ΠΑΝΔΗΜΙΑ SARS-CoV-2 : Πάνω από 86.000 οι θάνατοι – 1,5 εκατομμύριο τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο – Ενημέρωση ΕΟΔΥ

Τουλάχιστον 86.289 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας), είχαν αναφερθεί 1.469.920 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 σε 192 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί παρά ένα κλάσμα του πραγματικού, αφού πολλές χώρες δεν κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο στους ανθρώπους εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία. Από αυτούς τους ασθενείς, τουλάχιστον 280.300 σήμερα έχουν αναρρώσει.

Από χθες μέχρι σήμερα αναφέρθηκαν σε όλον τον κόσμο 72.738 νέα κρούσματα και 6.221 νέοι θάνατοι. Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών είναι οι ΗΠΑ (1.808), η Βρετανία (938) και η Ισπανία (757).

Η Ιταλία μετρά 17.669 νεκρούς σε σύνολο 139.422 ανθρώπων που νόσησαν, ενώ 26.491 από αυτούς αποθεραπεύτηκαν. Μετά την Ιταλία, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία (14.555 νεκροί σε σύνολο 146.690 κρουσμάτων), οι ΗΠΑ (23.829 νεκροί, 404.352 κρούσματα), η Γαλλία (10.869 νεκροί, 112.950 κρούσματα) και η Βρετανία (7.097 νεκροί, 60.733 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη Δεκέμβρη, καταγράφει συνολικά 81.802 κρούσματα (62 νέα) και 3.333 θανάτους (2 νέοι). Από αυτούς τους ασθενείς, οι 77.279 έχουν πλέον θεραπευτεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η Μάλτα, το Μπελίζ, οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και τα Μπαρμπάντος ανακοίνωσαν τους πρώτους θανάτους στο έδαφός τους.

Στην Ευρώπη οι θάνατοι είναι 61.118 (σε σύνολο κρουσμάτων 772.592), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 14.285 (423.535 κρούσματα), στην Ασία 4.409 (125.864 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 4.238 (89.003 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 1.612 (40.671 κρούσματα), στην Αφρική 571 (11.119 κρούσματα) και στην Ωκεανία 56 (7.138 κρούσματα).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ: 
Άλλα 52 επιβεβαιωμένα κρούσματα – δύο θάνατοι και 84 οι διασωληνωμένοι

Άλλα  52 νέα κρούσματα καταγράφτηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα και ο συνολικός αριθμός έχει ανέλθει στα 1.884, καταγράφτηκαν άλλοι δύο θάνατοι  που έφτασαν έτσι στους 83 και  διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 84, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις του κορονοϊού.

Από αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους οι 60 ήταν άνδρες και οι 23 ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας  τα 74 χρόνια και το 87% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν 70 ετών και πάνω.

Από το σύνολο των καταγεγραμμένων 1.884 κρουσμάτων το 57% είναι άνδρες. Τα 509 θεωρούνται ότι συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 708 ότι συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η μέση ηλικία όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 67 χρόνια, το 20% αυτών είναι γυναίκες και το 77%  πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή έχει ηλικία πάνω από τα 70 χρόνια. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 14 ασθενείς.

Ενδεικτικά όπως είπε ο Σωτ. Τσιόδρας, σύμφωνα με στοιχεία που ζήτησε από τη διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού», από 39 διασωληνωμένους έχουν αποσωληνωθεί 17, άλλοι 4 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και άλλοι 6 είναι πολύ καλά στην υγεία τους. «Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά νέα από μια μεγάλη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», είπε.

Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 32.528 δείγματα.

Βρισκόμαστε στη «φάση του μετριασμού της επιδημίας», είπε ο Σωτ. Τσιόδρας.

Για το θέμα της ευρείας χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό, είπε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) «δεν υποστηρίζεται επιστημονικά από τα σημερινά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κίνδυνους», όπως αυτός που τη φορά να μολυνθεί χωρίς να θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίησή της, δυσκολεύεται στην αναπνοή, έχει «ψευδή αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή».

Ο Σωτ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι απαιτείται η αποφυγή συνωστισμού και κλειστών χώρων, τήρηση απόστασης δύο μέτρων, συχνή υγιεινή χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό,  κάλυψη της μύτης και του στόματος με τον αγκώνα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή να χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο που θα πετάμε αμέσως μετά.

 

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ:
Εντατικοποίηση των ελέγχων, μπλόκα και διπλασιασμός προστίμων μπροστά στο Πάσχα

Την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Αστυνομία μπροστά στο Πάσχα με μπλόκα στους δρόμους, διπλασιασμό των προστίμων και αφαίρεση πινακίδων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα από τις 6 μ.μ. της Τετάρτης 8 Απρίλη στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε Εθνικές Οδούς και τους παράδρομους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των οχημάτων σε 24ωρη βάση.

Αντίστοιχα το Λιμενικό Σώμα προχωρά σε ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ της χώρας θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση μόνιμων κατοίκων προς τη φερόμενη, βάσει της Ε1 δήλωσής τους, μόνιμη κατοικία τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων, όποτε αυτά τερματιστούν.

Εξαιρούνται, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό «κρίσιμων υποδομών του κράτους». Η εξαίρεση ισχύει εφόσον μετακινούνται «για σκοπούς εκπλήρωσης των καθηκόντων τους και εφόσον έχουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση».

Οι έλεγχοι θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απρίλη.

Σημείωσε ότι δεν θα εκδίδεται κανένα εισιτήριο χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή τη βεβαίωση του τόπου κατοικίας.

Είπε επίσης ότι «σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι η προσπάθεια υπεραστικής, δηλαδή εκτός νομού κατοικίας μετακίνησης γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω από όπου ξεκίνησε».

Μέχρι τις 27 Απρίλη αναστέλλεται η προς, και μεταξύ, των νησιών συγκοινωνία με εξαίρεση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου δήμου για λόγους που αφορούν γιατρό ή φαρμακείο, προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης ή τράπεζας, δηλαδή για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης Β1, Β2 και Β3 της σχετικής δήλωσης. Απαγορεύεται όμως η κίνηση κατοίκων των μεγάλων νησιών προς τα μικρότερα.

Επιπλέον, όσοι εργαζόμενοι σε αστικά κέντρα π.χ. Αθήνα,  Θεσσαλονίκη,  έχουν μόνιμη κατοικία σε άλλους νομούς και κάνοντας χρήση της άδειας μετακινηθούν στα χωριά τους για τις μέρες του Πάσχα, δεν θα έχουν δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους, αφού η βεβαίωση του εργοδότη αφορά μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας. Δηλαδή θα μείνουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους.

Ανέφερε επίσης ότι γίνονται πολλές μετακινήσεις με βεβαιώσεις «τύπου Α εργοδότη», δηλαδή επιχειρήσεων, σε άτομα που δεν απασχολούνται σε αυτές, λέγοντας ότι αν στους ελέγχους διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, «θα επιβάλλεται στον εργοδότη οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή 10.500 ευρώ πρόστιμο» και «οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις» σε αυτόν που φέρει τη βεβαίωση.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν οι πρωτοβουλίες Δήμων ή άλλων να στήσουν δίκτυα για να μοιραστεί στα σπίτια το άγιο φως.