ιταλία είναι η χώρα που μετρά τους περισσότερους νεκρούς και την ακολουθούν η Ισπανία (11.744), οι ΗΠΑ (8.098), η Γαλλία (7.560) και η Βρετανία (4.313).
Ωστόσο χθες Σάββατο στην Ιταλία υπήρξε μια ακτίνα ελπίδας καθώς ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα.
«Είναι σημαντικό νέο διότι αφήνει τα νοσοκομεία μας να αναπνεύσουν. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός αυτός σημειώνει πτώση από τότε που διαχειριζόμαστε την κρίση αυτή», σχολίασε ο Άντζελο Μπορέλι επικεφαλής της ιταλικής πολιτικής προστασίας.
Από την αρχή της πανδημίας περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα έχουν καταγραφεί επισήμως στον κόσμο, περισσότερα από τα μισά από τα οποία στην Ευρώπη.
Στη Βρετανία καταγράφηκαν επιπλέον 708 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο, νέο ρεκόρ που επιβεβαιώνει την επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού.
Η Ισπανία κατέγραψε 809 θανάτους σε 24 ώρες, αριθμό μειωμένο για δεύτερη συνεχή ημέρα, όμως η Μαδρίτη ανακοίνωσε χθες την παράταση των μέτρων καραντίνας ως τις 25 Απριλίου.
Αυτές οι μικρές μειώσεις στον αριθμό των νεκρών ή των νέων μολύνσεων αφήνουν ένα παράθυρο ελπίδας.
Αυξάνονται κρούσματα σε όλο τον κόσμο
Στον Καναδά η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκαν σε 12.924 από 11.747 και οι θάνατοι ανήλθαν σε 214 από 152, βάσει των στοιχείων της υπηρεσίας αυτής.
Στο Μεξικό το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το Σάββατο πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα ανέβηκε σε 1.890, καθώς καταγράφηκαν χθες 202 νέες μολύνσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού αυξήθηκε σε 79, από 60 που είχαν καταγραφεί μέχρι την Παρασκευή.
Στον Παναμά το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα 1.801 κρούσματα του κορονοϊού, μια αύξηση 128 κρουσμάτων από μια μέρα νωρίτερα. Παράλληλα καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 46.
Ο Ισημερινός έχει επιβεβαιώσει 318 θανάτους από τον ιό, έναν από τους χειρότερους απολογισμούς στη Λατινική Αμερική.
Στη Βραζιλία στρατηγός αναλαμβάνει τη διαχείριση των ζητημάτων αντιμετώπισης της πανδημίας…!
Στη δυτική Αφρική, η Λιβερία ανακοίνωσε χθες τον πρώτο της θάνατο, έναν άνδρα 72 ετών. Η χώρα, μια από τις πιο φτωχές του κόσμου, επλήγη σφοδρά από την επιδημία του ιού Έμπολα από το 2014 ως το 2016. Η ανακοίνωση αυτή αυξάνει τις ανησυχίες για την Αφρική, η οποία προς το παρόν δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, με 7.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 300 θανάτους.
Στη Νότια Αφρική (1.585 κρούσματα και 9 θάνατοι) ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία ελέγχου στην οποία θα συμμετέχουν 10.000 γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές. Ντυμένοι με μπλε στολές, οι κυνηγοί του ιού που είναι εξοπλισμένοι με ένα ερωτηματολόγιο και τεστ έχουν ξεκινήσει να διενεργούν ελέγχους στις πιο απειλούμενες παραγκουπόλεις.
Στην Κίνα 30 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο στην ηπειρωτική χώρα, σε μια άνοδο από 19 που είχαν καταγραφεί μια μέρα νωρίτερα, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των αποκαλούμενων εισαγόμενων κρουσμάτων και οι περιπτώσεις μεταδόσεων στο εσωτερικό της χώρας, δείχνοντας τις δυσκολίες εξάλειψης της επιδημίας. Η εθνική επιτροπή υγείας ανακοίνωσε πως 25 από τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες είναι άνθρωποι που εισήλθαν στη χώρα, έχοντας ταξιδέψει στο εξωτερικό. Από την έναρξη της πανδημίας, στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί 81.669 μολύνσεις, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 3.329.
Στην Αίγυπτο πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 71 στη χώρα, εκ των οποίων το 94% αυτών είναι άνω των 50 ετών. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε 85 νέα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στα 1.070 άτομα.
(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – AFP – Reuters)
ΣΧΕΤΙΚΑ: Ο κορονοϊός τους ξεσκέπασε…
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ:
- Στα 60 τα νέα κρούσματα – Στους 68 οι νεκροί
Σε 60 ανήλθαν τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1673, ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Το 55% των κρουσμάτων είναι άνδρες.
Όπως ανέφερε, 92 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη, ενώ το 20% εξ αυτών είναι γυναίκες. Άλλοι 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.
Επίσης ανακοίνωσε ότι οι νεκροί λόγω κορονοϊού ανέρχονται σε 68, καθώς είχαμε άλλους 9 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Περισσότερο από 70% των θυμάτων είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.
- Μέχρι τις 27 Απρίλη το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας
Εξάλλου, μέχρι τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί παρατείνεται το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κάποιοι επιμένουν με διάφορα τεχνάσματα να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια» ανάφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι παρατηρήθηκε αυξημένη κυκλοφορία σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Θέτουν σε κίνδυνο και τη δική τους ζωή και τη ζωή των δικών τους ανθρώπων, συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε βήμα παρέκκλιση από τα μέτρα και ότι θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή.
Εξάλλου, ο Ν. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην απαγόρευση διαδικτυακής αλλαγής του τόπου κατοικίας. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, οι υπηρεσίες της Αρχής σταματούν να εξετάζουν τις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας, που κάνουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά, με στόχο την αποτροπή κατάχρησης του δικαιώματος μεταβολής μόνιμης κατοικίας. Η σχετική απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, που εφαρμόζονται για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, και ισχύει για όσο ισχύουν τα συγκεκριμένα μέτρα.
- Επιμένει το Υπ. Υγείας στο «ανακάτεμα της τράπουλας» στην ΠΦΥ
Τέλος ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αμβλύνει την κριτική και τις αντιδράσεις από τις εξαγγελίες για την “αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”, όπου ουσιαστικά η κυβέρνηση “ανακατεύει την τράπουλα” του υπάρχοντος ελλιπούς προσωπικού, μετακινώντας γιατρούς και νοσηλευτές από τα Περιφερειακά Ιατρεία και ΤΟΜΥ στα ΚΥ, από τα ΚΥ στα νοσοκομεία κ.ο.κ., επανέλαβε ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστεί, προσθέτοντας ότι η ενδυνάμωση της ΠΦΥ γίνεται με την ενεργοποίηση, αξιοποίηση και δραστηριοποίηση όλου του δικτύου των επαγγελματιών της υγείας που απασχολούνται στην ΠΦΥ. Επί της ουσίας δηλαδή επιβεβαίωσε το “ανακάτεμα της τράπουλας”.
ΣΧΕΤΙΚΑ