ΠΑΝΔΗΜΙΑ SARS-CoV-2 : Συνεχίζεται διεθνώς η εξάπλωση – Ενημέρωση ΕΟΔΥ και Πολιτικής Προστασίας

Ο ΠΟΥ επιμένει στη σημασία ολοκληρωμένων μέτρων δημόσιας υγείας

Την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας επανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την ώρα που σε μια σειρά χώρες οι αστικές κυβερνήσεις αίρουν περιορισμούς που νωρίτερα εμφάνιζαν ως απαραίτητους, συνεχίζοντας όμως να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την πολιτική μετατροπής της Υγείας σε εμπόρευμα.Στη νεότερη επικαιροποίηση της στρατηγικής του (Strategy Update), ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι» όσον αφορά την πανδημία COVID-19 και ότι «η ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας» όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα.

Επισημαίνει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης και να προετοιμάσει τη δυνατότητα κινητοποίησής της ώστε να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να ελέγξει την όποια εξάπλωση. Εκτιμά δε ότι οι χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δυο βδομάδες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών προτού προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση.

«Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικοοικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες», τονίζει ο ΠΟΥ. Καταλήγει ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης της ασθένειας» και ότι «ιδανικός» ελάχιστος χρόνος για τη μετάβαση σε νέα μέτρα είναι αυτός των δυο βδομάδων, που αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης του ιού και θα επιτραπεί «να αντιληφθούμε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και να αντιδράσουμε κατάλληλα».

\

Δυσαρέσκεια ΠΟΥ για την απόφαση των ΗΠΑ

Σε σχέση με την ανακοίνωση αναστολής χρηματοδότησης των ΗΠΑ προς τον ΠΟΥ, ο γενικός διευθυντής του, Αντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε: «Λυπόμαστε για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να δώσει εντολή για αναστολή της χρηματοδότησης. Με τη βοήθεια των ανθρώπων και της κυβέρνησης στις ΗΠΑ ο ΠΟΥ δουλεύει για να βοηθήσει πολλούς φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς. Δεν αντιπαλεύει μόνο την πανδημία COVID-19, αλλά και την πολιομυελίτιδα, τη μαλάρια, τον “Εμπολα”, το ΑΙDS, τη φυματίωση, τον υποσιτισμό, τον καρκίνο, τον διαβήτη, ψυχικά νοσήματα και άλλες ασθένειες».

Χωρίς να οξύνει το κλίμα, ο Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι ο ΠΟΥ «θα δουλέψει με άλλους συνεργάτες για να καλυφθεί το κενό και να συνεχίσει τη δρασηριότητά του» και τόνισε με έμφαση πως « η αποστολή μας είναι να συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες εξίσου, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πληθυσμού τους ή την οικονομία τους». Ετσι, έκανε έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη και απαντώντας έμμεσα στις επικρίσεις Τραμπ για «αστοχίες» και «ελαστικότητα απέναντι στην Κίνα» (βλ. σχετικό θέμα) είπε ότι «η δράση του ΠΟΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα αξιολογηθεί από τα μέλη του και τα ανεξάρτητα σώματα, που είναι σε θέση να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την ευθύνη. Αυτό είναι φυσιολογική διαδικασία και σίγουρα θα γίνει, και βεβαίως χωρίς αμφιβολία θα βρεθούν ζητήματα όπου θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα και τα οποία θα χρησιμεύσουν ως νέα γνώση για το μέλλον. Όμως τώρα επικεντρωνόμαστε στο να σταματήσουμε τον ιό, να σώσουμε ζωές».

Πολύ πιο επικριτική ήταν η στάση της Ρωσίας για την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι επιδιώκουν πάντα «να ρίχνουν σε άλλους το φταίξιμο για τη δική τους κατάσταση στο σύστημα Υγείας».

Στο μεταξύ, χτες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές σε 210 χώρες του πλανήτη είχαν επιβεβαιωθεί 2.050.583 κρούσματα και τα θύματα είχαν φτάσει τα 132.884. Οι ασθενείς που είχαν αποθεραπευτεί ήταν πάνω από 494.418.

 • Στις ΗΠΑ καταγράφονταν 622.923 κρούσματα και 27.586 θύματα.
 • Στην Ισπανία οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 177.633 και 18.579.
 • Στην Ιταλία 165.155 και 21.645.
 • Στη Γαλλία 147.863 και 17.167.
 • Στη Γερμανία 133.209 και 3.592.
 • Στη Βρετανία 98.476 και 12.868.
 • Στην Ολλανδία 28.153 και 3.134.
 • Στο Βέλγιο 33.573 και 4.440.

