ΠΑΝΔΗΜΙΑ SARS-CoV-2 : Πάνω από 2,7 εκατ. κρούσματα και 191.150 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο – Ενημέρωση ΕΟΔΥ για την Ελλάδα

Συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αλλά και οι θάνατοι από την νόσο που προκαλεί, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο για 2.732.702 περιστατικά μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 191.150 νεκρούς.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα είναι 886.709 και οι νεκροί 50.243, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, με 213.024 κρούσματα και 22.157 νεκρούς, η Ιταλία με 189.973 περιστατικά και 25.549 θύματα και η Γαλλία, που μετρά 21.856 θανάτους σε σύνολο 158.183 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Ψηλά σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Γερμανία (153.129) η οποία όμως καταγράφει σχετικά μικρό αριθμό θυμάτων (5.575), σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, που αν και έχει λιγότερα κρούσματα (138.078), μετρά υπερτριπλάσιο αριθμό νεκρών (18.738).

Στην ηπειρωτική Κίνα, η καμπύλη της επιδημίας βαίνει μειούμενη, καθώς σύμφωνα με την η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη καταγράφηκαν 6 νέα κρούσματα μόλυνσης, έναντι 10 την προηγουμένη, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 να ανέρχεται πλέον σε 82.804 και τον απολογισμός των θανάτων να παραμένει αμετάβλητος στους 4.632.

Στη γειτονική Ιαπωνία, τα κρούσματα αυξάνονται κυρίως λόγω της εστίας μόλυνσης που προήλθε από το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Costa Atlantica, που βρίσκεται σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Ναγκασάκι, καθώς άλλα περίπου σαράντα μέλη του πληρώματος του, επιβεβαιώθηκε πως προσβλήθηκαν από νέο κορονοϊό, με το σύνολο των κρουσμάτων να φθάνει σχεδόν τα ενενήντα. Πολύ σύντομα θα έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις όλα τα μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου (είναι 623 συνολικά).

  • Η Λατινική Αμερική το επόμενο επίκεντρο της επιδημίας

Σύμφωνα πάντως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μεγαλύτερο κίνδυνος για την επιδημίας εντοπίζεται πλέον στη Λατινική Αμερική, που οδεύει πλέον να βιώσει το χειρότερο στάδιο της πανδημίας.

Στο Μεξικό, το φράγμα των 1.000 θανάτων ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη, με τις αρχές πλέον να καταμετρούν 11.633 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 99 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τα 1.069.

Στον Ισημερινό, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό διπλασιάστηκε και ανέρχεται σε τουλάχιστον 22.160 επιβεβαιωμένα, καθώς έγιναν γνωστά με καθυστέρηση τα αποτελέσματα χιλιάδων εξετάσεων. Η χώρα έχει καταγράψει επίσημα 560 θανάτους από την COVID-19 αλλά έχει κάνει λόγο για ακόμη 1.028 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στην ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί αυτό.

Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι στη χώρα καταγράφηκαν 407 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αριθμός χωρίς προηγούμενο, γεγονός που αύξησε το σύνολο των θυμάτων στη χώρα σε 3.313. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί οδεύει να ξεπεράσει το φράγμα των 50.000, καθώς τα κρούσματα έφθασαν χθες τα 49.492, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Τέλος στο Περού, οι αρχές έκαναν λόγο χθες για 572 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 20.914 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε 9 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

  • Αύξηση κρουσμάτων και στην αφρικανική ήπειρο

Αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζεται και στην αφρικανική ήπειρο. Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, Ζουέλι Εμκίζε ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι οι αρχές κατέγραψαν δέκα νέους θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 75 στη χώρα, και 318 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που αύξησαν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σε 3.593. Ως χθες είχαν διενεργηθεί 143.570 τεστ, αριθμός αυξημένος κατά 9.796 από την Τετάρτη, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Στην Τουρκία ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 115 το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό από την αρχή της κρίσης σε 2.491 θύματα, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.116 με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 101.790.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ: Άλλα 27 νέα κρούσματα, 48 διασωληνωμένοι, 60 βγήκαν από ΜΕΘ και 5 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Άλλα 27 νέα κρούσματα (τα περισσότερα σε δύο ιδιωτικές δομές Υγείας) καταγράφτηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 2.490. Καταγράφτηκαν άλλοι πέντε θάνατοι που έφτασαν στους 130, ενώ διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 48 άνθρωποι, εξιτήριο από ΜΕΘ πήραν άλλοι 60 ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις του κορονοϊού.

Από αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους οι 96 ήταν άνδρες και οι 34 ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας  τα 74 χρόνια και το 90% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν 70 ετών και πάνω.

Από το σύνολο των καταγεγραμμένων 2.490 κρουσμάτων το 55,6% είναι άνδρες. Τα 580 θεωρούνται ότι συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.160 ότι συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η μέση ηλικία όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 67 χρόνια, το 26,5% αυτών είναι γυναίκες και το 88%  πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή έχει ηλικία πάνω από τα 70 χρόνια.

