
Πάνω από 2.500.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο, με τουλάχιστον το 80% αυτών να προέρχονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.
Από την αρχή της πανδημίας της Covid-19 μέχρι σήμερα στις 19:30 ώρα Ελλάδας, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τουλάχιστον 2.503.429 μολύνσεις, εκ των οποίων 172.551 θάνατοι.
Στην Ευρώπη, την πλέον πληττόμενη ήπειρο, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 1.230.522 και οι θάνατοι τους 108.797.
Στις ΗΠΑ, όπου ο ιός αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται ταχύτερα, οι μολύνσεις ανέρχονται σε 788.920 και οι θάνατοι σε 42.458.
Ωστόσο, ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά πάρα ένα κλάσμα του αληθινού αριθμού των μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών εξετάζουν μόνο τις σοβαρές περιπτώσεις.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ: Άλλα 156 κρούσματα, διασωληνωμένοι 59, εκτός ΜΕΘ άλλοι 46 και 5 νέοι θάνατοι
Άλλα 156 νέα κρούσματα (τα 150 στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι) καταγράφτηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 2.401. Καταγράφτηκαν άλλοι πέντε θάνατοι που έφτασαν στους 121 ενώ διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 59 άνθρωποι, εξιτήριο από ΜΕΘ πήραν άλλοι 46 ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις του κορονοϊού.
Από αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους οι 89 ήταν άνδρες και οι 32 ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 χρόνια και το 91% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν 70 ετών και πάνω.
Από το σύνολο των καταγεγραμμένων 2.401 κρουσμάτων το 56% είναι άνδρες. Τα 572 (24%) θεωρούνται ότι συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.111 (46%) ότι συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η μέση ηλικία όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 67 χρόνια, το 27,1% αυτών είναι γυναίκες και το 84,7% πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή έχει ηλικία πάνω από τα 70 χρόνια. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 46 ασθενείς.
Ο Σωτ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα μέτρα που πάρθηκαν στο Κρανίδι μετά τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ανακοίνωσε 14ήμερη καραντίνα με απαγόρευση εισόδου και εξόδου για τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι του Δήμου Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
ΚΡΑΝΙΔΙ: Στα 150 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Καραντίνα για 14 μέρες
Στα 150 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε προσφυγική δομή στο Κρανίδι, ενώ είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση στην λήψη μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού μαζικά τεστ έγιναν έπειτα από πέντε μέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος.
Στην περιοχή μετέβη εκτάκτως σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και υποστήριξε πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ο,τι πρέπει να γίνει θα γίνει με βάση το πρωτόκολλο».
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στο ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή μεταναστών, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού και βρίσκεται σε καραντίνα. Μαζί με τον Ν. Χαρδαλιά έφτασαν στο Κρανίδι ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, καθώς και κλιμάκιο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ.
Μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της πόλης αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 8 π.μ. στο Κρανίδι για της επόμενες 14 ημέρες και στεγανοποίηση της δομής της περιοχής.
Όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, από τα 150 τα 148 αφορούν φιλοξενούμενους, μία εργαζόμενη και ένα στέλεχος της δομής.
Ο Ν. Χαρδαλιάς κάλεσε τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους να μην βγουν κανένα λόγο από το σπίτι τους για τις επόμενες 14 μέρες, ενώ στα μέτρα που ανακοίνωσε είναι και η απαγόρευση μετακίνησης για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στη μετάβαση για τελετές και για άθληση. Επίσης αναστέλλονται προσωρινά οι λαϊκές αγορές και τα παζάρια.
KKE: Πρωτοφανής ολιγωρία της κυβέρνησης σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι
Σε ανακοίνωση για τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε προσφυγική δομή στα Κρανίδι το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Τα 150 -μέχρι στιγμής- επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”, στην Αργολίδα, αποδεικνύουν την πρωτοφανή ολιγωρία της κυβέρνησης σε βάρος των 500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή, των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και συνολικά του λαού της περιοχής.
Γιατί παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου την Μ. Πέμπτη, η κυβέρνηση αντί από την πρώτη στιγμή να ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους στους φιλοξενούμενους, επέλεξε να περιορίσει την παρέμβασή της μόνο στα αστυνομικά μέτρα περιορισμού. Ο μαζικός έλεγχος τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ημερών και ύστερα από την τυχαία διάγνωση ακόμα δύο κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ, των εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, φορέων στην περιοχή, υγειονομικών, των ίδιων των φιλοξενούμενων στη δομή, επέμενε στη γραμμή της ατομικής ευθύνης, της ωραιοποίησης της κατάστασης και του εφησυχασμού. Οι ευθύνες της δεν κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλα, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχτηκαν ανεπαρκή και επικίνδυνα.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στις προσφυγικές δομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
– Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να υπάρχει ακριβής εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Για όσους ήπια νοσούντες επιλεγεί να παραμείνουν στη δομή, χρειάζεται να προβλεφθεί ειδικός χώρος, καθώς η απομόνωσή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στα μικρά οικήματα που διαμένουν.
– Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής.
– Να εξοπλιστεί και να ενισχυθεί το ιατρείο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίζεται η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές Υγείας εφόσον χρειάζεται.
– Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστούν για όλους τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, συνολικά όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων.
– Να επιδειχθεί ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά.
– Οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά της λειτουργίας της δομής και είναι ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, να εξασφαλιστούν σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.
Τέτοια μέτρα εννοείται ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί σε όλες τις προσφυγικές δομές και πρέπει να παρθούν τώρα».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το σχέδιο «σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα»
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας -το πιθανότερο είναι στις 27 Απρίλη- θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το σχέδιο «σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι «η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα», ενώ επέμεινε στην περιβόητη λογική της «ατομικής ευθύνης» η οποία θα είναι στοιχείο αυτής της «νέας κανονικότητας», προκειμένου να συνεχίσει το κράτος και η κυβέρνηση να μην αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες για μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η αρχή για την άρση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που με βάση τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, «μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία». Συμπλήρωσε πως «σε κάθε περίπτωση, έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα».
Η «σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα» θα ξεκινήσει «συμβολικά από τη Δικαιοσύνη», καθώς στις 27 Απρίλη θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία «έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων».
Την επόμενη εβδομάδα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή.
Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.
«Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο “όπλο” για τη στήριξη όσων πλήττονται και παράλληλα διατηρούμε εφεδρείες που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», σημείωσε ο Στ. Πέτσας, εκφράζοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.