Εκτός από τις ΗΠΑ, σημαντική εξακολουθούσε να είναι η αύξηση των νεκρών στη Βρετανία (όπου το τελευταίο 24ωρο είχαν αυξηθεί κατά 761), στην Ιταλία (578), στην Ισπανία (324), στο Βέλγιο (283) και στη Σουηδία (170).

Εκτός Ευρώπης:

 • Στην Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τα 82.295 και τα θύματα τα 3.342 (αυξημένα κατά 1).
 • Στο Ιράν 76.389 και 4.777.
 • Στη Ρωσία 24.490 και 198.
 • Στη Βραζιλία 25.758 και 1.557.

Στο μεταξύ, έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Κέντρο Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέχρι και 2 έως 3 μέρες προτού οι ίδιοι εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι μπορεί να κολλάνε τον ιό από κάποιον ασυμπτωματικό φορέα.

 • (“Ριζοσπάστης” 16/4/2020)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ ΚΑΙ ΠΟΛΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:
 • ΕΟΔΥ: Στους 102 οι νεκροί – 72 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ – 22 νέα κρούσματα και 2.192 τα συνολικά

Στους 102 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας λόγω του κορονοϊού, καθώς καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος, ανακοίνωσε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κατά την ενημέρωσή του σχετικά με την εξέλιξη του ιού. Σύμφωνα με τον καθηγητή, καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα στη χώρα μας, όπου συνολικά πλέον τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 2.192,  με το 56,4% να είναι άνδρες.

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε, 559 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι και 899 με επαφές γνωστού κρούσματος. 72 συμπολίτες μας, συμπλήρωσε, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 68 έτη15 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 82% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Επίσης, ανέφερε ότι 29 συμπολίτες μας έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Το κύριο μέλημά μας και στην επόμενη φάση παραμένουν οι ηλικιωμένοι, υπογράμμισε ο Σ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται τα πράγματα να είναι χειρότερα το καλοκαίρι. Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στις δοκιμές περί των 70 εμβολίων σε όλο τον κόσμο αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μόνο ένα, ωστόσο, όπως σημείωσε, έχει περάσει στη φάση 2. Ναι στην αισιοδοξία, αλλά με ρεαλισμό, κατέληξε ο Σ. Τσιόδρας.

 • Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Το Πάσχα ισχύουν στο ακέραιο όλα τα καθημερινά περιοριστικά μέτρα

Το Πάσχα ισχύουν στο ακέραιο όλα τα καθημερινά περιοριστικά μέτρα, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά τη σημερινή ενημέρωσή του για τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε ημέρες, ισχύουν για το Πάσχα όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει, στο ακέραιο, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια συγγενών και φίλων τις ημέρες του Πάσχα, δεν προβλέπεται τέτοιος λόγος μετακίνησης.  Σε περίπτωση μη προβλεπόμενης μετακίνησης ή συνάθροισης θα επιβληθούν τα πρόστιμα που έχουν αποφασιστεί, συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Σχετικά με τη συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κυβέρνηση μελετά τα δεδομένα καθημερινά και συνέστησε υπομονή για να μην ανατραπούν όλα όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Μέχρι τις 27 Απριλίου αυτό που προέχει είναι να τηρήσουμε τα μέτρα, υπογράμμισε για να τονίσει ότι από εκεί και πέρα με βάση τα δεδομένα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση. Προέχει, σημείωσε, να μην υπάρξει εφησυχασμός. Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα. Αν δεν είμαστε σοβαροί μπορεί να βρεθούμε προ απροόπτου, πρόσθεσε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Σε άλλο σημείο και δίνοντας εικόνα των ελέγχων, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί 236 πινακίδες από οχήματα που παραβίασαν τα μέτρα για άσκοπη κυκλοφορία.

Επίσης ενημέρωσε ότι στη Θεσσαλία πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή 1.200 έλεγχοι που σχετίζονται με οικισμούς Ρομά, ενώ ανακοίνωσε την παράταση μέχρι τις 27 Απρίλη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα παραλιακά μέτωπα σε Βόλο και Πάτρα.

Τέλος, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της λαϊκής αγοράς της Πτολεμαΐδας Δήμου Εορδαίας.

ΗΠΑ: Κινητοποιήσεις νοσοκόμων για μέτρα προστασίας

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας των ΗΠΑ που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, μολύνθηκαν μέσω της επαφής τους με μολυσμένο ασθενή ή συνάδελφό τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα στοιχεία δείχνουν τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των γιατρών και των νοσηλευτών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, τα οποία έχουν φτάσει στο όριό τους για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από την Covid-19.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη Νέα Υόρκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες κινητοποιήσεις νοσοκόμων, η τελευταία σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης απαιτώντας μέτρα προστασίας.