Μέχρι σήμερα έχουν συνολικά ελεγχθεί κλινικά 61.407 δείγματα.

Σχετικά με την κλινική στο Περιστέρι ο Σωτ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πρόκειται για «μια σημαντική επιδημία σε δομή Υγείας» καθώς και ότι οι 17 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ενώ άλλοι τρεις κατέληξαν. Οι 17 εργαζόμενοι, που επίσης βρέθηκαν θετικοί στον ιό, είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Σχετικά με ομάδες αυξημένου κινδύνου σημείωσε ότι σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή ανάλυση που δημοσιεύτηκε χθες, οι κατηγορίες ασθενών που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου είναι οι εξής: Οι καρδιοπαθείς 19,4%, οι χρόνιοι αναπνευστικοί άρρωστοι (με το άσθμα να εξαιρείται) 16,5%, ο διαβήτης 14,8%, η νεφροπάθεια 9,5% και η υπέρταση 11,6%.

Σχετικά με δημοσιεύματα για αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων είπε ότι η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθεί καθώς δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα. Για την αντοχή του ιού σημείωσε ότι η έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται πως βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον.

Για τη χρήση των κλιματιστικών σημείωσε ότι εκδόθηκε εγκύκλιος για τη λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων. Σημείωσε ότι διευκρινίζεται πως οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν από μόνες τους ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του κορονοϊού, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς.

Κάποια χαρακτηριστικά μέτρα από την εγκύκλιο: Η αύξηση παροχής του νωπού αέρα στις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες. Η πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα. Για τις μονάδες οικιακού τύπου (σ.σ. air condition στο σπίτι) όπου είναι εφικτό να τίθενται εκτός λειτουργίας, ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού. Οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων των κλιματιστικών να εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων, όπως ατομική προστασία, αερισμό του χώρου, ασφαλή αποκομιδή των φίλτρων και αναπνευστική προστασία.

Από την πλευρά του ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι τα θετικά αποτελέσματα μας κάνουν να συζητάμε για την επόμενη φάση, τη σταδιακή άρση των μέτρων, ωστόσο για ακόμα μια φορά έκανε λόγο για επαγρύπνηση. Επανέλαβε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι 4 Μάη, ενώ είπε ότι η χρήση άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται ως τις 10 Μάη.

Τέλος, για τους μουσουλμάνους που από σήμερα ξεκινάει ο εορτασμός του ραμαζανίου σημείωσε ότι ισχύουν στο ακέραιο όλα τα προηγούμενα μέτρα και για αυτό τα τζαμιά θα μείνουν κλειστά.

ΗΠΑ: Ενέσεις με …απολυμαντικό προτείνει ο Τραμπ ως θεραπεία του κορονοϊού!

Άναυδοι παρακολουθούν η διεθνής κοινότητα και οι επιστήμονες τον Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει ως θεραπεία του κορονοϊού τις ενέσεις με απολυμαντικό και την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, την ώρα που οι νεκροί στις ΗΠΑ πλησιάζουν τις 50.000.

Σύμφωνα με το BBC, την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε τα εξής απευθυνόμενος στους επιστημονικούς συνεργάτες του: «Μπορώ να φανταστώ το απολυμαντικό να σκοτώνει τον ιό μέσα σε ένα λεπτό. Σε ένα λεπτό! Υπάρχει τρόπος να το χορηγήσουμε με ένεση ή να κάνουμε κάποιον καθαρισμό; Βλέπετε, ο ιός εισέρχεται στους πνεύμονες και κάνει τεράστια ζημιά. Θα είχε ενδιαφέρον να το ελέγξουμε».

Στην ίδια συνέντευξη πρότεινε μάλιστα οι ασθενείς να μπαίνουν σε σολάριουμ (σ.σ. μηχανήματα υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται για τεχνητό μαύρισμα), καθώς έρευνες έδειξαν πως ο κορονοϊός εξασθενεί πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο και τη ζέστη.

Πάντως για παν ενδεχόμενο, η «Reckitt Benckiser», κατασκευάστρια των προϊόντων «Dettol» και «Lysol», αναγκάσθηκε να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι τα απολυμαντικά δεν «χορηγούνται» στους ανθρώπους: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγονται απολυμαντικά προϊόντα στο ανθρώπινο σώμα (μέσω ένεσης, κατάποσης ή οποιασδήποτε άλλης οδού)», ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Αυτή η ιδέα της ένεσης στο σώμα ή της κατάποσης οποιουδήποτε καθαριστικού προϊόντος είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη», δήλωσε στο δίκτυο NBC ο δρ. Βιν Γκούπτα, ειδικός στη δημόσια υγεία με ειδίκευση ως πνευμονολόγος και εντατικολόγος. «Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως από τους ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν», συνέχισε.

«Οι ενημερώσεις από τον Τραμπ είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Μποϊκοτάρετε την προπαγάνδα. Ακούστε τους ειδικούς. Και σας παρακαλώ μην πιείτε απορρυπαντικό», ανέφερε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ρόμπερτ Ράιχ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)